Haberler

Tgc, Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun Dönem Başkanlığını Devraldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç : Basın özgürlüğü sıralamasında 6 sıra daha düştük Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), basın örgütlerinin oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun dönem başkanlığını devraldı.

Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun dönem başkanlığı devir teslim töreninde konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, Türkiye'nin talihsiz bir dönemden geçtiğini belirterek, basın özgürlüğü sıralamasında 154'üncü sıraya gerilediğini söyledi.

Başkan Erinç, "Talihsiz bir dönemdeyiz. Geçen yıl, GÖP dönem başkanlığını devrettiğimizde 179 ülke arasında 148'inci sıradaydık. 2012'nin açıklamasına göre, 6 basamak daha düşerek 154'üncü sıraya gerilemişiz. Tabii bizi yönetenlerin dışarıdan söylenenleri ya anlamakta zorlandıklarını ya da işlerine gelmediklerini söylemek durumundayız. Çünkü batının bakış açısıyla, bizim yönetimin bakış açısı uyuşmuyor" diye konuştu.

93 meslek örgütü tarafından oluşturulan Gazetecilere Özgürlük Platformu Başkanlığı, 2 ayda bir değişiyor. Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Başkan Vekili Savaş Kıratlı, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) dönem başkanlığı görevini Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç'e devretti. GÖP dönem başkanlığı devir teslim törenine, TGC Başkanı Orhan Erinç, TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Atay, Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Ayhan, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı ile Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna katıldı.

-"BATININ BAKIŞ AÇISIYLA UYUŞMUYOR"-

TGC Başkanı Orhan Erinç, Gazeteciler Cemiyeti'ne teşekkür ederken gazetecilere suç yüklemenin kolaylaştığı bir süreçten geçildiğini belirtti. Erinç, "Çünkü Terörle Mücadele Yasası, Ceza Muhakemesi Yasası ya da Türk Ceza Yasası'nda öyle tanımlar var ki, sadece gazetecileri değil sade Türk vatandaşını da bir örgüt kulpu takarak suçlamak mümkün" dedi. Denetimli serbestlik yasasına değinen Erinç, "Çok sayıda hasta tutuklu var. Raporlarla hastalıkları sabit. Ama çıkan yasa sadece hükümlüleri etkiliyor. Yani terörist suçlamasıyla mahküm olmuş kişinin bu yasa ile serbest bırakılması mümkün. Ama sanıksa onları etkilemiyor. Bu durum, Türkiye'deki hukuk anlayışının da göstergesi olarak ortada" dedi.

-ERİNÇ: ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK-

Orhan Erinç, "Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bu dönemde de Gazetecilere Özgürlük Platformu'nu oluşturan meslek örgütlerinin desteği ve katkısıyla var olan sorunların çözümü için yine elinden gelen çabayı gösterecek" dedi ve şöyle devam etti:

"Tutuklu meslektaşlarımızın sorunlarını yine hep birlikte ele alacağız. Umuyoruz ki; Türkiye bizim dönemimizden sonra biraz daha demokratik bir ülke olmayı kabul eden bir anlayışa bürünür ve biz de daha iyi gazeteciliğin nasıl yapılabileceğini, mesleki öteki sorunlarımızın, örneğin internet gazeteciliğinin tanımına ve internet gazetecilerin sosyal ve ekonomik haklarına sahip çıkacak yasaların yapılması konusunda daha ağırlıklı çalışabiliriz."

-OLCAYTO: MESLEKTAŞLARIMIZI YALNIZ BIRAKMIYORUZ-

TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto ise İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Yerleşkesi'nde görülen KCK davasına değindi. Duruşmayı Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) adına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar'ın takip ettiğini dile getirdi. Olcayto,"Bu davaları izleyerek, meslektaşlarımızı yalnız bırakmamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

-KIRATLI: RAPOR HAZIRLANDI-

Ankara'da örgütlü Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı ise 2 aylık dönemde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Basın davalarını izlediklerini, basın ve ifade özgürlüğü konusunda rapor hazırladıklarını belirtti. Kıratlı "Türkiye'nin çağdaş demokratik ülkeler arasında yerini alabilmesi, yasal düzenlemelerin bir ayarda yapılması için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi. - İstanbul

Kaynak: ANKA / Güncel
title
Close