Haberler

TGC 2013 Basın Özgürlüğü Ödülleri Sahiplerini Buldu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü'nde konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto, gazeteciliğin günümüzde olağanüstü güç dönemlerden geçtiğine vurgu yaptı.

Basının önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Başkan Olcayto, "Dileğimiz, 24 Temmuz'ların çok sesli, çağdaş bir toplumun bayramı olarak kutlanması" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana her yıl verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü'nde törenle sahiplerine takdim edildi. Basın Özgürlüğü Ödülleri töreni Taksim'deki The Marmara Oteli'nde gerçekleştirildi.

Törene; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC Yönetim Kurulu Üyeleri Celal Toprak, Kamil Masaracı, Niyazi Dalyancı, İhsan Yılmaz, TGC Balotaj Kurulu üyesi Şevket Uygun, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, TGC Onur Kurulu Sekreteri Mustafa Dolu, TGC Onur Kurulu Üyesi Atilla Özsever, TGC Denetleme Kurulu'dan Ziyneti Kocabıyık, Engin Başçı ve Nurcan Sabur, TGC Onursal Üyeleri Mücahit Atmanoğlu ve Prof. Dr.Turgay Atasü, gazeteci Tümer Argın, Doğan Hızlan, yazar–ressam Gürol Sözen, İzzet Sedes, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Başkan Vekili Savaş Kıratlı ve Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, Türkiye Tabipler Birliği Başkanı Özdemir Aktan, Doğan Haber Ajansı Genel Müdürü Uğur Cebeci ve Betül Mardin'in de aralarında bulunduğu 600 davetli katıldı.

Sunuculuğunu Başak Şengül'ün üstlendiği tören, basın emekçileri ve basın şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Törenin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı.

Başkan Olcayto şöyle konuştu:

"Bildiğiniz gibi bugün basından sansürün kaldırılışının 105. yıl dönümü. İkinci Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte gazetelerine, yayınevlerine, matbaalarına gelen sansür memurlarını içeri sokmayarak ertesi gün sansürsüz bir dünyaya 'merhaba' diyen ustalarımızın önünde saygıyla eğiliyoruz. Gösterdikleri meslek dayanışmasını hayranlıkla yad ediyoruz. Onların gerçekleştirdiği meslek bütünleşmesinin, bölünmüş, kamplara ayrılmış günümüz gazeteciliği için de bir örnek olmasını istiyoruz" diyerek sözlerine başladı.

Başkan Olcayto şöyle devam etti:

"Gazetecilik olağanüstü güç bir dönemden geçiyor. Geçen yıldan günümüze koşulların iyileşmesini beklerken tersine halkın doğruları öğrenme, bilgilenme hakkı daha da kısıtlanmış, basın özgürlüğü çeşitli etkenlerle daha da kısıtlanmıştır. Ceza, Terörle Mücadele ve Ceza Usul Muhakemeleri yasalarında iyileştirmeler yapılmamış, çıkarılan yasa paketleri düşünceyi suç olmaktan çıkaramamıştır. Uzun tutukluluk sorununa çözüm getirememiştir. Büyük medyanın haber gizlemeden tutun iktidara yaranma kaygısıyla birçok meslektaşımızı işten çıkardığına tanık oluyoruz. Bu tehlikeli bir gidiş. Düşünün ki bir Uludere olayını Türkiye ancak 12 saat sonra öğrenebiliyor. Reyhanlı da savcı bir olayın duyulmasını önlemek için gazetecilerin olaya müdahale etmesini haberleştirmesini engelliyor. Son olarak Gezi Parkı olayları. Merkez medya ancak iki gün sonra olayların ciddiyetini anlayıp haberleştirdi. Haberleştirdiği olaylarda da bir iki gün sonra sanki suçlu gençlermiş gibi yayın yapmaya başladı. Bu arada takdirle anacağımız bir Doğan Haber Ajansı var. Doğan Haber Ajansı çok objektif bir yayıncılık yaptı, bütün kanallara ayırt etmeden haberi iletti. Ve iletilen haberlerden ötürü de bazı kanallar gerçekleri yansıtarak haber verdi. Dileğimiz gelecek 24 Temmuz'ların çok sesli çağdaş bir toplumun bayramı olarak kutlanması. Bu bir ütopya da olsa Gezi Parkı gençleri bizlere ütopyanın da ne denli değerli olduğunu öğretti. Onlar; dayanışmayı, hoşgörü, özveriyi, doğaya saygıyı öğretti."

2013 Basın Özgürlüğü Ödülü bu yıl kurum dalında bir yıl boyunca yaptıkları başarılı çalışmalar ve özelde Taksim Gezi Parkı olayları sırasında sürdürdüğü objektif yayıncılık anlayışı nedeniyle Doğan Haber Ajansı'na verildi. DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci, ödülü TGC Başkanı Turgay Olcayto'nun elinden aldı.

Cebeci, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Gezi Olayları başladığı andan itibaren, Doğan Haber Ajansı'nın canlı yayınları ve araçları pozisyonlarını aldılar ve bütün dünyaya sadece gerçeği kendi duygularımızı, hislerimizi, kargaşalarımızı yansıtmadan olduğu gibi verdik. Böyle bir olay aslında Türkiye'nin gelişmişliğinin bir fotoğrafıydı. Şuradaki parktaki olay ve içimizdeki o mükemmelliğin bir göstergesiydi. Tam tersinden bakalım. Eğer gerçekleri vermemiş olsaydık, dünyanın başka yerlerinde şehir efsaneleri gibi, ülke efsaneleri yayılmaya başlayacaktı. 50 ölü, 100 ölü Türkiye baharından darbeye giden söylemler ve Türkiye bunu temizleyebilmek için tanıtma fonlarından belki de milyarlarca dolar harcayacaktı ve asla temizleyemeyecekti. Gerçekler her zaman olduğu gibi yansıtılmalıdır. Biz gazetecilere, yayıncılara düşen en önemli görevin bu olduğunu düşünüyorum. O günlerde kimsenin bizi etkilemesine önümüze bir bariyer kurmasına izin vermedik ama bir o kadar daha önemlisi kendi kendimize asla ambargo koymadık. Yine bir gün yayına çıktığımız uyduların önünde gölgeler oluşsa ya da fiber optik kablolarımız herhangi bir nedenle kesilse ve yine dünyanın büyük bir coğrafyasında bir ilk olan dha.com.tr'den aynı anda 3 canlı yayını gerçekleştirdiğimiz serverlar çökse biz yaşamlarını sadece gazetecilik yaparak kazanan DHA muhabirleri, yüksek binaların üstlerine çıkıp bağıra bağıra haber vermeye devam ederiz. Saygın meslek kuruluşumuz Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne ve oluşturduğu jüriye bizi objektif buldukları için çok teşekkür ederim"

2013 Basın Özgürlüğü Ödülü kişi dalında, bir yıldır ulusal ve uluslararası medyada yürüttüğü basın ve ifade özgürlüğü çalışmaları nedeniyle Milliyet ve Al-Monitor yazarı Kadri Gürsel'e verildi. TGC Başkanı Turgay Olcayto, Gürsel'e ödülünü takdim etti.

Kadri Gürsel, "Gezi olaylarının kendisi toplumsal patlama, Türkiye'de bundan sonra basın özgürlüğünü savunacak olanların işini kolaylaştırdı. Demokrasi tecelli edince biz işimizi yapabiliyoruz. Bunun önünde oto sansür en büyük engeldi. Çeşitli baskılarla gerçeklerin halktan gizlendiğini halka gösterdiği için işimizi kolaylaştırdı. Yarın için güvence içinde olduğumuzu bilmesek de yarından sonraki günler için güven verdi" dedi.

Kadri Gürsel, "Gezi olaylarına teşekkür ediyorum işimizi kolaylaştırdığı için. Basın özgürlüğü ödülünün DHA'ya layık görülmesi çok doğru bir karar. Halkın doğrudan bilgi alma halkına hizmet etti. Çok doğru bir tercih seçici kurulu kutluyorum" diye konuştu.

Cezaevindeki tüm tutuklu gazeteciler adına 7 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci ve radyocu Füsun Erdoğan'ın ödülünü oğlu Aktaş Fatih Erdoğan aldı. Erdoğan'a ödülünü TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar verdi.

Erdoğan yaptığı konuşmada "Bu ödülü tutuklu tüm gazeteciler ve annem adına alıyorum. Tam bir hukuksuzluk örneği olan dosyada anneme yönelik tek bir maddi kanıt olmadığı halde yedi yıldır tutuklu ve ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla yargılanıyor. Sanırım annem ve ailem için nasıl bir eziyet olduğunu söylememe gerek yok. Başbakan tutuklu gazetecileri teröristlikle suçluyor. Annemin yargılandığı dava dosyasına ve esas hakkında verilen mütalaaya bakın. Ve gerçeklerin kamuoyunda görülmesine katkıda bulunun. Dava dosyasında gördüğüm kadarıyla muhalif gazeteciler yasadışı bir örgütle ilişkilendirilip sonra yargılanıyorlar" dedi.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Taksim Gezi Parkı olayları sırasında doğru bilgileri sosyal medyada paylaşan yurttaş gazeteciler ile sahada çalışan şiddete, tehdide uğrayan, gözaltına alınan, işten atılan tüm muhabirler, foto muhabirleri ve kameramanlar adına İMC Program Editörü Gökhan Biçici'ye Basın Özgürlüğü ödüllerini verdi.

Gökhan Biçici "Bu ülkede bütün olarak gazetecilere yönelik sistematik şiddet var. Son yıllarda gazeteciler öldürülmüyor olabilir sokakta gazetecilerin dövülmesine önlem almazsak öldürülmeler de olur" dedi.

Törende daha sonra son bir yıl içinde Sürekli Basın Kartı almaya hak kazanan 110 TGC üyesine anı plaketi verildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close