Haberler

Tescilsiz "pat pat" sakat bıraktı, hukuki mücadele başlattı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde trafiğe tescili olmayan tarım aracı "pat pat"ın karıştığı trafik kazasında yaralanan kişi, sakat kalmasına karşın tarım aracının t...

MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde trafiğe tescili olmayan tarım aracı "pat pat"ın karıştığı trafik kazasında yaralanan kişi, sakat kalmasına karşın tarım aracının trafik sigortası olmadığı için kendisine sakatlık tazminatı ödemeyen Güvence Hesabı'na ve ilgili sürücüye tazminat davası açtı.

Geçen yılın temmuz ayında kullandığı 67 LT 814 plakalı motosikletiyle seyir halindeyken N.O'nun kullandığı "pat pat" diye tabir edilen el traktörü motoru kullanılarak yapılan araçla çarpışan Adem Atar (37) yaralandı.

Sağ bacağında parçalı kırıklar oluşan Atar, halen devam eden tedavi sürecine rağmen bacağı 10 santimetre kısalması nedeniyle sakat kaldı.

Yaşadığı mağduriyet sonrası Atar, 26 Temmuz 2013'te trafik kazaları sonrasında sakat kalma halinde tazminatı ödeyen Güvence Hesabı'na dilekçeyle başvurarak tazminat talebinde bulundu.

Güvence Hesabı'ndan 31 Temuz 2013'te gelen yazıda "...söz konusu kazaya karışan aracın tescile tabi olmayan pat pat olduğu anlaşılmıştır. Sigortacılık kanunu ve Karayolları Trafik Kanunu uyarınca tescile tabi olmayan araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasına tabi araçlar değildir. Bu nedenle tazminat talebiniz kurumumuzca karşılanması mümkün olmamaktadır" cevabı üzerine Atar, avukatına başvurdu.

Atar'ın avukatı Yılmaz Efe de bunun üzerine, "pat pat" araçlarının ziraat odaları nezdinde tescilinin zorunlu olduğunun ilgili kanunda açıkça yer aldığını belirterek, bedensel zararın karşılanmasında Güvence Hesabı'nın sorumlu olduğu gerekçesiyle Ereğli 3. Asliye Hukuk Mahkemesine dava açtı.

Efe, Güvence Hesabı'nın yanı sıra kazaya karışan sürücüden de tazminat talep etti.

- "Tescilsiz araçlar mağdur ediyor"

Avukat Efe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müvekkilinin meydana gelen kazanın ardından halen Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde tedavisinin sürdüğünü söyledi.

"Pat pat" diye tabir edilen tarım araçlarının yoğun olarak ulaşımda, yük taşımacılığı ve tarım işlerinde kullanıldığını anlatan Efe, "Ereğli ve Alaplı ilçelerinde sayısının yaklaşık 10 bin olduğu tahmin edilen 'pat pat', denetim eksikliği gibi nedenlerden sadece 330'unun trafik sigortasının bulunması olası kazalarda büyük mağduriyetlere yol açıyor. Özellikle bu araçların kırsal kesimlerinde kullanılmasından kaynaklanan denetim eksikliği nedeniyle sahipleri tarafından trafik sigortaları yaptırılmamaktadır" diye konuştu.

Efe, Karayolları Trafik Kanununa göre tarım araçlarının bulundukları bölgede ziraat odaları nezdinde tescil edilmelerinin ardından trafik sigortalarının yaptırılması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Tescili yapılmayan bu araçların karıştığı kazalarda yaşamını yitirenlerin yakınları ya da sakat kalanlar herhangi bir tazminat alamamakta. Araçlar trafiğe çıkmadan zorunlu trafik sigortasını yaptırmak zorundadır. Sigortasız araçların bir kazaya sebep olması ve karşı tarafın bedeni zarar görmesi söz konusu olduğundaysa bu zararların kazaya sebep olan sürücü tarafından karşılanması gerekir. Ancak bu kişilerin zararı karşılaması mümkün değilse zarar gören tarafın mağduriyeti söz konusu olur. İşte böyle durumlarda kişilerin mağdur duruma düşmemesi ve zararlarının karşılanması için Güvence Hesabı devreye girer. Güvence Hesabı zararı öder ve daha sonra zararı veren kişiden ödemeyi tahsil etmeye çalışır."

Güvence Hesabı'nın, müvekkilinin talebini "pat pat"ların, "tescile tabi olmayan araçlar" olarak nitelendirerek reddettiğini belirten Efe, "Dava açtık, süreç hızlı bir şekilde devam etmektedir. Dava sonuçlandığında Türkiye'de bir ilk olacak ve eminim ki pat pat kazalarında yaşanan acı sonuçlar bir daha gerçekleşmeyecek" dedi.

- Ziraat odasından çağrı

Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat da tarım araçlarının son yıllarda bölgede karıştığı kazalarda çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin de ağır yaralandığını ifade etti.

Sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini anlatan Pulat, "Bölgemizde ciddi kazalar yaşanıyor. Vatandaşlarımız maalesef bu araçları tarımda değil taşımacılıkta değerlendiriyor. Bir pat pat ile 8-10 kişinin karayolunda seyir ettiğini görüyoruz. Bu bölgemizin kanayan yarasıdır. Yaklaşık 10 bin civarında tarım aracı var. Bize kayıtlı olan sayı ise yaklaşık 80 civarında" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe desteği ile tarımda kullanılması için zaman zaman dağıtımı sağlanan tarım araçları pat pat, bölgede 7 ila 15 bin liradan satılıyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close