Terörsüz Şehirlerde Değişim - Kulp'ta Belediye Kaynakları Yatırıma Dönüşüyor
Diyarbakır'da İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Kulp Belediyesinin çalışmalarıyla kaynaklar yatırıma dönüşüyor.
ÖMER YASİN ERGİN - Diyarbakır'da İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Kulp Belediyesinin çalışmalarıyla kaynaklar yatırıma dönüşüyor.
DBP'li Kulp Belediye Başkanı Metin Dinar'ın hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırılmasının ardından Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Fatih Dülgeroğlu tarafından devletin kaynaklarının halkın hizmet olarak yansıtılması için hummalı çalışma başlatıldı.
Hazırlanan 60 milyon liralık projelerin birbiri ardına uygulandığı ilçede büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Yıllardır belediye hizmetinden yoksun kalan ilçe, hayata geçirilen projeler sayesinde yatırımla buluşuyor.
"10 yıldır belediyede hizmet yürütülmemiş"
Belediye Başkan Vekili Dülgeroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye kaynaklarını verimli şekilde kullanarak bir yandan ilçe halkını belediyecilik hizmetleriyle buluşturduklarını, bir yandan da birçok sosyal projeye imza attıklarını söyledi.
Dülgeroğlu, gelen her talebi karşılamak ve ilçedeki herkesin hayatına dokunan çalışmalar yapmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek bu sayede yıllardır hizmetten mahrum kalan ilçe halkının yüzünü güldürdüklerini ifade etti.
"Halka hizmet Hakk'a hizmettir" düşüncesiyle mesai mefhumu gözetmeksizin canla başla çalışan bir ekiple yola çıktıklarını vurgulayan Dülgeroğlu, bölgede yaşayan insanlara kaliteli, batı standartlarında belediyecilik hizmeti verilmesi gönderilen ödenekleri yatırıma dönüştürdüklerini aktardı.
Dülgeroğlu, "Şunu gözlemledik ki 10 yıldır bu belediyede elle tutulur, şehircilik, altyapı, içme suyu, kanalizasyon, yeşil alan, park ile sosyal ve kültürel anlamda temel hiçbir belediyecilik hizmeti yürütülmemiş." dedi.
İlçede Kültür ve Sanat Merkezi ile Kadın İstihdam ve Yaşam Merkezi kurulduğunu, sokak sağlıklaştırması yapıldığını, çocuklar için oyun parkları oluşturulduğunu, halı saha ve okullara kütüphane gibi birçok projenin hayata geçirildiğini dile getiren Dülgeroğlu, şöyle devam etti:
"Göreve başlar başlamaz 13 yatırım projesi ile sosyal devlet olmanın gereği olarak 16 sosyal hizmet projesini hayata geçirmek için adım attık. Burada yıllardan beri ihmal edilen, hiçbir şekilde vatandaşların istifade edemediği belediyecilik hizmetlerinin neler olduğunu tespit ettik. Bu anlamda yatırım projelerimizi hazırladık. Bir yıllık süreçte hem merkezi hükümetimizin katkısı hem de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle 60 milyon liraya yakın bir ödenek planlaması yapıldı. Çoğunun ihalesini tamamladık, projelerimizin bir çoğunun da inşaatını tamamlayarak bir yıllık süreçte vatandaşlarımızın hizmetine sunduk."
"Sosyal belediyecilik hizmeti yürütüyoruz"
Dülgeroğlu, ilçede sosyal belediyecilik anlamında halka dokunan hizmetler yaptıklarını anlattı.
Yeni doğum yapan annelerin yanında olduklarını göstermek adına, bebek paketleri hediye ettiklerini, ilçede anne ve babasını kaybeden çocuklara yönelik proje ile yaklaşık 400 yetim ve öksüzün maddi ve manevi sıkıntılarını gidermeye çalıştıklarını aktaran Dülgeroğlu, eğitim desteği olarak ilçede çocuklara kırtasiye ve giyim yardımında bulunduklarını aktardı.
Dülgeroğlu, engelli ve yaşlıların sosyal hizmet araçlarıyla evlerinden alınıp hastaneye götürdüğünü, tedavilerinin ardından tekrar evlerine bırakıldığını ifade ederek tüm taziyeevlerinin bakım ve onarımlarını yaptıklarını, bunların dışında birçok alanda halkın hayatını kolaylaştıracak sosyal belediyecilik hizmeti yürüttüklerini söyledi.
Belediye Başkan Vekili, "Vatandaşlarımızın batı standartlarında, kaliteli belediyecilik hizmeti almaları için canla başla mücadele ediyoruz." dedi.
"Aradaki 10 yıllık kaybı telafi edeceğiz"
DBP'li Belediye Başkanı Metin Dinar'ın döneminde ilçede hizmet anlamında 10 yıllık bir kayıp yaşandığına değinen Dülgeroğlu, bu kaybı telafi etmeye çalıştıklarına işaret etti. Dülgeroğlu, şunları söyledi:
"Görevi devraldığımızda, ilçemizde belediyecilik anlamında altyapı, ulaşım, yeşil alan, gençlik hizmetleri, sosyal kültürel aktiviteler ve sosyal belediyecilik anlamında neredeyse hiçbir belediyecilik faaliyetinin sağlıklı yürütülmediğini tespit ettik. 10 yıllık bir süreçte 15 bin öğrencinin yaşadığı ilçede, yıllık 20 milyon lira bütçesi olan belediyenin çocuklarımızın hoşça vakit geçirebilecekleri ve boş zamanlarını değerlendirecekleri bir park dahi inşa edemediklerini tespit ettik. Göreve başlar başlamaz bir yıllık süreçte 3 milyon lira harcayarak değişik mahallelerde batı standartlarında 5 büyük park inşa ederek çocuklarımızın hizmetine sunduk. İlçemizde 10 yıldır yapılmayan hizmetlerin tamamını vatandaşlarımızın hizmetine sunmak ve eksik kalan yatırımları tamamlamak adına projeler hazırlıyoruz. 2018 yılında hazırladığımız projelerimizi tamamladığımız zaman aradaki 10 yıllık kaybı telafi edeceğiz."
İlçede DBP'li yönetim döneminde yaşanan sorunları aktaran Dülgeroğlu, Kalkınma Bakanlığının katkısıyla kurulan İpek Dokuma Fabrikası'nın faaliyetlerinin o dönem engellendiğini vurguladı. Fabrikada 37 kadının istihdam edildiğine dikkati çeken Dülgeroğlu, kadınların çalışarak aile bütçelerine katkı sağladığını bildirdi.
Dülgeroğlu, şunları kaydetti:
"Hendek ve barikat eylemlerinin devam ettiği süreçte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine bağlı DİSKİ ekipleri, mevcut fabrikanın suyunu keserek oradaki üretim faaliyetlerinin durmasına sebep oldu. Bunu yapan terör örgütü değil, Büyükşehir Belediyesine bağlı DİSKİ Genel Müdürlüğünün ekipleriydi. Bugün ise DİSKİ ilçemizde 30 yıldır problem haline gelen altyapı, kanalizasyon ve içme suyu sorununu çözme adına 12 milyon lira yatırım yapıyor."