Teröre Sivil Çözüm Zirvesi
Terörle Mücadele Konusunda Önerileri Bulunan Düşünce Kuruluşlarının Stratejistleri, Dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile 6 Saatlik Bir Toplantı Yaptı.
Aktütün Karakolu’na yapılan saldırının ardından, terörle mücadele konusunda önerileri bulunan düşünce kuruluşlarının stratejistleri, dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile 6 saatlik bir toplantı yaptı. Toplantıda teröre karşı alınabilecek sivil önmeler ele alındı.
Genelkurmay Karargáhı’nda dün Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK), Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) gibi düşünce kuruluşlarının temsilcileri, Orgeneral Başbuğ ile biraraya geldi. Yaklaşık 6 saat süren ve 2. Başkan Orgeneral Hasan Iğsız’ın da katıldığı toplantıda USAK’tan Terör Uzmanı İhsan Bal, TEPAV’dan Uzman Ali Nihat Özcan ve ASAM’ı temsilen Terör ve Güvenlik Uzmanı Ercan Çitlioğlu görüşlerini paylaştı. Terörle mücadelenin sivil boyutlarının ele alındığı toplantıya, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Çevik ile TOBB ETÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çağlar da katıldı.
Diyarbakır’da söylemişti
Orgeneral Başbuğ, göreve geldikten sonra ilk yurt içi gezisini yaptığı Diyarbakır’da bu gibi toplantıların yapılacağının sinyallerini vermişti. Başbuğ, açıklamasında "Bugün gelinen noktada artık bölücü terör örgütü bir kırılma noktasına doğru gidiyor, kayıyor. Önemli olan; bizim devlet olarak, millet olarak, ülke olarak, bütün kurum ve kuruluşlarıyla bu kırılma noktasına giden terör örgütüne daha ağır darbeyi vurmak için elbirliğiyle, devletimizin bütün kurum ve kuruluşlarıyla, halkımızla, sivil toplum örgütleriyle koordineli, işbirliğiyle ve omuz omuza bu mücadeleyi daha da artan bir yoğunlukla götürmemiz" demişti.
İlk doktora tezini yazdı
Toplantıda görüşlerini açıklayan asker kökenli Ali Nihat Özcan’ın, terör örgütü PKK konusunda Türkiye’de ilk defa bir doktora tezi yazdığı biliniyor. Doktora tezi daha sonra "PKK Tarihi, İdeolojisi ve Yöntemi" ismiyle yayınlandı. Terör Uzmanı Özcan "Bundan sonraki süreçte PKK’nın hareketleri de azalacak. Bunda son tezkerenin de Meclis’e sevkedilmesiyle kamuoyunda baskı yaratılması da yatıyor. Bu çatışmalar maalesef zaman zaman olacak" ifadesini kullanmıştı.
Polis Akademisi mezunu İhsan Bal ise, USAK’ta uluslararası güvenlik ve terörizmle ilgili çalışmalar yapıyor. TSK’yı da eleştiren Bal, Aktütün saldırısının ardından şunları söylemişti:
Sokak duruşuna ihtiyaç var
"PKK’nın bugün gelmiş olduğu noktada avantajlarının bir çok kısmını kaybettiği ortada. PKK’lıların üç günde biteceğini düşünmek bizi yanıltır. Operasyonel bazda böylesine büyük bir saldırı araştırılmalıdır. Bizi ne kadar yalnızlığa ve ayrılığa mahkum etmek istiyorsa biz de halk olarak birlik içinde olduğumuzu göstermeliyiz. Barış ve kardeşliği gösterecek bir sokak duruşuna ihtiyacımız var"