Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

21 ilde daha okullar tatil edildi

21 ilde daha okullar tatil edildi

Tercih Edeceğin Üniversitenin Mezunları Nerede Çalışıyor?

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Kariyer Haritası" ile adaylar, çalışmak istedikleri alanlardaki kişilerin hangi üniversitelerde ve bölümlerde eğitim aldıklarını inceleyebiliyor.


İstatistiklerde, en çok arama yapılan bölüm İşletme ve Endüstri Mühendisliği, okul ise İstanbul Üniversitesi oldu. Bilişim ise en popüler sektör…

Türkiye'nin en çok tercih edilen lider insan kaynakları platformu Kariyer.net, insan kaynakları konusunda sahip olduğu bilgi ve deneyimlerini üniversite tercihi yapmaya hazırlanan öğrenciler ile paylaşıyor. www.kariyerharitasi.com aracılığı ile lise öğrencileri hedeflerine uygun üniversite ve bölümü seçerken; üniversite eğitimine devam eden adaylar ise iş hayatına atılırken çalışmak istedikleri sektör ve departman ile ilgili Kariyer.net'ten yönlendirme desteği alıyor.

En çok İşletme bölümü arandı

Kariyer Haritası'nın son bir yıl içindeki istatistikleri incelendiğinde; en çok aranan sektörler içinde Bilişim ilk sırada geliyor. Bilişim'i sırasıyla; Finans Ekonomi, Eğitim, Danışmanlık, Elektrik & Elektronik, Sağlık ve Otomotiv takip ediyor. Adayların en merak ettiği üniversiteler ise İstanbul ve Marmara Üniversitesi mezunlarının çalıştığı sektör ve departmanlar. İşletme, İktisat, Endüstri ve Makine Mühendisliği bölümleri Kariyer Haritası sorgusunda en çok aranan bölümler oldu.

Harita verilerinde İktisat ve İşletme mezunları %21 oranında Finans - Ekonomi sektöründe çalışırken satış, pazarlama, finans ve insan kaynakları gibi hemen hemen tüm departmanlarda istihdam edildikleri sonucu çıkıyor. Çalıştıkları şehirleri incelediğimizde %39 İstanbul Avrupa yakası, %6 İstanbul Asya, %8 Ankara ve %7 İzmir gözüküyor.

Son 10 yıldır popülaritesini kaybetmeyen Endüstri Mühendisliği bölümü mezunları Otomotiv'den Tekstil'e, Hızlı Tüketim, Kimya, Ticaret ve Üretim'den Elektrik&Elektronik ve Finans sektörüne kadar birçok farklı sektörde çalışma imkanı bulabiliyor. Endüstri Mühendisleri iş geliştirme ve planlama departmanları başta olmak üzere üretim/imalat ve kalite departmanlarında görev yapıyor.

AR-GE'de hangi mühendisler çalışıyor?

Genel olarak AR-GE alanında çalışan mühendislere baktığımızda bilgisayar mühendislerinin öne çıktığını görülüyor. Bilgisayar mühendislerinin %11'i, makine mühendislerinin %6'sı AR-GE'ci oluyor. Endüstri mühendisleri bu alanda biraz daha geri planda.

En çok bilgisayar mühendisleri master yapıyor

Mühendislik bölümlerinden sonra özellikle işletme master'ı yapılması, artık eğitim alanında neredeyse bir paket haline geldi. %8 ile bilgisayar mühendisleri işletme masterı yapmayı tercih edenler arasında ilk sırada yer alıyor. Endüstri mühendislerinde bu oran %7.5, makine mühendislerinde %6, inşaat mühendislerinde ise %5. İşletme mezunlarında ise yüksek lisans oranı %1.

İK ve idari işlerde sektörel mesleki eğitim geçerli

En çok aranan bölümlerden biri olan İnsan Kaynakları, sektöre göre farklı profiller sergileyebiliyor. Örneğin Yapı sektörünün İK ve idari işler çalışanları %17 ile işletme mezunu. Bunların da %18'i Anadolu Üniversitesi'nden. Bilişimde de yine en yüksek oranlar İşletme ve Anadolu Üniversitesi'nin. Ama diğerlerinden farklı olarak bilgisayar teknolojileri yüksekokulu mezunları da bilişim sektöründe görev yapabiliyor. Tekstil sektöründe de İşletme ve iktisat bölümlerinden sonra tekstil meslek yüksekokulu mezunları da bu sektörlerde İK ve idari işler alanında çalışabiliyor.

Kariyer.net aday veritabanının gücünü ortaya koyuyor

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, ülkemizde üniversite eğitimiyle ilgili genel bir hayal kırıklığı bulunduğunu belirtiyor. Üniversiteli işsizlerin oranının oldukça yüksek olduğu ülkemizde, üniversite seçimlerine büyük özenle yaklaşmak gerektiğini söyleyen Azoz, mesleki uzmanlık sağlayan bölümlerin kariyer anlamında giderek öneminin arttığını vurguluyor. Azoz, üniversite tercihi yapacak gençlerin mutlaka bölümün sunduğu iş fırsatlarını araştırmaları gerektiğini belirtiyor ve Kariyer Haritası'nın bu anlamda Türkiye'de bir ilk olduğunun altını çiziyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title