Tepeli Pelikanlar Uydudan İzleniyor
Ege Üniversitesi kuşları araştırma ekibi tarafından, Türkiye'de ilk defa, nesli tükenen kuşların izlenmesi için Ardahan'da 4 tepeli pelikan yavrusuna uydu vericisi takıldı.
Ege Üniversitesi kuşları araştırma ekibi tarafından, Türkiye'de ilk defa, nesli tükenen kuşların izlenmesi için Ardahan'da 4 tepeli pelikan yavrusuna uydu vericisi takıldı. Vericiden elde edilen veriler her gün kaydediliyor.
Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan tepeli pelikanları korumak için 1987 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Sıkı tarafından yavrularının halkalanması çalışması başlatıldı. Bu çalışmadan sonra Prof.Dr. Sıkı, Dr. Ortaç Onmuş ve Biyolog Orhan Gül'den oluşan Ege Üniversitesi kuşları araştırma ekibi tarafından Ardahan'ın Çıldır İlçesi sınırlarındaki Aktaş Gölü'nde kuluçkaya yatan tepeli pelikanların 4 yavrusuna uydu vericisi takıldı. Çalışmayla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Sıkı, şöyle dedi:
"Bu çalışmada uydu vericisi takılan 4 yavrunun takibi sonucu bu türün kışlama alanlarını ve Türkiye'deki diğer Tepeli Pelikan üreme alanları ile olan ilişkisi ortaya çıkarılmaya çalışılacak. Tepeli pelikanların Türkiye'de üredikleri Manyas Kuş Cenneti, İzmir Kuş Cenneti ve Dilek Yarımadası Milli Parkı'ndaki yavruların Türkiye içindeki göç hareketleri halkalama çalışması ile ortaya çıkarılmış olup Aktaş Gölü'nde üreyen tepeli pelikanların da yurt içi ve yurt dışındaki dağılımları bu çalışma ile ortaya çıkarılacak."
Tepeli pelikan yavrularının Aktaş Gölü'nde halkalanması ve 4 yavruya uydu vericisi takılması çalışmasının TÜBİTAK'ın desteklediği proje kapsamında; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Genelkurmay Başkanlığı'ndan alınan izin ve Ardahan Valiliği Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürlüğü'nün bilgisi dahilinde gerçekleştiğini dile getiren Prof.Dr. Sıkı, "Uydu vericisi takılan 4 tepeli pelikan yavrusundan alınan sinyaller ile elde edilecek bilgiler doğrultusunda tepeli pelikanların korunması için uluslararası işbirliği çalışmaları başlatılmış olacak" diye konuştu.
Dört tepeli pelikan yavrusuna takılan uydu vericileri, yavruların sol kanadı üzerinde olup kanat etiketi üzerinde Türkiye'nin uluslararası kısaltması olan TR-1, TR-2, TR-3 ve TR-4 karakterleri bulunuyor. Prof. Dr. Sıkı, balıkçı ve avcıların tepeli pelikanların korunması için duyarlı olmaları gerektiğini söyledi. Ayağı halkalı veya kanat üstünde uydu vericisi olanlara da özellikle zarer verilmemesini istedi. Prof.Dr. Sıkı, "Tepeli pelikanların dünyada neslini devam ettirmesi, balıkçı ve avcıların bu kuşa göstereceği duyarlılığa bağlı" dedi. - İzmir