Haberler

Tenekede Tavuk Pişirme Tekniği Türkiye'ye Ödül Getirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tenekede tavuk pişirme tekniği Türkiye'ye 'dünya birinciliği' getirdi.

Tenekede tavuk pişirme tekniği Türkiye'ye 'dünya birinciliği' getirdi. Muğla'nın Marmaris İlçesi Hisarönü Mahallesi'nde 'TNK Tavuk' adlı restoranı işleten Zeki Suat Şen ile Şafak Uysal çifti, geliştirdikleri teneke tavuk pişirme ocağıyla 8. Kore Uluslararası Buluşçular Fuarı'nda (KIWIE2015) büyük ödülü ve altın madalyayı kazandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TNK Tavuk'un işletmecisi Zeki Suat Şen, kendilerine uluslararası alanda büyük başarı getiren mesleklerine, 2012 yılında Marmaris-Hisarönü karayolu kenarındaki bir kulübeyi kiralayarak başladıklarını anlattı. İşe başlarken öncelikli amaçlarının metropolün gürültüsünden ve hızlı yaşantısından kurtulmak olduğunu belirten Şen, "Bu nedenle ilk olarak bir kulübeyi kiraladık. İlk önce kendimiz için bir teneke tavuk düzeneği geliştirdik. Sonrasında ise ürünün pişme şeklini ilkel usulden endüstriyel boyuta taşıyabilmek için birinci nesil pişirme ocaklarımızı tasarladık ve TNK Tavuk markamızı tescil ettirerek ilk restoranımızı Marmaris'te açtık. 2013 yılına geldiğimizde sistemimizi geliştirdik ve üçüncü nesil ocak tasarımımızı tamamlayarak patent başvurumuzu gerçekleştirdik."

PATENTİNİ ALDILAR

Tasarımlarını kendi adlarına tescil ettirmek için bu yılın başında Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvurduklarını kaydeden Şen, "TPE, tasarımımızı 'sıradışı' bularak tescilledi. Bununla da kalmadı, ülkemizi temsil etmek üzere bizleri Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) ve Uluslararası Buluşçular Federasyonu'nca (IFIA) desteklenen 8.Kore Uluslararası Buluşçular Fuarı'na (KIWIE2015) davet etti. Biz bu daveti seve seve kabul etsek de bizim için doğal bir buluş olan ocağımızla ne ödül alabileceğimizi düşünmeden tanıtım amacıyla Kore'ye gittik. 15-18 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen ve 30 ülkeden 200'den fazla buluşçunun katıldığı bu fuarda, pişirme sistemimizle ülkemizi temsil ettik. İlkel usulde pişen teneke kebabı her ne kadar uluslararası arenada bilinmese de tasarladığımız pişirme sistemimiz sayesinde fuarda büyük ilgi topladık ve sonucunda hem altın madalyayla hem de fuarın en büyük ödülüyle ödüllendirildik" dedi.

Şen, 8 yıldır düzenlenen uluslararası buluş fuarlarında ilk kez bir Türk buluşunun "büyük ödül"e layık görüldüğünü kaydetti.

TENEKEDE TAVUK PİŞİRME OCAĞI NASIL ÇALIŞIYOR?

Şen, tenekede tavut pişirme ocağını nasıl çalıştığını ise şöyle anlattı:

"Sistem ilkel pişirme sistemini tamamen taklit eden ve lpg ile çalışan bir sistem. Aynı ilkel sistemde olduğu gibi et ve ateşin birbirine temas etmemesi prensibini taklit ediyor. Sistemde çift cidarlı bir kapatma kazanımız bulunuyor. Sistemin en altına tavuktaki su ve yağın aktığı sebze güveci bulunuyor. Bunun üzerine tavuk kazığa dikilerek yerleştiriliyor. Sonra düzenek ateş kaynağı olan brulöre yerleştiriliyor. Kapatma kazanımızın içerisinde bulunan ilk katman ateşle tavuğun temasını engelliyor. Ateş iki katman arasında kalıyor. İki katman arasında bulunan aralıktan ise oksijen girişi sağlanarak düzenli yanma sağlanıyor. Bu sistem sayesinde tavuk tamamen hijyenik şartlarda, daha kısa sürede ve tamemen kendi yağı ve suyu ile pişiyor."

Şen, tescil ettirdikleri sistemi ve TNK Tavuk firmasını, franchising sistemi ile Türkiye'ye yaymaya başladıklarını da belirterek ilk olarak Fethiye'de bu sistem aracılığıyla bir şube açtıklarını belirtti. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close