Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Temsilde Kadın" Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye'nin siyasette “kadın temsilinde” 190 ülke arasında 88. sırada, “kadın erkek eşitliği”nde ise 136 ülke arasından 120. sırada olduğunu söyledi.

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye'nin siyasette "kadın temsilinde" 190 ülke arasında 88. sırada, "kadın erkek eşitliği"nde ise 136 ülke arasından 120. sırada olduğunu söyledi.

Adana Barosu tarafından her yıl organize edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında "Temsilde Kadın" konulu bir panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Çıtırık, kadının siyasette temsiline ilişkin çarpıcı istatistikler aktardı. Çıtırık, gelişmişlik verileri ve endekslere göre bakıldığında Türkiye'nin kadın temsilinde 190 ülke arasında 88. sırada, kadın erkek eşitliğinde ise 136 ülke arasında 120. sırada olduğunu kaydetti. Fransa'nın 1944, İtalya'nın 1948, Japonya'nın 1940, İsviçre'nin ise 1971'de tanıdığı "kadınların milletvekili seçme ve seçime hakkı"nın Türkiye'de 1934 yılında tanındığına dikkat çeken Çıtırık, günümüzde bu hakkın kağıt üzerinde kaldığını vurguladı.

Kadınların siyaset ve diğer alanlarda temsiline ilişkin geçmiş yıllardan bilgiler de aktaran Çıtırık, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nde 1935 seçimlerinde TBMM'de 395 milletvekili vardır, bunların 18'i kadındır. 1943 seçimlerinde 435 milletvekilinden 162sı kadındır. 28 TBMM başkanından hiçbiri kadın değildir. 1923'te kurulan hükümetten 61. hükümete kadar bin 656 bakan görev yapmıştır, bunların sadece 34'ü kadındır. 29 başbakandan sadece bir tanesi kadındır. TBMM'de 17 ihtisas komisyon başkanlığı vardır, sadece birinde başkanlık görevi yürüten bir kadın vardır. Türkiye'nin 196 büyükelçisinden sadece 21'i kadındır. Bakanlıklardaki ve diğer çeşitli müsteşarlıklarda hiçbir kadın yoktur. Türkiye Barolar Birliği'nin 10 kişiden oluşan yönetim kurulunda 3 kadın bulunmakta ve biri başkan vekilliği görevini yürütmekte. 79 Baroda ise 3 kadın baro başkanı bulunmaktadır. Anayasa mahkemesi, danıştay, yargıtay, sayıştay ve HSYK'nin başkan ve başkan vekilleri arasında kadın bulunmamaktadır."

Çıtırık, Adana Barosunda ise 11 yönetim kurulu üyesinden 5'inin kadın olduğunu, ve baro içerisinde kadının temsilinin yüzde 50'lerde olduğunu bildirdi.

2011 seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çıtırık, seçim sonucunda AK Parti'nin 326 milletvekilinden 46'sının, BDP'nin 35 milletvekilinden 11'inin, CHP'nin 134 milletvekilinden 19'unun kadın, MHP'nin ise 52 milletvekilinden 3'ünün kadın olduğunu kaydetti. Çıtırık, 2009 yerel seçimlerinde 3370 il genel meclis üyesinden sadece 110'unun kadın olduğunu, 31 bin 790 meclis üyesinin ise bin 340'ının kadın olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de 16 büyükşehir belediyesi olduğunu ve bunlardan hiçbirinde kadın başkan bulunmadığını dile getiren Çıtırık, yaklaşan seçimlerle ilgili verilerin de kadınların temsilde hak ettiği yeri elde etmesinde gerilerde gösterdiğini de sözlerine ekledi. Mengücek Gazi Çıtırık, AK Parti toplamda yüzde 1, MHP'nin yüzde 3, CHP'nin yüzde 4, BDP ve HDP'nin her ilde kadın aday göstermek ve eş başkan şeklindeki adaylıklarla seçim çalışmalarını devam ettirdiklerini ifade etti.

Belçika, Arjantin, Brezilya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde kadın temsilinde yüzde 30'luk bir rakamın kritik eşik kabul edildiğine dikkat çeken Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, "Türkiye'de kadın sorunu her geçen gün ağırlaşarak devam eden yasal düzenlemelere ve çeşitli uygulamalara karşın istenilen düzene gelemediği bir gerçekli ama mücadeleyi de devam ettirmek gerekmekte ve bu anlamda kadınlarımızın da yaşamın her alanında yanlarında bulunmak bizim de bir yükümlülüğümüzdür" dedi.

"Temsilde Kadın" konulu panele, Kırşehir Barosu Başkanı Mehtap Karaburçak Tuzcu, Adana Barosu Yönetim Kurulu üyesi Sinem Keskin Tanrısınatapan, Adana Şehir Plancıları Odası Başkanı Gülcan Ulutürk ve DİSK Kadın Komisyonu üyesi Özge Yurttaş konuşmacı olarak katıldı. Panelde, kadınların yaşamın her alanında temsilinin nasıl sağlanacağı tartışıldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title