"Temiz Çevre Engelsiz Hayat" Projesi
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ayyıldız: "Projenin pilot ili olarak startını verdiğimiz bu çalışma, bugün ülke genelinde 20 bin farklı noktaya ulaştı" "Bu sayede hem denizlerimiz ve su kayn...
İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız, Bakanlık tarafından başlatılan "Temiz Çevre Engelsiz Hayat" Projesi'nin ülke genelinde 20 bin farklı noktaya ulaştığını belirterek, "Bu sayede hem denizlerimiz ve su kaynaklarımız kirlenmiyor hem de yardım bekleyen engelli vatandaşlarımızın ihtiyacı karşılanıyor" dedi.
Bitkisel atık yağların geri dönüşüme kazandırılarak elde edilen gelirle engellilerin akülü araba gibi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yürütülen proje kapsamında toplanan atık yağlara ilişkin etkinlik düzenlendi.
Kocamustafapaşa Sümbül Efendi Camisi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Ayyıldız, Türkiye'de kullanılan bitkisel ve hayvansal yağ miktarının 1,5 milyon ton, bu yağların beşte birinin de atık yağ olduğunu söyledi.
Atık yağın sadece 10 bin tonunun geri dönüşümde kullanabildiğini aktaran Ayyıldız, 290 bin tonunun ise vatandaşlar tarafından ev ve iş yerlerinde lavabolara dökülerek denizin ve çevrenin kirlenmesine neden olduğunu belirtti.
Ayyıldız, projenin amacının, atık yağların çevreye olan zararlı etkilerini azaltmak olduğunu dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
" İstanbul'da şu anda cami, okul, site, muhtarlıklar gibi belli noktalarda bulunan bidonlarla atık yağları topluyoruz. Bu yağların toplanabilmesi için ilgili kurumlarla protokol imzaladık. Bu kurumlar aracılığıyla bu toplama işlemlerini tamamlamaktayız. Atık yağların vatandaşlarımız tarafından lavabolara dökülmemesi için ev hanımlarına, öğretmenlerimize ve tüm annelerimize sesleniyoruz; lütfen atık yağları pet şişelere doldurduktan sonra kapatarak belirli notkalarda bulunan atık yağ toplama bidonlarına bırakın. Bu bidonları İstanbul'da 5 bin noktaya yerleştirdik. Projenin pilot ili olarak startını verdiğimiz bu çalışma, bugün ülke genelinde 20 bin farklı noktaya ulaştı. Bu sayede hem denizlerimiz ve su kaynaklarımız kirlenmiyor hem de yardım bekleyen engelli vatandaşlarımızın ihtiyacı karşılanıyor."
Proje kapsamında ülke genelinde 2014 yılında 100 bin ton bitkisel atık yağın toplanmasının hedeflendiğini aktaran Ayyıldız, "Geri dönüşümle ülke ekonomisine kazandırılan atık yağlardan elde edilen ilk gelirlerle sayın Bakanımız Erdoğan Bayraktar da Ankara'da ilk akülü tekerlekli sandalyeleri, hasta yıkama ünitelerini ve görme engelli bastonları, ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımıza teslim etmişti" dedi.
Ayyıldız, proje kapsamında "444 9 924" numaralı telefon hattının hizmete sunulduğunu ifade ederek, arayan vatandaşların evlerine yakın bidon konulması ve dolan bidonların toplanması talebinde bulunabildiğini kaydetti.
Ahmet Ayyıldız, projeyle ilgili her türlü bilgiye "temizhavaengelsizhayat.gov.tr" adresinden ulaşılabildiğini sözlerine ekledi.
Cami imamı İbrahim Yıldırım da camilerin toplumsal hayatta önemli bir yeri olduğunu ifade ederek, "Dinimizde temizlik ve yardım çok önemli bir yer tutar. Projede engelli kardeşlerimize yardım edilmesi, mahallemizi ve vatandaşlarımızı bu alanda daha çok sahiplenmeye sevk ediyor. Bizler bu anlamda mahalle olarak her türlü desteğe hazırız" ifadelerini kullandı.
Muhtarların, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı etkinlikte, daha sonra proje kapsamında toplanan atık yağlar bidonlara atıldı. - İstanbul