Tema'dan Aa'ya Teşekkür Mektubu
TEMA Vakfı yetkilileri, Anadolu Ajansı'na, 20.kuruluş yıl dönümü dolayısıyla destekçileri için hazırladıkları "Teşekkür Mektubu" verdi.
TEMA Vakfı yetkilileri, Anadolu Ajansı'na, 20. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla destekçileri için hazırladıkları "Teşekkür Mektubu" verdi.
TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Mukadder Ekremoğlu ve beraberindeki TEMA heyeti, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk adına hazırlanan "Teşekkür Mektubu"nu, AA Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Tek'e takdim etti.
Tek, TEMA Vakfı'nın çalışmalarına katkı vermeye gayret ettiklerini belirterek, "Bölgelerimiz başta olmak üzere TEMA'nın faaliyetlerini izliyoruz. Çabalarına bizim katkımız habercilik yönüyle oluyor. Yapılan iş ülkenin toprağına, toprağının varlık olarak ne anlam kazandığının dışında ağaçtan, bitkisine, böceğine her yönüyle sahip çıkıyoruz" dedi.
Mukadder Ekremoğlu ise, TEMA'nın 20. yılında yeni yapılanmasıyla ve heyecanıyla yoluna daha hızlı devam ettiğini kaydederek, "Vakfımızın amacı toprağın ve diğer doğal varlıkların korunması konusunda farkındalık yaratmak. Bu farkındalığı da nasıl yaratacaksınız- Önce bilgi sahibi olacaksınız, bilgileneceksiniz, ondan sonra ilgileneceksiniz, ondan sonra da tepkinizi koyacaksınız" ifadesini kullandı.
TEMA gönüllülerinin gayretlerinin de yeni bir neslin yetişmesine yardımcı olma amacı taşıdığını belirten Ekremoğlu, "Ekolojik bilgisi olan bir neslin yetişmesine, sonra da sürdürülebilir bir yaşam için tüketmenin az olduğu, üretmenin daha çok olduğu bir neslin yetişmesine, yani bu farkındalığı almasına gayret ediyoruz. Öncelikle biz kendi tüketim anlayışımızı değiştirmeye başladık TEMA'da olduğumuzdan beri" diye konuştu.
Doğal varlıkları tüketmeden yaşama ile ilgili çalışmaları olduğunu anlatan Ekremoğlu, bu çalışmalarda öğretmenler ve din adamlarıyla yoğun işbirliği içinde olduklarını söyledi. Ekremoğlu, "Öğretmenlerimizle ve din adamlarıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı'yla güzel bir protokolümüz var. Biz edindiğimiz bilgileri onlarla paylaşıyoruz. Tabi onların hitap ettiği kesimler geniş. Onlar da bu aldıkları bilgileri ulaştırmaya çalışıyorlar. Umarım ki farkındalığı 20 yılda mutlaka bir yere kadar getirdik, bundan sonra daha da iyi yerlere taşımak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
-Ekolojik Okur-Yazarlık Projesi-
Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde "Ekolojik Okur-Yazarlık Projesi" gerçekleştirdiklerini dile getiren Ekremoğlu, projenin öğretmenlere yönelik olduğunu ifade etti.
Ekremoğlu, 2 yıldır sürdürülen projenin Yalova'da Milli Eğitim Bakanlığı tesislerinde, her yıl müracaata göre yaklaşık 80-100 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirildiğini belirterek, "Öğretmenlerimiz doğayı dinlemeyi, doğanın dilini öğrenmeyi ve daha sonra da onu çevrelerine aktarmayı öğreniyor. Bu dünyada sizden başka canlıların olduğunu daha iyi hissetmeniz için böyle bir çalışma yapıyoruz. Hem bilgi var, hem de alana çıkıyorsunuz, doğayı dinliyorsunuz. Dönemsel bir çalışma. Bu konuda 'Neden sadece öğretmenlere bize de olamaz mı' diyen bir çok insandan talep geliyor. Keyifli bir şey insanların çevresindeki canlıların farkında olması bir karıncanın, bir solucanın çok işe yaradığını hissetmesi kadar güzel bir şey yok ve bu bambaşka bir heyecan bambaşka bir duygu" diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin Toprak Bilim Okulu'nda da TEMA gönüllülerinin yılda bir kere toprak eğitimi aldıklarını bildiren Ekremoğlu, aldıkları bilgileri talep gelmesi halinde okul ve kurumlarla paylaşmaya çalıştıklarını söyledi.
TEMA'nın gönüllülerin oluşturduğu bir halk hareketi olduğuna işaret eden Ekremoğlu, "TEMA'nın 450 bini aşkın gönüllüsü var. Bu bir halk hareketi olduğunu da ispatlıyor" dedi.
Muhabir: Enes Kaplan
Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA