"Televizyonu Okuyan, Kitabı Seyreden Topluma Döndük"
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Vekili Üzeyir İlbak, "Televizyonu okuyan, kitabı seyreden topluma döndük." dedi.
OKTAY ÖZDEN - Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkan Vekili Üzeyir İlbak, "Televizyonu okuyan, kitabı seyreden topluma döndük. Bundan kurtulmanın yolu, kitapla iletişim kuracak nesli yeniden inşa etmektir. Dolaplara hapsettiğiniz, çocukların ulaşamadığı kitaplar üzerinden kültür aktarımı, okuma alışkanlığı geliştiremezsiniz" dedi.
İlbak, bir etkinliğe katılmak için geldiği Eskişehir'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda okuma alışkanlığının çabayla geliştirilemeyeceğini savundu.
Okuma alışkanlığını, fıtratın geliştirdiğini öne süren İlbak, şöyle konuştu:
"Bir ailede kitap okunuyorsa, bir ailede kitap varsa, mutfaktan çalışma ve yatak odasına kadar… Örnek olarak şunu söylüyorum, zaman zaman da tartışıyoruz. Benim çocuklarımın yetişme sürecinde, kitapları bıraktık. Benim temel problemim şuydu, çocuk kitabı toplarken bile iletişim kurması, dokunması gerekiyor. Çocukla kitap arasında bir ilişki kurmanız lazım. Aksi halde dolaplara hapsettiğiniz, çocukların ulaşamadığı kitaplar üzerinden kültür aktarımı ve okuma alışkanlığı geliştiremezsiniz."
"Günde 5 saat televizyon, 15 dakika kitap"
"Temel problemlerimizin en başında, televizyona ayırdığımız zamanın çok fazla olması geliyor" diyen İlbak, şöyle devam etti:
"Bizim insanımız, günde ortalama 5 saat kadar televizyonu seyrediyor. Günde kitap okuma alışkanlığımız ise sadece 15 dakika. Bu, bütüne vurduğumuz da bizi ciddi çıkmaza sokuyor. Televizyonu okuyan, kitabı seyreden topluma döndük. Bundan kurtulmanın yolu, kitapla iletişim kuracak nesli yeniden inşa etmektir. Bunun için de kitapları dolaplara değil, biraz ortalığa saçmamız gerekiyor."
İlbak, okuyan, kültürünü yeniden anlamaya çalışan, kültür ve medeniyet algısını geliştirebilen, tasavvura sahip yeni kuşakların yetişmesini diledi. - Eskişehir