Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

"Televizyon Kadınları Sömürüyor"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arınç, ''Şiddet de Cinsellik de Maalesef Kadın Üzerinden İşlenmektedir" Dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'de bazı televizyon prodüksiyonlarında, cinsellik, şiddet, ayrımcılık, genel ahlak kurallarına ve toplumun moral değerlerine karşı son derece olumsuz bir dil kullanıldığını belirterek, ''Şiddet de cinsellik de maalesef kadın üzerinden işlenmektedir. Bu dil, kadınları, öncelikle 'bedene' indirgemekte ve sömürmektedir'' dedi.

Akdeniz Düzenleyici Otoriteler Ağı 12. Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Arınç, Türkiye'nin, ''Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi''ne 1986 yılında taraf olduğunu anımsatarak, 175 ülkenin kabul ettiği temel insan hakları belgesi niteliğindeki bu sözleşmenin, dünyada kadınlar için bir ''haklar bildirgesi'', devletler için ise bir ''yükümlülükler manzumesi'' olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, kısa adı CEDAW olan bu sözleşmenin daha etkili şekilde uygulanabilmesi için Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan ''İhtiyari Protokolü'' de 2002 yılında imzaladığını belirten Arınç, ''Böylece, dünyada bu protokole taraf olmuş 56 ülkeden biri olarak, kadınlar için insan haklarının gerçekleştirilmesi ilkesine olan inancımızı uluslararası alanda da ortaya koymuştur'' dedi.

Kadınlarla ilgili sorun alanlarından birinin, bu toplantının da gündeminde yer alan, kadınların medyada temsili konusu olduğunu ifade eden Arınç, Türkiye'de, 20'den fazla kadın örgütünün bir araya gelerek 2008 yılında gerçekleştirdiği ''Medyada Kadınların Temsil Biçimleri'' konulu araştırmanın bulgularını paylaşmak istediğini söyledi.

Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Araştırmaya göre, haberlerde, baş sayfalarda, manşetlerde kadınlar, bireysel varlığı olmayan 'eş-fedakar anne', 'magazin malzemesi', 'konu mankeni' ve 'cinsel nesne' olarak sunuluyor ya da tamamen yok sayılıyor. Tüm medyada kadınların hak mücadeleleri ve eylemlerinin yer alma oranı sadece yüzde 3. Kadın çalışanlara karar mekanizmalarında, ülke siyasetine katkıda bulunan yorumlarda, gündem belirleyen metin ve programlarda neredeyse hiç yer verilmiyor. Televizyon ana haber bültenleri yönetim kadrolarının sadece yüzde 16'sı kadınlardan oluşuyor. Buna karşılık, haber merkezlerinde haber hazırlayan kadınların oranı yüzde 35. Haber merkezlerinde çalışan kadın kameramanların sayısı ise yok denecek kadar az. Yaygın ve genel televizyon kanallarındaki siyasi tartışma programlarını yapanların tamamına yakını erkek. Haber tartışma programlarında katılımcıların yüzde 11'i kadın. Kadının medyada görmezden gelinmesi, eksik temsili ya da belirli roller içinde sunulması küresel bir sorun olarak da varlığını sürdürmektedir. Yapılan araştırmalarda, kadınların, ancak yüzde 21'lik bir temsille var olabildikleri görülmektedir.''

"TELEVİZYON KADINLARI SÖMÜRMEKTE"

Bülent Arınç, söz konusu araştırma sonuçlarının, medyada ''erkek egemen'' bir yapının olduğunu açık bir şekilde gösterdiğini belirterek, kadınların medyada, muhabir, kameraman, yazar ve foto muhabiri olarak çalıştığını, buna karşılık, söz konusu medya kuruluşunun yayın politikasını belirleme noktasında maalesef kadınlara yeterince yer verilmediğini kaydetti.

Karar mekanizmasında ve yayın politikasında kadınların yeteri derecede yer almamasının olumsuz etkilerini de Türkiye'deki televizyon yayıncılığında açıkça görüldüğünü anlatan Arınç, şöyle devam etti:

''Ülkemizdeki bazı televizyon prodüksiyonlarında, cinsellik, şiddet, ayrımcılık, genel ahlak kurallarına ve toplumun moral değerlerine karşı son derece olumsuz bir dil kullanılmaktadır. Şiddet de cinsellik de maalesef kadın üzerinden işlenmektedir. Bu dil, kadınları, öncelikle 'bedene' indirgemekte ve sömürmektedir. Farklı kadınlık durumu ve yaşamları medyada temsil edilmemekte, kadın ya ataerkil roller içerisine sıkıştırılmakta ya da ihanet eden, yuva yıkan, marjinal bir çerç

Kaynak: Güncel
title