Tekstilin Vatanı"Na Renkli Dokunuş
Denizli'nin Babadağ ilçesinin turizm potansiyelini değerlendirmek amacıyla belediye, iş adamları ve üniversite iş birliğinde 100 tarihi evin restorasyonu yapılarak dış cepheleri gökkuşağı renklerine boyandı.
SEBAHATDİN ZEYREK - Denizli'nin Babadağ ilçesinin turizm potansiyelini değerlendirmek amacıyla belediye, iş adamları ve üniversite iş birliğinde 100 tarihi evin restorasyonu yapılarak dış cepheleri gökkuşağı renklerine boyandı.
Babadağ Belediyesinin öncülüğünde, Babadağ Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) ile Pamukkale Üniversitesi Mimarlık Fakültesinin destek verdiği "Turizm Yolunda Babadağ" Projesi çerçevesinde ilçenin tarihi yapısı görünür hale getirildi. Sadece 4 ay süren çalışmayla yaklaşık 7 asırdır dokuduğu kaliteli tekstil ürünleriyle ismini duyuran ilçe, rengarenk tarihi evlerin altındaki tahta atölyelerden yükselen çekiç sesleriyle adeta tarihi film platosu haline geldi.
"Tekstilin vatanını renklendirdik"
Babadağ Belediye Başkanı Salim Demirezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeyi güzelleştirmek amacıyla BASİAD ile PAÜ'nün desteğiyle çalışma yaptıklarını belirtti.
İç ve dış turizmin artması için ilçeyi cazibe merkezi haline getirmeye çalıştıklarını ifade eden Demirezen, şöyle konuştu:
"Yurt dışı seyahatlerimde renkli evler görmüştüm. Oldukça dikkatimi çekmişti. Bende bu renkli evleri ilçemize uygulamaya karar verdim. Sonra Pamukkale Üniversitesi'yle bir iş birliği yaparak mimari yönden destek aldık. Yaklaşık 4 ay süren çalışmaların ardından ilk etapta ilçe girişindeki tarihi evleri hem restore ettik, hemde farklı renklere boyadık. Tekstil vatanı ilçemizi renklendirdik. Amacımız Babadağ'ın görsel kültürünü, güzelliğini artırarak ön plana çıkartmak."
"Dışarıdan gelenler hayran kalıyor"
Tarihi evlerin koruma altında olduğunu aktaran Demirezen, "Dışarıdan gelenler hayran kalıyor ilçemize. Bana sosyal medyada 'Neden Bodrum evleri gibi beyaza boyamadın' diye soruyorlar. Ben de 'beyaz görmek istiyorsanız kışın gelin Bodrum'dan farkımız olmaz' diyorum. " ifadelerini kullandı.
Demirezen, hedefinin ilçenin tamamında bulunan evleri rengarenk boyamak olduğunu, bazı vatandaşların evlerini boyatmamak istemesine rağmen fikirlerini değiştirmek için görüşmelerin sürdürüldüğünü kaydetti.
BASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu da ilçenin bir turizm merkezi olması yolunda iki yıldır çalışma yaptıklarını belirterek "Denizli'nin ticari hayatının şekillenmesinde önemli rolü olan köklü ve nitelikli bir geçmişe sahip Babadağ'ın turizm potansiyelini ortaya çıkarmak ve ilçemizde kurulan turizm hayallerini gerçekleştirmek için evlerimizi renklendirdik." dedi.
Hafta sonu düzenlenen yürüyüş gruplarıyla Babadağ'a gelen Necla Doğan, "Rengarenk tarihi evleri gördüğümde kendimi yurt dışında gibi hissettim. Hemen çektiğim fotoğrafları sosyal medya hesabımda paylaştım. Bu renkli evlere arkadaşlarım hayran kaldı. Bu görsel şovu herkesin görmesini sağladım." diye konuştu.
Fotoğraf tutkunu Zeki Akakça ise ilçedeki görsel şovu görmek için fotoğraf tutkunlarıyla birlikte geziler düzenlediklerini belirterek, "Restore edilen ve restorasyon bekleyen Babadağ evleri muhakkak korunması gerekiyor. Böyle güzel projeyle bu sağlanmış. Bizler fotoğraf amaçlı olarak sıklıkla Babadağ'ı ziyaret eder ve yürüyüş grupları olarak da o bölgede bahar ve sonbaharda yürüyüşler ve safariler yapıyoruz." dedi.
Coğrafyaya uyumlu inşa edilen ve zamana adeta meydan okuyan evlerin renklendirilmesiyle dikkat çekmeye başladığını ifade eden Akakça, "Her ev fonksiyonel olarak kullanılıyor hem tezgah hem yaşam alanı ve hem de kültürün kucak kucağa olduğu evler. Son zamandaki boyama işi ise fotografik açıdan yöreye insanların gelmesi ve göz zevki açısından ayrı bir güzellik kattı." ifadelerini kullandı.
Yarım asırdır evinin altındaki atölyede dokuma tekstil işi yapan 60 yaşındaki Feriştah Karasu, evinin restore edilip boyanmasına sevindiğini belirtti.