Tekrarlayan Düşükler İçin Yeni Tedavi Yaklaşımı
Arka arkaya iki düşük yapan gebelerde, tekrarlayan düşük problemi pek çok kadının hayatını kabusa çeviriyor
Tekrarlayan düşük problemi yaşayan hastalar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda rahim içinde herhangi bir problem görülmezken, bu sorunun genellikle döllenmiş yumurtanın genetik olarak kusurlu olmasından kaynaklandığı belirlenmiştir. Son yıllarda gelişen tedavi süreçleriyle birlikte tekrarlayan düşük hastalarına yeni tedavi yaklaşımları uygulandığını belirten Eurofertil Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, "Genetik olarak kusursuz embriyoları seçerek yaptığımız tüp bebek tedavisi ile tekrarlayan düşük yaşayan hastalarımızın çoğunun bebek sahibi olmalarını sağlıyoruz" dedi
Çocuk sahibi olmak için gün sayan gebe bir anne adayı, tekrarlayan düşük problemiyle karşı karşıya kalarak büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Ortalama her beş gebelikten birinin düşükle sonuçlandığı göz önüne alındığında, arka arkaya iki kere düşük yapan hastalar için tekrarlayan düşük olgusu ortaya çıkıyor. Tekrarlayan düşük problemiyle karşılaşan hastalarda problemin sebebini ortaya çıkartmak için pek çok test yapıldığını belirten Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Hakan Özörnek, "Tekrarlayan düşük hastalarında genetik inceleme, lupus antikoagülen, anti kardiyopilin antikorları, tiroid hormonları ve prolaktin gibi kan testlerinin yanı sıra sulu ultrason veya histeroskopi gibi rahim içini incelediğimiz bazı testler yapıyoruz. Ancak hastaların %75'inde herhangi bir sebep bulamıyoruz. Sebebi bulunamayan tekrarlayan düşük olgularının çoğunda döllenmiş yumurtanın genetik olarak kusurlu olduğu düşünülmektedir" dedi.
TEKRARLAYAN DÜŞÜKLERİN SEBEBİ ORTAYA ÇIKTI
Mart ayı sonunda İspanya'nın Valensia şehrinde gerçekleştirilen 1. Biomarker Tüp Bebek ve Üreme Konferansı'nda dünyanın dört bir yanından gelen tüp bebek uzmanları ile birlikte tekrarlayan düşüklerle ilgili yeni tedavi yaklaşımlarını ortaya koyduklarını ifade eden Dr. Özörnek, şöyle konuştu:
"Normalde rahim kusurlu yumurtayı kabul etmez ve gebelik hiç oluşmaz. Ancak tekrarlayan düşük hastalarında en son ortaya atılan düşünceye göre embriyo kalitesi kötü de olsa genetik açıdan kusurlu da olsa rahim gebeliğe izin veriyor ancak daha sonra gelişim durduğu için gebelik düşükle sonuçlanıyor."
YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ
Tekrarlayan düşük hastalarında embriyo kötü bile olsa rahim gebeliği kabul ettiği ve belirli bir süre sona düşük yaşandığı için hastalara daha sağlıklı bir embriyo naklederek bu sorunun önüne geçiliyor. Sunulan yeni tedavi olanağı ile düşüklerin önüne geçmek için en sağlıklı embriyonun seçilip transfer edildiğini belirten Dr. Hakan Özörnek tedavinin detaylarını şöyle sıraladı:
"Tüp bebek tedavisi ile elde ettiğimiz embriyoları önce Embriyoskop ile gelişimleri açısından 24 saat boyunca sürekli olarak izliyoruz, değerlendiriyor ve en iyi gelişen embriyoları seçiyoruz. Bundan sonraki aşamada seçilmiş olan embriyolar 24 sure dediğimiz ve insan hüzresinde bulunan 46 kromozomun tamamını inceleyen genetik bir teste tabi tutuluyor ve bu testin sonunda genetik açıdan kusursuz ve gelişimi en ideal olan embriyo anne adayının rahmine yerleştiriliyor"
YÜKSEK BAŞARI ORANI
Tekrarlayan düşük hastalarının tedavisine yönelik ortaya konulan bu yeni tedavi yaklaşımının başarılı olduğuna dikkati çeken Dr. Hakan Özörnek, bu tedaviyi uygulayan tekrarlayan düşük hastalarının pek çoğunun bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına aldıklarını belirtti.