Haberler

Tekrar) - 15 Temmuz Darbe Gecesi Meclis'te Yaşananlar (1)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Bombalanan TBMM'nin içinden ve dışından görüntüler 15 Temmuz darbe gecesi Meclis'te yaşananlar Darbe gecesi uçaklardan TBMM Kampüsü'ne atılan yaklaşık 10 bombadan 3'ü ağır tahribata neden oldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Bombalanan TBMM'nin içinden ve dışından görüntüler

15 Temmuz darbe gecesi Meclis'te yaşananlar

Darbe gecesi uçaklardan TBMM Kampüsü'ne atılan yaklaşık 10 bombadan 3'ü ağır tahribata neden oldu. Bombalar, Başbakanlık makamı, CHP ve MHP Gruplarının bulunduğu kata ve bahçeye atıldı

TBMM Koruma Daire Başkanı Öztürk'ün koordine ettiği Meclis polisleri, ön bahçeye inmeye çalışan helikopterleri püskürterek bahçeye inmesini engelledi

Ana binayı tarayan helikopterden atılan bir kurşun, komisyon toplantı salonundan içeri girdi, KİT Komisyonu Başkanı'nın makam odasından çıkarak karşıdaki duvara isabet etti

Atatürk Bulvarı kapısında uzun süre dolanan tanklar, kampüs içine girmeye çalıştı ancak başarılı olamadı

COŞKUN ERGÜL - FETÖ'nün darbe girişimi sırasında uçaklardan TBMM kampüsüne atılan yaklaşık 10 bombadan 3'ü ağır tahribata neden oldu. TBMM Koruma Daire Başkanı Nurullah Öztürk'ün koordine ettiği Meclis polisleri, ön bahçeye inmeye çalışan helikopterleri püskürterek bahçeye inmesini engelledi.

15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminde TBMM Başkanı İsmail Kahraman, milletvekilleri ve Meclis çalışanları ile Meclis'te bulunan ve geceyi sığınakta geçiren AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, darbe girişiminden en büyük zararı ve tahribatı gören kurumlardan birisi de Meclis oldu.

Darbe girişiminin duyulmasının ardından başta TBMM Başkanı İsmail Kahraman olmak üzere, bazı bakanlar, milletvekilleri ile Meclis personeli Meclis'e geldi. TBMM Genel Kurulunda bir araya gelen Kahraman ve milletvekilleri, darbeyi kınayan konuşmalar yaptı. Bu sırada TBMM kampüsüne bombalar yağmaya başladı.

Bombaların tehlike arzetmesi üzerine, güvenlik kuvvetlerinin uyarısıyla Kahraman, bakanlar ve milletvekilleriyle sığınağa indi. Kahraman ve beraberindekiler geceyi sığınakta geçirdi, tehlikeli durumun geçtiğinin bildirilmesinden sonra, sabah saatlerinde sığınaktan çıkarak tekrar Genel Kurul Salonuna geçti.

Bombalar nedeniyle büyük tahribat oluştu

TBMM ana binası, yeni halkla ilişkiler binası ile ziyaretçi binası, uçak ve helikopterlerden atılan bombalar ve kurşunlar nedeniyle çok büyük tahribat gördü.

Meclis kampüsü içerisinde duyulan 15'in üzerinde patlama sesinden 10'unu, binalara ve bahçeye isabet eden bombalar oluşturdu.

Bu bombalardan ilki Dikmen Kapısı girişinin sağ tarafındaki bahçeye düştü ve yaklaşık 2 metrelik çukur oluşturdu. Buraya atılan bomba, çevredeki ağaçların devrilmesine, bu ağaçlar da çevreye park eden araçlarda zarara neden oldu.

İkinci bomba Başbakanlık makamının bulunduğu bölüme atıldı. TBMM ana binaya en büyük zararı bu bomba verdi. Bomba, Başbakan makam odası, sekreterya bölümü, koridor, buradan basın tarafına geçilen bölümle dış kulisteki iç bahçeye çok büyük zarar verdi. Atılan bombanın etkisi o kadar şiddetliydi ki bir beton kolonun sadece demirleri kaldı.

Üçüncü bomba, CHP ve MHP Gruplarının bulunduğu bölüme düştü. Tavanın delinmesine neden olan bu bomba, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun makam odasının kapısının camlarının kırılmasına neden oldu. Bomba, bu katta yer alan bütün camların kırılmasına, pencere pervazlarının zarar görmesine ve CHP Grup Yönetimi toplantı salonununu, yandaki odayla ayrılan kartonpiyerlerde zarar oluşturdu.

Her iki bomba da Meclis çatısında büyük hasar yarattı.

Helikopterler kampüsü taradı

Darbecilerin kullandığı helikopterler de yeni halkla ilişkiler binası ve ziyaretçi binası üzerinden kampüs üzerine alçalarak, her iki binayı ve ana binayı taradı. Helikopterden atılan bir kurşun, Araştırma Komisyonlarının toplantılarını yaptığı salondan içeri girdi ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Fatih Şahin'in makam odasından çıkarak karşıdaki duvara isabet etti. Bu kurşun, su tesisatında zarar oluşturdu.

Devlet bütçesi ile önemli tasarı ve tekliflerin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantı salonu da ana bina da zarar gören yerlerden birisi oldu. Sonradan tadilatı yapılarak genişletilen salonda, tavanda çok büyük zarar meydana geldi, kırılan cam parçaları salonun her yerine dağıldı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu'na verdiği, "Meclis'teki tahribat izleri silinmesin, kalsın, büyük çaplı temizlik yapmayın, herhangi bir tamirat sürecine girişmeyin, sadece yerdeki cam kırıklarını temizleyin, düşme tehlikesi olan yerleri sabitleyin" talimatından sonra, zarar gören ana bina, yeni halkla ilişkiler binası ile ziyaretçi binasında hafta sonu başlayan temizlik devam ediyor. Cam kırıkları toplanıyor ve küçük çaplı tamir yapılıyor.

Tanktaki 7 asker silahlarıyla gözaltına alındı

Bu arada, 15 Temmuz darbe gecesi Meclis'te sıcak saatlerin yaşandığı ortaya çıktı. Meclis kampüsünün dış güvenliği ile iç güvenliğini, TBMM Koruma Daire Başkanlığına bağlı güvenlik kuvvetleri sağladı.

Meclis polisleri, Atatürk Bulvarı kapısından tarayarak, TBMM Başkanı Kahraman'ın makam katının bulunduğu bloğun üstünden geçerek, ön bahçeye inmeye çalışan helikopterle sıcak çatışmaya girdi. Uzun namlulu silahlarla donatılan polisler, uzun süre, helikopterde bulunan askerlerle çatıştı ve helikopteri püskürterek, bahçeye inmesini engelledi.

Darbe gecesi kışlalarından çıkarak, kritik yerlere giden tanklar, Meclis'in Atatürk Bulvarı tarafı ile Dikmen Kapısı girişinden Meclis'e girmeye çalıştı, fakat kapılara konulan otobüsler sayesinde bu girişimlerinde başarılı olamadı.

Dikmen Kapısı'na gelen tankın 7 askeri personeli, G-3 silahlarıyla birlikte gözaltına alındı. Atatürk Bulvarı kapısındaki tanklar da giriş kapısının otobüslerle kapatılması nedeniyle uzun süre burada dolanarak kampüs içine girecek yer aradı ancak bunu gerçekleştiremedi.

İkisi ağır 14 polis yaralandı

Meclis'e yapılan saldırılarda 2'si ağır, 14 polis yaralandı. İki polisin ağır yaralanmasına, bahçeye atılan bombanın şarapnel parçası neden oldu. 12 polis hastanelerdeki tedavilerinin ardından taburcu edilirken, ağır yaralanan ve ameliyat edilen 2 polisin yoğun bakımda tedavileri devam ediyor.

Çatışmaların yaşandığı anlarda görevinin başında yer alan TBMM Koruma Daire Başkanı Nurullah Öztürk, Meclis güvenlik kuvvetlerinin FETÖ'ye karşı koymasında, talimatlarıyla polisleri koordine etti.

Tekrar) - 15 Temmuz Darbe Gecesi Meclis'te Yaşananlar (1)
Kaynak: AA / Güncel
title
Close