Teknolojiyle Etkileşim 18 Saniyeye İnecek!
Bilişim alanında araştırmalar yapan ve teknolojinin gelişimini inceleyen IDC, Seagate'in desteği ile 2025 yılında veri üretiminin ve depolamanın geleceği durumu araştırdı.
Rakamlar, 2025 yılında dünya genelindeki veri miktarının 163ZettaByte'a ulaşacağını gösteriyor. Dikkat çeken detay ise, bu verilerin yüzde 60'ını işletmeler oluşturuyor olacak. İnsanlar teknolojik cihazlar ile günde 4800 kez yani her 18 saniyede bir etkileşime girecek.
2016 yılında, dünya genelinde oluşturulan dijital veri miktarı 16ZettaByte (ZB)* oldu. Seagate tarafından daha önce yapılan açıklamalarda 2020 yılında bu rakamın 44ZettaByte'a ulaşabileceği belirtiliyordu. IDC'nin son araştırma sonuçları gösteriyor ki veri miktarı katlanarak artacak ve 2025 yılında 163ZB'ye ulaşacak.
Araştırmaya yönelik değerlendirmelerde bulunan Seagate Türkiye Yöneticisi İlknur Baydak, şu anda dünya genelindeki dijital verilerin yüzde 30'unun işletmeler tarafından oluşturulduğunu ve 2025'te ise bu oranın yüzde 60'a ulaşacağını vurguladı.
İşletmelerin oluşturacağı veri miktarının bu denli hızlı artmasıyla veriyi koruma ihtiyacının da artacağını belirten Baydak, "Korunması gereken veri miktarı da %90'a ulaşacak. Kurumsal mali veriler, kişisel bilgilerin ve tıbbi kayıtların içinde olduğu veriler ilk sırada yer alacak." uyarısında bulundu.
TEKNOLOJİYLE HER 18 SANİYEDE BİR ETKİLEŞİM HALİNDE OLACAĞIZ!
Baydak, verinin depolanacağı yerin de değişeceğine vurgu yaparak; şu anda verilerin yüzde 24'ünün PC'lerde depolandığını, 2025'te bu oranın yüzde 10'a düşeceğini; mobil depolamanın ise yüzde 5'ten yüzde 12'ye çıkacağını söyledi.
İnsanların herhangi bir müdahalesi olmadan veri oluşturan cihazların arttığını belirten İlknur Baydak, 2025 yılında teknolojik cihazlar ile günde 4800 kez, yani her 18 saniyede bir etkileşime gireceğimizi belirtti.
VERİNİN ŞEKLİ DE DEĞİŞİYOR!
Araştırmaya göre geçen 10 yıllık sürede verinin artışı eğlence içeriğiyle oldu. Önümüzdeki 10 yıllık sürede ise güvenlik, kontrol ve verimlilik odaklı içerikler nedeniyle artış olacak.