Teknolojiye Yenik Düşen Hataylı Semerci, Hediyelik Minyatür Semer İşine Döndü
Hatay’ın Antakya ilçesinde asırlardır semercilik işi yapan yüzlerce semerciden sadece üç meslek mensubu kaldı.
Hatay'ın Antakya ilçesinde asırlardır semercilik işi yapan yüzlerce semerciden sadece üç meslek mensubu kaldı. Semercilik mesleğinin son temsilcilerinden biri olan Halil İbrahim Sümer, ise babasının dedesinden kalma meslekte para olmadığı için artık geçimini hediyelik minyatür semer yaparak kazanmaya çalışıyor.
Semerci ustası Halil İbrahim Sümer, Antakya'nın tarihi uzun çarşısındaki dükkanında semer yapmaya devam ediyor. Halil usta bir dönem binek hayvanlar için yaptığı semerleri bugün Antakya'yı ziyaret eden turistler için hediyelik eşya olarak yapıyor.
Son semercilerden olan Sümer, Semere eski talep kalmadığını ve bundan dolayı satış yapamadığını semerciliğin teknolojiye yenildiğini ifade etti. Sümer, "Semercilik bitince biz de artık farklı yönlere kaymak durumunda kaldık, hediyelik ağaç işleri yapıyoruz. Bizde baba mesleğimizi devam ettirmek isterdik ama gücümüz kalmadı. Şuan mesleği yapan usta sayısı üç. Gün geçtikçe meslek ve ustalar yok oluyor. Kendi evlatlarımız dahi bu mesleği yapmak istemiyor gelecekte ne olur bilmem ama bizi bitiren şey teknoloji oldu. Çünkü köylerde artık insanlar at ve eşek yerine çeşitli makineler kullanıyorlar" dedi.
Geçmişte günde 4 tane semer yaparken şimdi ise 2 ayda o rakamı yakalayamadıklarını belirten Sümer, "Önceden bizim dükkanımızda 3 kişi semer yapardı ve yetişemezdik şimdi ise ben tek başıma çalışıyorum çünkü talep yok" diye konuştu.
Bir semerin ağaç, selüloz, telis ve deri olmak üzere dört ana malzemeden oluşuyor. Semer de daha çok çınar ağacı kullanılıyor. Bu ağaç rahat şekil alması ve sağlam olmasından dolayı tercih ediliyor. Deri olarak ise tosun derisi kullanılıyor.
Antakya'da semerciliğin son temsilcilerinin emeklerinden olan hediyelik semerlerin fiyatı ise 50 TL'den başlıyor. - HATAY