Haberler

Teknolojiye Direnen 70 Yıllık Usta

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde 80 yaşındaki Fahri Geçimli, 70 yıldır kendir ipçiliğini mini bir atölyeye çevirdiği evinin önünde yapmaya devam ediyor.

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde 80 yaşındaki Fahri Geçimli, 70 yıldır kendir ipçiliğini mini bir atölyeye çevirdiği evinin önünde yapmaya devam ediyor.

20 yıl öncesine kadar yaklaşık 150-200 kişinin çalıştığı bir sektör olan kendir ipçiliğinin, plastik iplerin çıkmasıyla bitme noktasına geldiğini belirten Geçimli, bu sektörün en önemli hammaddesi olan kendiri de Vezirköprü köylerinden özellikle Narlısaray'dan temin ettiklerini belirterek, bu köylerde yetişen kendirlerin ip yapılacak lifleri alındıktan sonra, kalan kendir çubuklarının da yakacak olarak kullanıldığını söyledi.

Geçmişte, özellikle köylünün ilçeye geldiği pazartesi günleri ilçenin değişik yerlerinde kendir ipi satışı yapıldığını belirten 70 yıllık usta Fahri Geçimli, "Vezirköprü ilçesinde dar gelirli birçok insanın geçim kaynağını oluşturan kendirden ip eğirme işi önemli bir iş sahasını oluşturuyordu. İlçemizde özellikle Nalbantlı Mahallesi'nde kendir eğiren ve bu işi meslek olarak yapanların evlerinde bulunan küçük bir tezgahların da ip bükerek günlük geçim kaynaklarını buradan temin ederlerdi" derken, eskiden el gücüyle çalışan ahşap çıkrık ve dolapların yerini elektrikle çalışan sistemlerin aldığını belirtti.

Bir zamanlar en çok rağbet edilen kendir ipi eğirme (bükme) sanatının ilçede tarih olduğunu dile getiren Fahri Geçimli, teknolojinin gelişiyle birlikte yok olan el sanatlarından birinin de kendir ipçiliği olduğunu ifade ederek, her şeye rağmen sağlığı el verdiği müddetçe evinin önünde ip üretmeye devam edeceğini dile getirdi.

Kendir eğirme işlemine ilişkin olarak, kendirin hazırlanması, dövülmesi, taranması ve eğrilmesi (bükme), eğrilen iplerin silinmesi, iplerin istenilen kalınlıkta üretilmesi konularında bilgi veren Geçimli, ip eğirme de sırığın, kengelin dinamo ve çıkrığın nerelerde ve nasıl kullandıklarını göstererek ipleri istedikleri kalınlıkta ve uzunlukta üretebildiklerini, bu iplerin tütün balya ipi, çamaşır ipi, bayrak direği ipi, urgan, halat, hayvan yuları, hamalların taşıma ipi, sicim ipi olarak kullanıldığını sözlerine ekledi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close