Haberler

Teknoloji Ödülleri Sahiplerini Buldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüsiad, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) işbirliğiyle düzenlenen Teknoloji Ödülleri ve Kongresi, İstanbul Park Bosphorus Hotel'de gerçekleşti.

Tüsiad, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) işbirliğiyle düzenlenen Teknoloji Ödülleri ve Kongresi, İstanbul Park Bosphorus Hotel'de gerçekleşti. Bu yıl 11'incisi düzenlenen Teknoloji Ödülleri törenine, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altınbaşak, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz katıldı.

"GENÇLERİMİZİN FEN-MATEMATİK BAŞARI DÜZEYİNİ YÜKSELTMEYE ÖNCELİK VERMEZSEK TEKNOLOJİDE TAKLİTTEN ÖTEYE GEÇEMEYİZ"

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, eğitimin niteliğinde çok ciddi bir sıçrama yapılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Ülkemizin dinamik nüfusunun, birçok alanda olduğu gibi teknoloji alanında da en önemli potansiyelimizi oluşturduğunu düşünüyorum. Bu potansiyelimizi, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üreten, yenilikçi bir güce dönüştürmemiz şart. Çocuklarımızın ve gençlerimizin fen-matematik başarı düzeyini yükseltmeye öncelik vermezsek, önem vermezsek, analitik ve eleştirel düşünme yeteneğini onlara kazandıramazsak, problem çözme becerilerini geliştiremezsek, teknolojide taklitten öteye geçemeyiz. Eğitim sistemlerini sürekli daha iyiye ulaştırma çabası içinde olan ülkeler dikkate alındığında, eğitimin niteliğinde çok ciddi bir sıçrama yapmamız gerektiği görülüyor. Hepimiz bunu biliyoruz, gözlemliyoruz. Aksi takdirde, şu an bulunduğumuz vasat noktadan ileri gidemeyeceğimiz gerçeği önümüzde duruyor. Okul öncesi eğitiminden başlayarak, eğitim sisteminin her kademesinde araştırmacılığın ve yenilikçiliğin ön plana çıkarılması, inovasyon politikalarının amacına ulaşması için vazgeçilmezdir. Ayrıca, ülkemizde bilişim okur-yazarlığının geliştirilmesi gereğini, özellikle sayısal uçurumun kapatılması açısından vurgulamak istiyorum. Bu çok önemli bir fırsat. Bu bilinci özümsersek, Türkiye'nin teknolojiyi ithal eden ve kullanan değil, üreten ve bu alanda dünya çapında rekabet gücüne sahip bir ülke konumuna geleceğine yürekten inanıyorum."

"İŞ GÜVENLİĞİ ALANINDA YENİ TEKNOLOJİLERİN KULLANIMI YAŞAMSAL ÖNEM TAŞIYOR"

İş güvenliği alanında yeni teknolojilerin kullanımının yaşamsal önem taşıdığını ve bu gerçeğin acı olaylarla hatırlandığını vurgulayan TÜSİAD Başkanı, "Yeni fikirlerin ve buluşların pazarda gerçek ürünlere dönüşmesi ve buna uygun teknolojilerin gelişmesi, daha nitelikli ürün ve hizmetlere ulaşmamızı sağlıyor ve gündelik yaşamımızı kolaylaştırıyor. Bunların hepsi çok önemli, çok değerli. Ancak teknolojinin insan hayatını etkilediği sağlık ve iş güvenliği alanını özellikle işaret etmek istiyorum. Gerek sağlık sektöründe, gerekse iş güvenliği alanında yeni teknolojilerin kullanımı yaşamsal önem taşıyor. Hayatın akışı bu gerçeği bize acı olaylarla hatırlatıyor. İnsan eliyle geliştirilen teknolojinin, insanı ihmal eden değil, insana değer veren yaklaşımlarla geliştirilmesi ve kullanılması gerekli. Ancak bu şekilde, ülkemizde, ekonomimizde umduğumuz gelişmeleri insani gelişmişlik ile taçlandırabiliriz. Ülkemizi tam anlamıyla gelişmiş ülke konumuna ancak bu şartlarda yükseltebiliriz. Teknolojiyi yaşamlarımıza dahil ederken, bir sonraki nesillere güzel bir dünya bıraktığımızdan da emin olmalıyız, sürdürülebilir bir dünya bıraktığımızdan da emin olmalıyız" diye konuştu.

"3 KİŞİNİN KURDUĞU FİRMALARIN TOPLAMI TÜRKİYE'NİN BÜTÇESİNDEN DAHA FAZLA"

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altınbaşak da bilgi ekonomisi paradigmasına geçilmesi gerektiğini ifade ederek, bunun için de insan kaynağının yetiştirilmesinin önemini vurguladı. Altınbaşak, "Apple'ın kurucusu Steve Jobs, Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve Oracle'ın kurucusu Larry Ellison'un kurduğu firmaların market değeri, Türkiye'nin bütçesinden daha fazla. Yaklaşık 1 trilyon dolar. 3 kişinin kurduğu firmaların toplamı. Bu 3 kişiye bakıyorsunuz, bunlar dünyanın en zeki insanları değiller. Daha da ötesine götürüyorum, bunlar üniversite mezunu bile değil. Bill Gates sonuçta Harvard'a girmiş birisi, yani belli bir zeka seviyesine sahip ama orada önemli olan başka bir faktör daha var; önemli olan bir takım yeteneklere sahipler. Girişimcilik yeteneği, projecilik yeteneği, sonuna kadar gitme yeteneği, bir şeye başlayıp 10 dakika sonra bırakma değil, onu sonuna ulaştırmak için ne gerekiyorsa oraya kadar gitme yeteneği, kendini iyi ifade etme yeteneği, yaratıcı düşünme yeteneği, kalıplar dışında düşünebilme yeteneği ve toplumun ihtiyaçlarını iyi analiz edebilme yeteneği. Bizim sistemimizin yavaş yavaş bu tarafa doğru, bilgiden bu yetenekleri kazandırmaya doğru evrilmesi gerekiyor. Bu alanda TÜBİTAK'ın birtakım çalışmaları var, bildiğim kadarıyla TÜSİAD'ın da çalışmaları var. Gerçekten bilgi toplumuna geçeceksek, işte bu çeşit bir insan tipolojisi yetiştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"GELİN, FİKRİNİZ VARSA KAYNAĞINI BİZ VERİYORUZ"

TÜBİTAK olarak Türkiye'de girişimciliği finansal yönden desteklediklerini anlatan Altınbaşak, "Türkiye'de fikri olan hiç kimse 'Param yok' diyemez artık. Ben çok açık ve net söylüyorum: Gelin, fikriniz varsa ve iyi bir fikriniz varsa, kaynağını biz veriyoruz. 1512 Programı'yla fikri olan herkese parasını veriyoruz. Ne kadarla başlıyoruz? 100 bin lirayla başlıyoruz. Daha sonra üzerine 550 bin lira bir destek veriyoruz. Ondan daha sonrasında da TÜBİTAK'ın ismini koyuyoruz, destek mektubu veriyoruz. O daha da önemli bence. Biz bunu inceledik, teknolojisine baktık, bu aşamalardan da geçti ve arkasında biz duruyoruz, diyoruz" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DEKİ GENÇLER, İNSANLIĞIN 2 KİLOMETRE DERİNDE DE BULUŞABİLECEĞİNİ İSPATLAYACAK"

TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav da, bundan sonraki 20 yıllık dönemin somutluklar dönemi ve akıllanma dönemi olarak adlandırıldığını belirterek, "Bunun anlamı, bu son 40 yılın teknolojik itmesinin reel dünyayla buluşması. Bu reel dünyayla buluşmayı sağlayacak olanlar da, aramızda da bir tanesi olan yeni jenerasyon. Yeni jenerasyon, bu sinerjiyi, bu oluşumu, teknolojinin reel dünyada yeni verimlilikler, yeni kolaylıklar ve realiteye adresleyecek şekilde buluşmasını sağlayacak olan enerjiyi üretmeye başladı. Türkiye'deki gençlerin de, en azından aklın, insanlığın 2 kilometre derinde de buluşabileceğini gösterebileceklerine, ispatlayabileceklerine inanıyoruz" dedi.

Kongre sonunda, Teknoloji Ödülleri, TÜSİAD, TÜBİTAK ve TTGV başkanları tarafından finalist firmaların proje sahiplerine verildi.

(BB) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close