Haberler

Tekne ve Gulet İnşasını Maketlerini Yaparak Öğreniyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, tekne ve yat inşasını maketlerini yaparak öğreniyor.

ALİ RIZA AKKIR - Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, tekne ve yat inşasını maketlerini yaparak öğreniyor.

Gemi yapımı alanında eğitim gören 48 öğrenci, maketten yöreye özgü ve ayna kıç formundaki guletler, tirhandil ( Ege'ye has tekne türü) tipi tekneler yaparak mesleki donanım kazanıyor. Okuldaki atölyede tekne ve yatların 1/25 ila 1/50 ölçeğindeki maketlerini yapan öğrenciler, Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi sponsorluğunda 3 yıldır düzenlenen maket gemi yarışmasında ödüllendirilerek motive ediliyor.

Gemi Yapımı Alan Şefi Ahmet Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009'da açılan gemi yapımı alanında 70 öğrencinin mezun olduğunu şu anda 48 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi. Bilgisayar destekli proje çizimlerine uygun olarak ahşap malzemeyle uygulamalarını yaptıklarını belirten Gündüz, "Temel eğitimin ardından atölyelerde tekne yapımı eğitimi veriyoruz. Bunun içerisinde maket teknelerin yanında kullanılabilir tekne yapımıyla öğretim müfredatımızı zenginleştiriyoruz." dedi.

Gündüz, Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi sponsorluğunda 3 yıldır maket tekne, yat yarışması düzenlediklerini, yarışmada dereceye giren öğrencilere ödül vererek onları motive ettiklerini dile getirdi.

Öğrencinin yapabileceği boyutlarda işlerle uğraşmasının öğrenmesine büyük katkı sağladığını vurgulayan Gündüz, "Öğrenciler buradaki teknik eğitimleri kullanarak gerçek hayatta iş ortamına adapte olmalarında kolaylık sağlandı. Aynı zamanda maket yaparak da para kazanılabileceğini kendileri yaşayarak öğrendi." diye konuştu.

Kompozit, kaplamalı ürünler ve yöresel tekne modelleri üzerinde ağırlıkla çalıştıklarını belirten Gündüz, şunları kaydetti:

"Yöreye uygun gulet, ayna kıç formundaki guletler, tirhandil türü teknelere öncelik veriyoruz. Bunların her birini uygulamalı olarak yaptık. Böylece öğrencilerimize bölgemizde yapılan teknelerin teknik özelliklerini öğrenmelerini sağladık. Yapılanlar maket olabilir ama teknelerin bütün özellikleri, yapım teknikleriyle birlikle gösterdik."

- "Maketler bizi çok ileriye götürdü"

Son sınıfta okuyan Denizhan Kılınç, babasının küçükken kaptan olmak istediğini, bunun için kendisine de Deniz ismini verdiğini anlattı.

Geçen yaz tersanede staj yaptığını anlatan Kılınç, "Burada öğrendiklerimi orada çok rahat uygulayabildim. Burada yaptığımız tekneler ve maketler bizi çok ileriye götürdü. Bu işte ilerleyebileceğimi düşünüyorum. Okulumu bitirdikten sonra bu bölüm üzerine üniversite eğitimi almak istiyorum. Bu mesleği yapmak istiyorum, o yüzden bu bölümü seçtim." ifadelerini kullandı.

Hakan Mumcular ise maket yaparak meslekle ilgili çoğu şeyi öğrendiklerini, öğrendikleriyle tecrübe olarak yaşlarına göre çok ileride olduklarını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close