Haberler

Tekirdağ'da Örnek Ağaçlandırma

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tekirdağ Su ve Kanalisayon Genel Müdürlüğü (TESKİ) tarafından ve Orman ve Su işleri Bakanlığı katkılarıyla Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi Yayabaşı Mahallesi Yazır Göleti İçme Suyu havzasına 4 bin 500 fidan dikildi.

Tekirdağ Su ve Kanalisayon Genel Müdürlüğü (TESKİ) tarafından ve Orman ve Su işleri Bakanlığı katkılarıyla Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesi Yayabaşı Mahallesi Yazır Göleti İçme Suyu havzasına 4 bin 500 fidan dikildi.

Süleymanpaşa Yayabaşı Mahallesi Yazır Göleti İçme Suyu Havzası'nda gerçekleşen törene Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın yanı sıra TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Ali Şen, Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Berkay Çakır, Yayabaşı Mahalle Muhtarı Sabahattin Oruç, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, TESKİ şube müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"4 bin 500 fidan"

Fidan dikim töreninde ilk konuşmayı yapan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa "TESKİ Genel Müdürlüğü olarak birçok faaliyet yürütüyoruz. İçme suyu, kanalizasyon, atık su arıtma tesisleri, bunlarla ilgili bugüne kadar birçok açılış ve temel atmada bir araya geldik. Ama bugün farklı bir faaliyet ile bir aradayız. TESKİ olarak, en önemli görevimiz vatandaşlara sağlıklı içme suyu sağlamak. Bu suyu da önemli ölçüde yer altı kaynaklarımızdan karşılıyoruz. Bir bölümünü de barajlar ve içme suyu göletlerimizden karşılıyoruz. Bu noktada, Süleymanpaşa ilçemize içme suyu sağlayan Yazır Göleti bizim en önemli su kaynaklarımızdan bir tanesidir. Bu su kaynaklarımızın korunması noktasında, TESKİ Genel Müdürlüğümüz kurulduktan sonra mevzuat konularımızı tamamladık. Baraj ve havzalarımızın korunmasına yönelik olarak da yönetmeliklerimizi çıkardık. Bu anlamda kaçak yapılanmalara ve diğer müdahalelere elimizden geldiğince mani oluyoruz. Ayrıca bir görevimiz de su havzalarını ağaçlandırmak. Bu ağaçlandırma faaliyetleri neticesinde daha kaliteli, daha nitelikli, daha sağlıklı içme suyunu vatandaşlarımıza ulaştırabiliyoruz. Bu alandaki çalışmamızı da Tekirdağ Orman İşletme Şube Müdürlüğümüz ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Proje kapsamında bu alana 4 bin 500 adet fidan dikilmesini kararlaştırdık. Bunun büyük çoğunluğu da dikildi. Bugün ise sembolik olarak son fidanları sizlerle beraber, hep birlikte dikmiş olacağız. Bu çalışmaları TESKİ olarak yürüteceğiz. Bu tür çalışmalara destek olacağız. Ben TESKİ Genel Müdürü olarak, bu faaliyetin herkese hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"Trakya'da en fazla ağaçlandırma yapılan il Tekirdağ"

Orman İşletme Müdürü Ali Şen Tekirdağ genelinde 110 bin hektar orman alanı bulunduğunu belirterek "Tekirdağ genelinde arazi sınıflandırması bulunduğundan boş alan yok ve bu nedenle orman alanları arttırmak mümkün değil. Biz de teşkilat olarak bu alanın yüzde 15'ini oluşturan verimsiz ve bozuk alanları verimli hale getirmek için ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. Tekirdağ, Trakya'da en fazla ağaçlandırma çalışması yapılan il. 2017 yılında bu kapsamda 3 bin 720 dönümde saha hazırlığı yaptık ve yaklaşık 1 milyona yakın fidan dikeceğiz. Bu sahada da TESKİ ile ortak bir çalışma gerçekleştirdik. Yağız Göleti İçme Suyu Havzasını ağaçlandırma çalışması yapmak sureti ile gölete toprağın taşınmasını, su teminini sağlayacağız. Ayrıca fıstık çamı ekimi dikmemiz ile de buradaki vatandaşların gelirlerine katkı sağlayacağız. Genel Müdürümüz Şafak Başa'nın da dediği gibi TESKİ ile ortak çalışmalarımız devam edecek. Değişik gölet havzalarında da toprağı korumak ve sağlıklı içme suyu temin etmek amacıyla çalışacağız" şeklinde konuştu.

"Doğa en kıymetli değerimizdir"

Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Berkay Çakır da "Süleymanpaşa Belediye Başkanımız Ekrem Eşkinat'ın selamını getirdim. Bu etkinliği düzenleyen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ve TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa olmak üzere tüm Süleymanpaşalılar adına teşekkürlerimi sunuyorum. Kurulduğu günden bugüne Süleymapaşa'nın en büyük sorunu olan içme suyu, kanalizasyon ve arıtma tesisi ile ilgili yaptığı başarılı çalışmalara bir yenisini ekleyen TESKİ'ye özellikle teşekkür ediyorum. Çevremizi ve çocuklarımızın geleceğini yakından ilgilendiren bu proje içme suyu havzasının kirlenmesini önleyeceği gibi vatandaşlarımızın doğa ile iç içe yaşamasını da sağlayacaktır. Ağaç, çevre, doğa en kıymetli değerlerimizdir. Ağaç sevgisi olmadan, ağaçlarımız olmadan insan yaşamının sürdürülmesi imkansızdır. Burada bu fidanları dikerken geleceğimizin en büyük yatırımını yapıyor, çocuklarımıza en değerli miraslarımızı bırakıyoruz. Konuşmamı Yüce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözüyle sonlandırmak istiyorum; 'Yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahkumdur.' Burayı öyle bir ağaçlandıralım ki kör bir insan bile yeşillikler arasında olduğunu fark etsin" dedi.

"Büyükşehir belediyesi ormanını kurmak istiyoruz"

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, "Ben Yayabaşı muhtarımızdan önce oğlu Eymen'i tanıdım. Bir gün benim yolumu kesti ve mahallesine oyun sahası istediğini söyledi. Biz de 1 hafta sonra o sahayı yaptık. ve o gün dedim ki Yayabaşı Mahallesi bir talepte bulunduğunda önce Eymen'e söyleyecek. Değerli arkadaşlarım, Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ olarak ciddi yatırımlara imza attık. Bugün de 112'nci temel atma ve açılışı yapıyoruz. Bugünkü etkinlik hepsinden farklı. Çevreye vereceğimiz katkı, çocuklarımıza bırakacağımız miras bir nevi temel atmalarından biri oluyor. Benim için çok farklı bir anlamı var bu etkinliğin. Bu işi başlatan sevgili Şafak Başa'ya ve ekibine çok teşekkür ediyor, kendilerini kutluyorum. Nüfus arttıkça yüzey sularını kullanmak daha da önemli hale geliyor. Tekirdağ'da yıllık 60 milyon metre küp su kullanıyoruz. Bunun yüzde 90'ını da kuyulardan, yer altı sularından temin ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde derinliği 350 metre olan iki kuyu açtık. Yıllar önce 50 metreden su çıkarıyorduk. Bu çok düşündürücüdür. Umarım Naip Barajı'nın devreye girmesiyle, Yazır Göleti ve diğer göletlerin kullanımı ile yüzde 90 oranını 60'lara indirebilirsek Tekirdağ'a ciddi katkı yapmış olacağız. Önce bu çevrenin ağaçlandırılması gerekiyor. Dinimizde 'kıyametin kopacağını bilseniz bile ağaç dikiniz' diye bir hadis var. Böyle bir dinin mensubuyuz. Bu nedenle çevre katliamı bizim dışımızdadır. Bu katliamları yapanları şiddetle kınıyorum. Çevre bizim için çok önemli. Büyükşehir Belediyesi olarak Tekirdağ'da altyapıları tamamlayarak, denize yıllar yılı akan kanalizasyonu tersine çevirip, arıtıp, Marmara Denizi'ne Tekirdağlılar atık vermiyor dedirmenin mutluluğu içerisindeyiz. Çocuklarımız, torunlarımız tertemiz denizden balık yiyecek, o denizde yüzecekler. Benim en büyük idealim Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ormanını kurmak, bu konuda orman işletme müdürümden bir ricam var. Bize bir yer tahsis edin, Büyükşehir Belediyesi Ormanını kuralım. İşin maddi boyutunu da biz üstlenelim. Bugün dikeceğimiz fidanlar ile temiz çevreyi yaşamayı, çocuklarımıza yaşatmayı bunu sağlayan insanlar ve kurumlar olmak duygusu ile hepinize sevgilerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından içme suyu havzasında fidan dikimi gerçekleşti. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close