Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ihlamur Fidanı Dağıttı
Kırsal kalkınma ve tarımsal üretime en fazla destek veren yerel yönetim kurumlarından biri olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, ıhlamur yetiştiriciliğini geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor.
Kırsal kalkınma ve tarımsal üretime en fazla destek veren yerel yönetim kurumlarından biri olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, ıhlamur yetiştiriciliğini geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Belediye, proje kapsamında 258 yetiştiriciye bin 32 adet ıhlamur fidanı dağıttı.
Çay olarak tüketildiğinde insan sağlığına büyük faydaları olan ıhlamur bitkisi, çiçek açtığında etrafına güzel kokular yayıyor. Ekonomik getirisi yüksek ağaçlar arasında yer alan ıhlamurlar, her geçen yıl yetiştiriciler açısından önem kazanıyor.
Kurulduğu 2014 yılından beri kırsalda yaşayan ve tarımla uğraşan vatandaşlara her türlü desteği veren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, il genelindeki hem ıhlamur ağaç sayısının arttırılması hem de yetiştirilme alanlarının genişletilmesini sağlamak amacıyla Tarımsal Hizmetler Dairesi büyük bir projeyi daha hayata geçirdi. "Ihlamurlara Can Ver" projesi kapsamında ilk çalışma Ergene ilçesinde gerçekleştirildi. Kırkgöz, Ulaş, Vakıflar, Velimeşe, Pınarbaşı, Karaahmet, Ahimehmet ve Esenler olmak üzere 8 kırsal mahalledeki 258 yetiştiriciye bin 32 adet fidan dağıtıldı. Proje kapsamında yürütülen çalışmalar diğer ilçelerde de devam edecek.
"Ihlamurlarımızı koruyalım"
"Ihlamurlara Can Ver" projesiyle ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Bilindiği gibi Şarköy'e bağlı kırsal mahallelerimiz; Uçmakdere ve Beyoğlu'nda çok uzun yıllardır ıhlamur yetiştiriciliği yapılıyor. Doğaya ayrı bir güzellik katan ıhlamur ağaçları, çiçek açtığında mis gibi kokular yayıyor. Ihlamurun vatandaşlar için şifa, yetiştiriciler için ise kazanç anlamına geldiği göz önünde bulundurulduğunda önemi daha iyi ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda Beyoğlu Mahallemizde düzenlenen Tekirdağ Ihlamur Şenliği'nin düzenlenmesine Büyükşehir Belediyesi olarak destek verdik. Bunu çok daha ileri taşıyarak ıhlamurun yetiştirilme alanlarının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Ihlamur fidanlarının dağıtımını yaparak bunun ilk adımını attık. Ancak bu fidanların yetiştirilmesi ve korunması konusunda hem yetiştiricilere hem de vatandaşlara önemli görevler düşüyor. Pek çok faydası olan ıhlamurlarımızı el ele vererek hep beraber koruyalım ve sahip çıkalım" dedi.
"Kırsal mahallelerin refah seviyesini yükseltme gayretindeyiz"
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan ise "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, kurulduğu günden bu yana kırsal kesimde yaşayan insanların gelir kalemlerini çeşitlendirmek suretiyle onların yaşam standartlarını iyileştirmek, refah seviyelerini yükseltmek gayretindedir. Bu maksatla 'Odun Dışı Orman Ürünlerinin Geliştirilmesi', 'Arıcılık Polencilik' ve 'Kırsal Turizmi Geliştirme' gibi çok sayıda projeyi hayata geçirmiş bulunmaktadır. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı başta ıhlamur olmak üzere adaçayı, nane, kekik gibi bölgemizde üretimi ve ticareti yapılan ürünlerin kurutulup paketlenerek pazara arzı için bir tesis kurma çabalarını sürdürmektedir. Tekirdağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Birliği ile Malkara ilçesinin Karacahalil Mahallesi'nde kurulması öngörülen söz konusu tesise dair proje hazırlanarak Trakya Kalkınma Ajansına sunulmuştur. Bu projeyle bu konularda faaliyet gösteren hemşehrilerimiz pazarlarımız konularında oluşan bu durumdan daha fazla pay alacaklardır" ifadelerini kullandı. - TEKİRDAĞ