Tek Gövdeli Fındık Ağacı
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, tek gövdeli fındık ağacı yetiştirmeyi başardıklarını söyledi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiye'de dal halinde yetişen fındığın İspanya, Amerika ve İtalya'daki gibi tek gövdeli meyve ağacı biçiminde yetişmesini sağlamak için 2010 yılında başlattıkları 'aşılama projesinin' olumlu sonuçlar verdiği söyledi. Prof. Dr. Karadeniz, tek gövdeli fındık ağacı yetiştirmeyi başardıklarını belirti.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, Türkiye'de fındık ağaçlarında en büyük problemin kök ve dip sürgünü oluşturma eğiliminin yüksek olması olduğunu belirterek bu sebeple fındık ağacının dal şeklinde yetiştiğini söyledi.
Fındığın İspanya, Amerika ve İtalya'daki gibi tek gövdeli meyve ağacı biçiminde yetişmesini sağlamak için 2010 yılında 'aşılama projesi' başlattıklarını dile getiren Prof. Dr. Karadeniz, "Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Orman ve Su işleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğiyle bu projeyi yürütüyoruz. Proje kapsamında kök ve dip sürgününü oluşturmayan fındık ağacı türü ile verimi yüksek ve kaliteli ürün elde edilen başka bir fındık ağacı türünü birbirine aşıladık. Aşılama çalışmalarında başarı sağlayarak fındıkta tek gövdeli meyve ağacı formunu oluşturduk. Bu yeni fındık ağacından meyve de aldık" dedi.
Prof. Dr. Karadeniz, 2 ay içerisinde aşılı fındık ağacı fidelerinden bir ahçe oluşturacaklarını söyledi. Prof. Dr. Karadeniz, "Bitkilerin ağaç formunda yetiştirilmesi için kültürel uygulamalar yapılacak. Bitkilerde kök gelişimi toprak profilinde tespit edilecek verim ve performanslar klasik yetiştiricilikle mukayese edilecek. Bu çalışma tamamlanınca çiftçilerimize çalışmayı önereceğiz. Fındığın tek gövdeli meyve ağacı şeklinde üretilmesinin hem maliyeti düşürecek, hem de verimi artıracak" diye konuştu.