Tcg Karadeniz Ereğli Karakol Gemisi Halka Açıldı
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Karadeniz Bölge Komutanlığı’na bağlı askeri limana demirleyen Türk yapımı TCG Karadeniz Ereğli P-1214 isimli karakol gemisi halkın ve gazetecilerin ziyaretine açıldı.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Karadeniz Bölge Komutanlığı'na bağlı askeri limana demirleyen Türk yapımı TCG Karadeniz Ereğli P-1214 isimli karakol gemisi halkın ve gazetecilerin ziyaretine açıldı.
Karadeniz Bölge Komutanlığı'na bağlı askeri limana demirleyen Türk yapımı TCG Karadeniz Ereğli Karakol Gemisi bugün sabah saatlerinde halka ve gazetecilere açılarak tanıtımı yapıldı. Tuzla Tersanesi'nde yapımı tamamlandıktan sonra 9 Ocak 2015 tarihinde Ereğli'ye gelen karakol gemisinde 4 subay, 11 astsubay, 5 Uzman ve 15 erbaş görev alıyor.
Gemi kaptanı Deniz Yüzbaşı Halil İbrahim Avcıkaya, Milli Savunma Projesi kapsamında yapımı tamamlanan 16 gemiden biri olan TCG Karadeniz Ereğli Karakol Gemisi hakkında gazetecilere bilgi verdi. Karakol gemisinin su üstü harbi, hava ve su altı savunma harbine göre tasarlandığını anlatan Yüzbaşı Avcıkaya "Geminin silahları 40 milimetre top, 2 adet 12.7 milimetre top ve 8 adet su bombasıdır. Gemi personeli, sahip olduğu silahlarla barış döneminde icra ettiği görevler haricinde yaptığı eğitimlerle de her an harbe hazır konumunu idame etmektedir. Geminin boyu 56.8 metre, tonajı 430 ton 2 adet MTU ana makinesi var. Bu gemi milli olarak yapılan ilk harp gemisidir. Bu da ülkenin savunma sanayisinde önemli bir gelişmedir. Geminin yüzde 60 konfigürasyonu yerli firmalardan alınmış" dedi.
AMAÇLARI ALEMDAR GİBİ EFSANE GEMİ OLMAK
Deniz Kıdemli Astsubay Başçavuş İlker Erdoğan geminin logo tasarımında Karadeniz Ereğli'nin manevi değerlerini kullandıklarını ve Alemdar Gemisi figürünün logoda yer aldığını anlattı. TCG Karadeniz Ereğli Karakol Gemisi'nin Alemdar Gemisi gibi efsane gemi olmasını istediklerini belirten Astsubay Başçavuş Erdoğan, "Amblemini tasarlarken Karadeniz Ereğli'nin manevi değerlerini kullanmaya çalıştık. Bundaki en önemli nokta Alemdar Gemisi. Alemdar Gemisi bizim geminin suya yansıyan kısmında görüldüğü gibi. Alemdar Gemisi figürünü kullandık. Amacımız Alemdar Gemisi gibi görev verildiği takdirde, efsaneleşen nesilden nesile anlatılan bir gemi olmak. En dıştaki halatımız Türk milleti ve Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlılığını göstermektedir. İçteki halatımız gemi personelinin birbirine bağlılığını simgeler. Burada görülen iki adet dümen tarihteki Ereğli'deki gemilerini simgeler. Bizden önce bir tane vardı. Bizimle birlikte iki oldu. Buradaki Karadeniz ve Karadeniz'in içinde yazan bordro numaramız Poyraz 1214 (P-1214) Karadeniz'de görev verildiğinde tam hakimiyeti sağlamak istediğimizi simgeler. Altındaki pusulamız Kuzey Deniz Saha Komutanlığa bağlı bir gemi olduğumuz için kuzeyi gösterir. 'Denizlerde bir destan' sloganımız da yine Alemdar Gemisi ile bağlı olarak görev verildiğinde destanlaşan faaliyet ve görevler yapmamızı arzu eder" diye konuştu.
Gemi komutanları yapılan konuşmaların ardından geminin iç yapısı, silahları ve teknik özellikleri hakkında gazetecilere bilgi verdi. Gemide yapılan gezi ve incelemenin ardından gemide görevli komutan ve erbaşlar gazetecilere hatıra fotoğrafı verdi. - ZONGULDAK