Tcg Gelibolu Fırkateyni Beş Ay Sonra Yurda Döndü
Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadele harekatına katılan TCG Gelibolu fırkateyni, 5 ay sonra yurda döndü.
Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadele harekatına katılan TCG Gelibolu fırkateyni, 5 ay sonra yurda döndü.
TCG Gelibolu fırkateyni, 30 Kasım 2013 tarihinde Aden Körfezi'nde güvenliği sağlamak amacıyla 213 mürettebatıyla göreve başladı. Fırkateyn, 143 günlük görev süresi boyunca 105 gün seyir ve 38 gün liman ziyareti yaptı, 23 bin 170 deniz mili mesafe katetti. Türkiye'den 2 bin 500 mil uzakta görev yapan fırkateyn, bugün saat 09.00 sıralarında Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na döndü. Karşılama törenine Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ömer Bayram Çetin, üste görevli komutanlar ve fırkateynde görevli askerlerin yakınları katıldı.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun mesajının okunmasıyla başlayan törende konuşan Tuğamiral Çetin, TCG Gelibolu'nun, 4 ay 23 gün süren görevini büyük bir başarıyla tamamlayarak ana üssüne döndüğünü söyledi. Çetin, Türkiye'nin 2008 yılından bu yana Hint Okyanusu'nda güvenliği sağladığını anlatarak şöyle konuştu: "Bugüne kadar bölgede 16 Türk fırkateyni görev yaptı. Görev yaptığımız günden bu yana 2009 yılında 124 saldırı ve 50 gemi kaçırma, 2010 yılında 121 saldırı ve 52 gemi kaçırma, 2011 yılında 121 saldırı ve 23 gemi kaçırma, 2012 yılında 16 saldırı ve 7 gemi kaçırma, 2013 yılında ise bir saldırı gerçekleşmişti. 2014 yılında ise bugüne kadar bir saldırı ve gemi kaçırma olayı meydana gelmemiştir. 2009 yılında görüldüğü üzere en üst seviyeye çıkan deniz haydutluğu, sağlanan istikrar sayesinde neredeyse yok seviyesine indirilmiştir."
Tuğamiral Çetin, görevini başarıyla tamamlayan Gelibolu fırkateyninin limana yanaştığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sahip olduğumuz gemiler, silahlar, sistemler ne kadar gelişmiş olursa olsun bizim için en önemli unsur, bu gemi ve sistemleri kullanan ve onları kumanda eden personelimizdir. Bu nedenle personelin eğitim, disiplin ve moral seviyesi, görevin yerine getirilmesinde temel etkendir. Gelibolu fırkateynimizin başarıyla tamamladığı görev, sahip oldukları yüksek seviyenin en açık göstergesidir. Görevin büyük bir başarıyla tamamlanması, Türk Deniz Kuvvetleri için büyük bir övünç kaynağıdır. Bu kapsamda başta gemi komutanı olmak üzere tüm Gelibolu personelini kutluyor, onlarla gurur duyduğumu ifade ediyorum. Aksaz Limanı'na hoşgeldiniz."
Fırkateynin dönmesiyle Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda askerler ve aileleri arasında duygulu anlar yaşandı. Kimi subaylar dünyaya gelen çocuklarını ilk defa gördü. Fırkateynde görevli Yüzbaşı Ramazan Şahin ise, Aden Körfezi'nde korsanlarla mücadele ederken dünyaya bir kız bebeği geldi. Şahin, kızını 143 gün sonra gördü. Kızı Bulem'e dakikalarca sarılarak ağladı. Kızını ilk defa kucaklayan ve koklayan Yüzbaşı Şahin, şunları söyledi: "Çok gururluyum. Bulem dünyaya geldiğinde ben Aden Körfezi'ndeydim. Kızımı ilk defa görüyorum. Çok başka, tarif edilemez bir duygu"
Ramazan Şahin, eşi Derya Şahin'e ve kızı Bulem'e dakikalarca sarıldı. Bir başka duygulanan kişi ise kızı dünyaya geldikten beş gün sonra göreve giden TCG Gelibolu İkinci Kaptanı Tayfun Karadağ oldu. Karadağ, kızı Dilara'yı 138 gün sonra gördü. Kızının büyüdüğünü göremeyen Karadağ, "Kızım beş günlükken göreve gittim, 138 gün sonra ilk kez görüyorum. Onları çok özledim" diye konuştu.
Törende yapılan konuşmaların ardından mürettebat ve aileleri, uzun süre birbirlerine sarılarak hasret giderdi. - MUĞLA