TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, Üniversitelerde İncelemelerde Bulundu

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, Üniversitelerde İncelemelerde Bulundu
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Koç Üniversitesi'ni ziyaret ederek yapay zeka alanındaki çalışmaları inceledi. Komisyon başkanı Fatih Dönmez, yapay zekanın insan hayatındaki etkileri ve riskleri üzerine konuştu.

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Koç Üniversitesinde incelemelerde bulunarak yetkilileri dinledi.

Yapay zekanın kazanımlarına yönelik atılacak adımların belirlenmesi, bu alanda hukuki altyapının oluşturulması ve yapay zeka kullanımının barındırdığı risklerin önlenmesine ilişkin tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyon, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez'in başkanlığında ilk önce İTÜ'ye ziyarette bulundu.

Burada konuşan Dönmez, komisyonun ocak ayı itibarıyla göreve başladığını söyledi.

Bu kapsamda farklı kurumları ziyaret ederek sunumlar aldıklarını belirten Dönmez, bugün de ilk defa bir üniversiteyi ziyaret ettiklerini kaydetti.

Dönmez, komisyonda her branştan kişinin bulunduğunu anlatarak, "Yapay zeka belki ağırlıklı mühendislerin geliştirdiği bir teknoloji olmakla birlikte etkileri, kullanıcıları itibarıyla toplumun hemen her kesimine hitap edebiliyor. Çok klasik bir teknoloji değil." dedi.

Her teknolojik araç ve gerecin insanoğlunun hayatında farklı değişikliklere neden olduğunu söyleyen Dönmez, "Sanayi devriminden bu yana bunu yaşıyoruz. Çeşitli organlarımızı ikame eden, yerine geçen birçok araç, gereç geliştirdik ama bugün çok farklı bir organ. İnsanın en değerli organlarından birisi aklımızı ikame edecek, aklımızın yerine geçebilecek kabiliyette bir teknolojiyle karşı karşıyayız. Tabii faydaları olduğu kadar birtakım riskleri de barındırıyor." diye konuştu.

Dönmez, yapay zekanın doğru, bilinçli kullanılması gerektiğini dile getirerek, "Her şeyden önemlisi bu teknolojiye sahip olmak ve üretmek, geliştirmek bugün belki de üzerinde en çok konuşulan konulardan birisi. Türkiye'de yerli ve milli yapay zeka ekosistemi oluşturulabilir mi, üniversitelerimiz bu noktada hangi misyonu üstlenebilir, insan kaynağı kapasitemiz nedir, donanım, altyapı olarak ihtiyaçlarımız nedir, işin neresindeyiz? Bunları da bugün sizlerden alacağımız sunumlarda görmüş olacağız." ifadelerini kullandı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal ise komisyon üyelerine ziyaretten dolayı teşekkür etti.

Komisyonun ziyaretinin konuya ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesi olduğunu belirten Mandal, "İTÜ'nün yapay zeka konusunda ülkemizdeki en kritik kitlenin olduğu, en önde üniversite olduğunu ifade etmek isterim." dedi.

İTÜ'deki yapay zeka çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan komisyon üyeleri, İTÜ Yapay Zeka Kulübü tarafından düzenlenen Yapay Zeka Zirvesi'ne katılarak öğrencilerle bir araya geldi.

Komisyon daha sonra Koç Üniversitesini ziyaret etti.

Burada yetkililer, komisyona üniversitenin yapay zekayla ilgili çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti de yapay zekayla ilgili üniversitenin birçok çalışma yaptığını belirterek, komisyona teşekkür etti.

title