TBMM Sanayi Komisyonu
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, patent haklarının korunmasına ilişkin kanun tasarısının ilk 17 maddesi kabul edildi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, patent haklarının korunmasına ilişkin kanun tasarısının ilk 17 maddesi kabul edildi.
Tasarı, alt komisyon metni üzerinden görüşüldü. Alt Komisyon Başkanı AK Parti Gaziantep Milletvekili İbrahim Halil Mazıcıoğlu, ek patent uygulamasının sürdürülmesi konusunda mutabakata vardıklarını ancak söz konusu uygulamada bazı değişiklikler öngördüklerini dile getirdi.
Mazıcıoğlu, yerli ilaç sektörünün endişelerini giderecek bazı teknik düzenlemeler yaptıklarını ayrıca patent vekilliği stajının zorunlu olmasını öngördüklerini söyledi.
CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, tasarıda tohumculuğun da patent düzenlemesi kapsamına alındığını ancak bu düzenlemenin Türk çiftçisini zor durumda bırakabileceğini kaydetti. Değirmendereli, söz konusu hükmün uygulanması halinde tohumculuğun dışa bağımlı hale geleceğini savunarak, "Yabancılar tekel oluşturduğu, kısır hale getirdiği tohumları veriyor. Bu düzenlemeyle tarımda kendimizi nasıl dışa bağımlı hale getirdiğimizin farkında mıyız- Patentli tohumdan ikinci bir tohum elde etme şansınız kalmıyor. Tohumları patent dışı bırakalım" dedi.
Tohumlamanın patent dışı bırakılmasına ilişkin verdiği değişiklik önergesi kabul edilmeyen Değirmendereli, "Gerekli desteği vermeyip, gerekli tartışmaları ortaya koymadığınız için çalışmaların bundan sonraki bölümüne katılmayacağım" diyerek salonu terk etti.
Komisyonda, tasarının "patente ve faydalı modele ilişkin cezai hükümler" maddesinde, Türk Patent Enstitüsü (TPE), bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve komisyon üyeleri arasında görüş ayrılıkları yaşandı.
AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, patentin çalınmasına ilişkin TCK ve TTK'da cezai müeyyideler olmasına rağmen, tasarıya neden adli para cezası hükmü konulduğunu sordu.
TPE'nin hukukçuları ise TCK ve TTK'da patent ve faydalı modele ilişkin açıkça bir ceza öngörmediğini, bu nedenle tasarıda yer aldığını söyledi.
Komisyona katılan ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden bazıları, söz konusu düzenlemenin tasarıdan çıkarılması önerdi.
TPE Yönetim Kurulu Başkanı Habip Asan, Türkiye'de patent konusundaki hukuk davalarının, davayı açan kişi açısından pahalıya mal olduğunu ve kararların kısa sürede çıkmadığını ifade etti. Asan, tasarıdaki söz konusu düzenlemeyle bu sorunun ortadan kaldırılacağını ve caydırıcılığın söz konusu olacağını ifade etti.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise "Ülkede mahkemelerin yavaş ilerlemesini telafi etmek için biz bu düzenlemeyi yapmışız oluyoruz burada. TCK kararları yeterli, bunun dışında düzenlemeye gerek yok" dedi.
AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez de söz konusu davaların yavaş ilerlemesine ilişkin eleştirilerin haksız olduğunu belirterek, patentin ya da buluşun çalındığına dair delillerin, belgelerin tam olması halinde kararın hızlı bir şekilde verilebildiğini vurguladı.
Tasarının ilk 17 maddesi kabul edildi.
Komisyon Başkanı Mücahit Fındıklı, cezalarla ilgili madde üzerindeki tartışmaların devam etmesi üzerine, bir sonraki görüşmelerde maddenin daha ayrıntılı olarak ele alınabileceğini belirterek, çalışmalara yarın saat 11.00'de devam etmek üzere toplantıyı kapattı. - TBMM