TBMM Personeline Sağlıklı Beslenme Önerileri
Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, milletvekilleri ile meclis personeline doğru diyet ve sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu.
Dilara Koçak'tan milletvekilleri ve TBMM personeline sağlıklı beslenme önerileri
Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, TBMM küçük grup toplantı salonunda gerçekleştirdiği sunumla milletvekilleri ile meclis personeline doğru diyet ve sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu.
Koçak toplantıda, kilo verirken mazeret üretilmemesi gerektiğini özellikle vurguladı.
Uzman Diyetisyen Dilara Koçak milletvekilleri ve meclis personeline yönelik sağlıklı beslenme konulu bir sunum gerçekleştirdi. Koçak sunumuna kilo vermede mazeret üretmenin iyi sonuçlar doğurmayacağını belirterek başladı. Günümüzde obezitenin bir hastalık olduğunu ifade eden Dilara Koçak, yağ oranının yükselmesiyle birlikte, kanserojen maddelerin vücuda girme riski, hipertansiyon, şeker hastalığı ve eklem rahatsızlığı gibi istenmeyen durumların önünün açılabileceğini de belirtti. Ayrıca düzenli ve dengeli beslenmenin insan vücuduna yapılacak en iyi yatırım olduğunu da söyleyerek yeni yatırım bankasının "Bodybank (Vücut Bankası)" olduğunu vurguladı.
Uzman diyetisyen genetik faktörlerin de üzerinde durdu ve anne ve babasından ikisi de şişman olan bireylerin kilolu olma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca ebeveynlerinden sadece biri şişman olan bireylerde ise bu oranın yüzde 40 olduğunu da dile getirdi.
Otomobil kullanımı ve teknoloji artışı şişmanlığı tetikliyor
Otomobil kullanımı ve teknolojik gelişmeler arttıkça şişmanlığın da yükseliş grafiği çizdiğini ifade eden Dilara Koçak, "Eskiden aynalar elle düzeltilirdi, bunlar bir hareket imkanı sağlardı; arabalarda kasetçalar vardı ve o kasetçalarlar el yordamıyla değiştirilirdi, park edilirken arkaya dönülüp bakılırdı. Şimdi hepsi sadece direksiyondan kontrol edilebiliyor" şeklinde konuştu.
TBMM mensuplarına kalori miktarı konusunda da önemli bilgiler veren Dilara Koçak, sadece 360 kaloriyi yakmak için 70 dakika yüzülmesi gerektiğini söyledi. Aynı zamanda şişmanlığın erkeklerde yüzde 21, kadınlarda yüzde 41, çocuklarda ise yüzde 15-20 oranında görüldüğüne dikkat çekti. Koçak, sporun da önemine değinerek tempolu yürüyüşte yağ yakmanın 20 dakikadan sonra başladığını ve en az 40-45 dakikalık yürüyüşlerin diyete pozitif etkisi olduğu şeklinde konuştu.
Uzman diyetisyen sigaradan sonra neden kilo alındığını da açıklayarak, "Sigara bırakıldıktan sonra tat alma duygusu çok gelişiyor ve bu da insanların yemesine neden oluyor" dedi.
Rejim yaparken ekmek yememek yanlış
İdeal vücut ağırlığının sadece kilo ve boyla ilişkili olmadığının altını çizen Dilara Koçak, beden kitle indeksi, bel çevresi ve vücut yağ oranı gibi değişkenlere de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. "Kas yağı yakan fabrikadır" diyen Koçak, vücut yağ oranının kadınlarda yüzde 20-25, erkeklerde ise yüzde 18-22 arasında olması gerektiğini belirtti. Ayrıca rejim yaparken ekmek yenmemesinin yapılan yanlışlardan biri olduğunu da dile getirdi ve yeterli karbonhidrat alınmadığında vücuttaki kastan yenileceğini söyledi.
Milletvekilleri ve meclis personeline Dilara Koçak'tan öneriler
Milletvekilleri ve meclis personelinin ilgiyle dinlediği sunumda Dilara Koçak, sağlıklı yaşama uygun önerilerde de bulundu. Yanlış diyetlerin durumu daha da zorlaştıracağını belirten Koçak; içilmesi gereken su miktarı, alınması gereken besin değeri, meyve ve sebze tüketimi, kuru baklagiller, protein tüketimi, çay-kahve miktarı, tatlı tüketimi, uyku süresi ve pozitif enerji gibi konularda altın değerinde önerilerde bulundu.