Haberler

TBMM Önündeki "Kanun Tasarısı Protestosu" Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'da 9 Ekim 2012'de, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanun Tasarısı'nı protesto sırasında çıkan olaylara ilgili, bazı siyasi parti ve sendika temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 30 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Ankara'da 9 Ekim 2012'de, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanun Tasarısı'nı protesto sırasında çıkan olaylara ilgili, bazı siyasi parti ve sendika temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 30 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya aralarında, CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, CHP Ankara İl Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Ateş, BDP Ankara İl Başkanı Ahmet Aday, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TEZ-KOOP-İŞ eski Genel Başkanı Osman Gürsu ve Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya'nın da bulunduğu sanıklar ile avukatları katıldı.

Kimlik tespiti ve iddianamenin özetlenmesinin ardından, duruşmada, sanıklar savunmalarını yaptı.

CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, savunmasında, yasal ve demokratik olan tüm hak arayışlarının içinde olduklarını ifade ederek, "Bana göre yaptığımız bir suç değil. Polise herhangi bir direnişimiz olmadı, kimseye şiddet göstermedik" dedi.

CHP Ankara İl Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Ateş de olay günü basın açıklaması yapmak için sendika temsilcileriyle birlikte TBMM önüne giderken, Akay Kavşağı'nda polis tarafından durdurulduklarını, bu sırada yaşanan olaylarda, güvenlik güçlerine şiddet göstermediğini, polis şiddetine maruz kaldıklarını iddia etti ve beraatını istedi.

BDP Ankara İl Başkanı Ahmet Aday da haklı bulduğu eyleme katıldığını ancak grup toplantıları olduğu için bir süre sonra ayrıldığını, polisin müdahalesi sırasında olay yerinde olmadığını söyledi.

-"Bizim davacı olmamız gerekir"

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da olay tarihinde, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanun Tasarısı'nın çıkma ihtimalinin bulunduğunu, bununla ilgili Meclis'teki bazı siyasi partilerle görüşüp sıkıntıları anlattıklarını belirtti.

Bir sonuç alamamaları üzerine, demokratik kitle örgütleri ile TBMM Dikmen kapısında basın açıklaması yapmak istediklerini ifade eden Beko, şunları kaydetti:

"Biz demokratik hakkımızı kullanmak isterken, polisler bize tazyikli su ve copla müdahale ettiler. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın da arasında bulunduğu bazı arkadaşlarımız yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Bizim davacı olmamız gerekir. Hatta ben de hastanelik oldum. İddia edildiği gibi polis bizi uyarmadı, doğrudan saldırdı. Bizim polise direnmemiz söz konusu değil. Beraatimi istiyorum."

-"Eylem yasalara uygun"

Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya da olay günü Türk-İş önünde toplandıklarını, emniyetten aldıkları izinle Akay Kavşağı'na kadar yürüdüklerini, burada herhangi bir uyarıda bulunmadan müdahale başladığını ileri sürerek, "Yaptığımız eylem Anayasa ve yasaya uygun. Herhangi bir şiddet kullanmadık, polise direnmedik. Beraatime karar verilmesini istiyorum" dedi.

TEZ-KOOP-İŞ eski Genel Başkanı Osman Gürsu da polise şiddet göstermediklerini, polisin, kendilerine saldırdığını iddia etti.

-Mahkemenin kararı

Diğer sanıklar da polise şiddet göstermediklerini, suçsuz olduklarını savundu.

Sanıklar Rahmi Can Gür ve Şafak Gül'ün zorla getirilmesine karar veren mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İddianamede, sanıklar, "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet" ve "kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme" ile suçlanıyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close