Haberler
Sahte dolarların piyasaya sürüldüğü iddiasına ilişkin soruşturma başlatıldı

Piyasaları sarsan sahte dolar iddiası için harekete geçildi

Halep'te taarruz başlatan Esed karşıtı Heyet Tahrir Şam 32 bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtı grup 32 bölgeyi ele geçirdi, 10 bin sivil evlerini terk etti

Muhtarın yerine kayyum atandı

Muhtarın yerine kayyum atandı

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? Canlı yayında tarih verildi

İstanbul'a kar yağışı için tarih verildi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri Aydın'da

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM İnsan Halkarını İncelem Komisyonu üyeleri, Aydın'da temaslarına başladı.

TBMM İnsan Halkarını İncelem Komisyonu üyeleri, Aydın'da temaslarına başladı.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi ve Göçmenler Alt Komisyonu Başkanı Ahmet Salih Dal ve beraberindekiler, ilk olarak Aydın Valisi Erol Ayyıldız ile makamında bir süre görüştü.

Ziyarette konuşan Ayyıldız, Aydın'ın çok bereketli toprakları olduğunu ve ciddi anlamda göç aldığını belirtti.

Son olarak yasa dışı göç olaylarında her türlü önlemleri almalarına rağmen üzücü olaylarla karşılaştıklarını ifade eden Ayyıldız, ülke dışından gelen göçmenlerle ilgili alt yapı çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Ayyıldız, "Güvenlik kuvvetlerimiz onların hayatta kalması, insana yakışır bir yapıya kavuşması için valilik çatısı altında her şeyi yapmaya çalışıyor ama bazen yaşamları sona erebiliyor. Buna rağmen üzerimize düşeni yapıyoruz" dedi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi ve Göçmenler Alt Komisyonu Başkanı Dal ise öncelikli hedeflerinin yasa dışı göçmenlerin kaldıkları çadır kentlerde veya başka barınma yerlerinde insanca yaşayıp yaşamadıklarını, nasıl bir muamele gördüklerini incelemek olduğunu bildirdi.

Bu bölgenin en büyük sorununun İran, Afganistan Pakistan gibi ülkelerden gelip, iş vaadiyle Avrupa ülkelerine gitmek isteyenlerin Ege kıyılarını kullanmasından kaynaklandığına işaret eden Dal, şöyle devam etti:

"Çok uzak ülkelerden gelip çileli deniz yolculuğuna başlıyorlar, sonucu ölümle sonuçlanıyor. Gerek jandarma gerek sahil güvenlik emniyet tedbirleri almasına rağmen kaçak geçişler devam ediyor. Biz ilaveten, buna rağmen daha ne gibi tedbirler alabiliriz de bu insanları denize ulaşmadan yakalayıp ülkerine geri döndürebiliriz. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Komisyona gelen bilgiye göre 2007-2013 arasında 187 ceset denizden çıkarılmış. Bunlar bizi çok derinden üzüyor. Alınacak tedbirleri görüşeceğiz. Bunlarla işbirliği içinde olan insanlar var, yoksa Pakistan, Afganistan veya Afrika'nın bir ucundan gelip bir balıkçı ile tanışıp, tekne kiralayıp ondan sonra Yunan adalarına gitmek çok kolay değil. Biz bunları nasıl ortaya çıkarabiliriz, adaletin karşısına nasıl çıkarabiliriz, bunun için görüşmeler yapacağız."

- Komisyon üyelerini taşıyan minibüs çalışmadı

Komisyon üyeleri, ziyaretin ardından Çeştepe beldesindeki Yabancılar Misafirhanesi'nde incelemede bulundu. Yatakhane ve kantini gezip, burada barınan Afganistan, Eritre, Pakistan ve Gürcistan uyruklu kaçaklarla tercümanlar aracılığıyla görüşen üyeler, misafirhane yetkililerinden de bilgi aldı.

Ziyaretin ardından komisyon üyelerinin Kuşadası'na gitmek üzere bindikleri minibüs arıza nedeniyle bir süre çalıştırılamadı. Heyette yer alan bazı milletvekilleri ve polis memurları minibüsü itti. Bu sırada komisyon üyeleri arasında gülüşmeler yaşandı.

Daha sonra arızası giderilen minibüse binen üyeler, Kuşadası ilçesine hareket etti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri Aydın'da
Kaynak: AA / Güncel
title