Haberler
Sahte dolar nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Sahte dolar, gerçeğinden nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Körfez'in petrol zengini ülkesi ilk kez Ankara'da! Türkiye ve Umman arasında 10 kritik anlaşma imzalandı

Türkiye ve Umman arasında 10 kritik anlaşma imzalandı

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Sağlık Bakanlığı'ndan e-nabız verilerinin çalındığı iddialarına açıklama: Bazı insanların 'oltalama' ile verilerini aldılar

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama: Bazı insanların 'oltalama' ile verilerini aldılar

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyeleri Aydın'da

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri, büyük bölümü Ege denizinde dramla biten göçmen sorununun insani boyutunu araştırmak üzere Aydın ve Kuşadası'nda incelemelerde bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri, büyük bölümü Ege denizinde dramla biten göçmen sorununun insani boyutunu araştırmak üzere Aydın ve Kuşadası'nda incelemelerde bulundu.

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi ve Göçmenler Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal başkanlığındaki heyet, Aydın Valiliği ile göçmenlerin tutulduğu Çeştepe'deki misafirhanedeki inceleme ve temaslarından sonra Kuşadası'na geldi. Kaymakam Muammer Aksoy'un karşıladığı heyete burada öğlen yemeği sırasında brifing verildi. Kaymakam Aksoy verdiği brifingte, göçmenlerin kaçış yolları, kaçış teknikleri ile kaçış araçları konusunda bilgi verdi. Ele geçirilen göçmenlerle ilgili istatistiki bilgi veren Aksoy, 'Son beş yılda bölgemizde 96 olayda 61 organizatör ile 1927 kaçak ele geçirilmiştirö dedi.

Birifing sonrası basının sorularını yanıtlayan Göçmenler Alt Komisyonu Başkanı Ahmet Salih Dal, göçmenler ile ilgili kaçış yollarını, alınan önlemleri görmek, başarılı ve başarısız olunan noktaları belirlemek için inceleme yapmaya geldiklerini söyledi.

Aydın valiliğinin ardından geçtikleri barınma merkezindeki yaklaşık 40 göçmen ile görüştüklerini ifade eden Dal, 'Güzel bir barınma merkezi olmuş. Arkasından Kuşadası'na geldik. Burada, Kuşadası kaymakamımız bize istatistiki bilgiler verdi. Alınan önlemleri anlattı. Yakalanan göçmenlerin dışında karşıya geçenler de olmuştur. Komisyonumuzun isminden de anlaşılabileceği gibi amacımız göçmenlerle ilgili olayların insani boyutunu incelemek. İnsani dramlar yaşanmasın diye ne yapılabileceğine bakmak. İncelemelerimizden sonra hazırlayacağımız raporu kamuoyuyla paylaşacağız. Raporumuzu Adalet bakanlığı, İç İşleri bakanlığı, jandarma genel komutanlığı, sahil güvenlik komutanlığı başta olmak üzere tüm ilgili birimlere göndereceğizö dedi.

GÖÇMENMLERİN ÜLKELERİNDE DE ÇALIŞMA YAPILMALI

Bir soru üzerine göçmenlerin geldiği ülkelerdede inceleme yapmak istediklerini ve yaşanan dramla ile ilgili kamuoyu oluşturmak istediklerini vurgulayan Dal, 'Önce göçmenler neden kendi ülkelerinden kaçıp geliyorlar ona bakmak lazım. Dünyada ülkeler arasında büyük gelir adaletsizliği, çok büyük uçurumlar var. Fakir ülkelerdekiler, daha yüksek geliri ve refah düzeyi olan ülkelere ölümü de göze alarak kaçış yolu buluyorlar. Ölümü göze alarak kaçış için ülkemizi kullanıyorlar. Göçmenler lastik botlarla gidiyor, kazalar yaşanıyor. Ölenler, yaralananlar oluyor. Gerek Afrika ülkelerinden gerek Asya ülkelerinden Türkiye üzerinden çok yakın olduğu için Yunan adalarına gitmek için, bu güzergahı kullanıyorlar. Burada gördük ki emniyet güçlerimiz çok sıkı bir çalışma içindeler. Ancak yine de organizatörler gece yaya olarak kıyıya getirdikleri göçmenleri karanlıkta geçirmeye çalışıyorlar. Yunan Adaları çok yakın olduğu için kaçmayı başarırlarsa bu mesafeden sonra Yunanistan'a geçiyorlar. Aslında bu insanların geldikleri ülkelerine gidip bakmak gerekiyor. Bu insanlar Avrupa'da her şeyin güllük gülistanlık, hayat koşulları çok iyi, hiçbir sıkıntı yaşanmıyor olarak bildikleri için geliyor. Oralarda yaşanan ızdırapları gidip oralarda anlatmak gerekiyor. Eğer imkanımız olursa komisyon olarak o ülkelere giderek oralarda kamuoyu araştırmaları yapacağızö dedi.

Yunan sahil güvenlik botlarının yakaladıkları göçmenleri Türkiye kıyılarına getirip bırakmaya çalıştığı yönünde iddialar olduğuna da dikkati çeken Dal, şunları söyledi

'Tabi işin bir de Yunanistan boyutu var. Yakaladıkları göçmenleri yakalayıp Türkiye'ye bıraktığı yönünde iddialar var. Aslında Yunanistan kendi karasularında yakaladığında gereğini kendi içinde yapması gerekiyor. Ama iddialara göre Yunan sahil güvenlik ekipleri ülkelerine almayarak yine ülkemize göndermeye çalışıyorlar. Gerek Dışişleri Bakanlığı gerekse Sahil Güvenlik güçlerinin bu yönde görüşmeleri sürdürdüğü bilgisi de aldık. Organizatörlerin aldığı cezalarla ilgili yaptırımları bilmiyorum. Ancak burada bir eksiklik varsa Adalet Bakanlığı'yla irtibata geçeceğiz.ö

Dal başkanlığındaki TBMM Komisyonu daha sonra Kuşadası Yat Limanı'na geçip, buradan 311 Numaralı Sahil Güvenlik Botu Komutanı Yüzbaşı Akın Coşkuner eşliğinde, göçmenlerin kaçış yollarını incelemek üzere Dipburun ve Kalamaki Milli Park açıklarında inceleme yapmaya gitti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title