Haberler
Suriye rejim güçleri, Halep Uluslararası Havalimanı'nı terör örgütü PKK/YPG'ye bırakıp çekildi

Suriye rejim güçleri, Halep'te havalimanını terör örgütüne bırakıp çekildi

Suriye rejimi, muhaliflerin kontrolüne geçen Halep'ten çekiliyor

Halep düştü, Esad pes etti

Suriye ve Rus savaş uçaklarının misillemesi sonrası Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike

Yaptıkları misilleme sonrası Türkiye'yi büyük bir tehlike bekliyor

15 yaşındaki kız, Marmaray'ın önüne atladı! Dehşet anları kamerada

Daha 15 yaşında! Kendini Marmaray'ın altına attı

TBMM ile Gazi Üniversitesi Arasında Eğitim İşbirliği

TBMM ile Gazi Üniversitesi Arasında Eğitim İşbirliği
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Belki birçok Avrupa Birliği ülkesinin parlamentosuna bir ayda gelen ziyaretçi sayısı bize bir günde geliyor."

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Belki birçok Avrupa Birliği ülkesinin parlamentosuna bir ayda gelen ziyaretçi sayısı bize bir günde geliyor. Geçtiğimiz günlerde 12 bini geçmiş ziyaretçi sayısı; verecek kart kalmamış" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Başkanlığı ve Gazi Üniversitesi Rektörlüğü arasında gerçekleştirilecek "Yasama Enstitüsü Kurulması ve Verilecek Eğitime Dair İşbirliği" imza törenine katıldı.

Çiçek, törendeki konuşmasında, milletvekillerine verilen imkanlara değindi.

Milletvekillerine yeni imkanlar dahilinde personel, danışman, danışman yardımcısı verildiğini anlatan Çiçek, "Bunlar ne kadar iyi yetişmiş olursa hem yasama, hem denetim faaliyetlerini o nispette iyi yapmış olurlar" dedi.

Bu personelin de her halükarda eğitilmesi gerektiğini vurgulayan Çiçek, şöyle konuştu:

"Ayrıca belki birçok Avrupa Birliği ülkesinin parlamentosuna bir ayda gelen ziyaretçi sayısı bize bir günde geliyor. Kamuoyu bunu yeteri kadar bilmiyor olabilir. Geçtiğimiz günlerde 12 bini geçmiş ziyaretçi sayısı; verecek kart kalmamış. Halbuki mesela İngiliz parlamentosuna bir yılda gelen 100 binin üzerindedir, bunun çok önemli bir kısmı o parlamentoyu ziyarete gelir, turist olarak gelir.

Halbuki bizdekiler özel sebeplerle, özel ihtiyaçları, karşılaştığı problemler için geliyor. Dolayısıyla başka ülkelerin parlamentolarında olmayacak kadar bizde bir halkla ilişkiler kültürüne, bilgisine, deneyimine, tecrübesine de ihtiyaç var. Çünkü halkın meclisinde halkın en iyi şekilde karşılanması, ihtiyaçlarının giderilmesi, dertlerinin dinlenmesi, bu manada önem arz ediyor. Bunun da bir özel bilgiye, eğitime ihtiyaç olduğu ortadadır. Bir başka açıdan bu enstitüyü ben şahsen önemsiyorum.

Türkiye sadece kendisiyle ilgili çalışmaları yapmıyor. İtibarı yükselen, etki alanı yükselen bir Türkiye, giderek birçok ülkede parlamentolarından gelen insanlara da eğitim vermek mecburiyetindedir, böyle bir ihtiyacımız da var. Özellikle Türk cumhuriyetleri, Afrika ülkeleri, Ortadoğu'da, bu parlamenter diplomasi çerçevesinde ziyaret ettiğimiz ülkelerde personelinin eğitilmesi hususunda da bizden talepte bulunuyorlar. Dolayısıyla bu eğitimi kim yapacak- Bunun da eğitim faaliyeti olduğunu hesaba kattığımızda bunun için de eğitim programlarına ihtiyaç olduğu ortadadır."

-"Parlamento hukuku"-

"Parlamento hukuku" diye, hukuka nazaran daha kapsamlı, daha farklı bir hukuk alanı olduğuna işaret eden TBMM Başkanı Çiçek, bu alanda doktora ve master çalışmaları yapacak insanların olacağını dile getirdi.

Bunları da teşvik edip özendirmek gerektiğini dikkati çeken Çiçek, "Bunun için de böyle bir enstitüye, üniversitede işbirliğine ihtiyaç var" dedi.

Çiçek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Netice itibarıyla şunu söylemem lazım. Meclis bürokrasisinin bundan sonra uzmanlaşması, kendisini geliştirmesi, yetiştirmesi ve bu konuda başkalarına da bu tecrübeyi artırabilecek hem yasal hem kurumsal yapıya sahip olması icap ediyor. Ayrıca eğer sayın milletvekillerimiz talep ederlerse ki bunu bekliyoruz, belki bazı programların onlar tarafından da gündeme getirilmesi söz konusu olabilir, kendileri de katılabilirler veya bir başka yol ve yöntemle bu tartışmaların, bu seminerlerin kısa, orta vadele bir kısım konuların da enstitü bünyesinde gerçekleştirilmesi mümkün olabilecektir, buna da ihtiyaç vardır.

Bu nedenle bugün ilk defa bir üniversite ile böyle bir işbirliğini yapıyoruz. Batıda bunun örnekleri var. Dolayısıyla Türkiye'de neden olmasın. Bizim için de böyle bir işbirliğini Gazi üniversitesi ile yapmak Meclis'imiz adına çok önemli bir imkandır, çok önemli bir kolaylıktır. Rektör ve mesai arkadaşlarına, programa fikren ve fiilen katılacak arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bu programlar ülkemiz ve Meclis'imiz için faydalı olur."

-Rektör Ayhan'ın konuşması-

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, söz konusu işbirliğinin belki de üniversitenin fonksiyonlarının yerine getirildiği en iyi işbirliği olduğuna işaret ederek, 21. yüzyılda üniversitelerin, eğitim ve diploma vermenin yanı sıra başka yönlerinin de ön plana çıktığını söyledi.

Üniversitelerin, toplumun önderi olması ve sosyalleşmenin liderliğini yapması gerektiğini belirten Ayhan, üniversitelerin toplumun ihtiyaçlarından ayrı düşünülemeyeceğine dikkati çekti.

"Üniversiteler, anayasamızda da açıkça yazdığı gibi toplumun daha refah seviyesini yükselterek yaşamasını, sosyalleşmesini temin eden öncü kuruluşlar olmalıdır" diyen Ayhan, üniversitelerin bunları yapabilmesi için devlet ve özel sektörle işbirliği yapmasının gerekliliğini vurguladı.

Konuşmaların ardından TBMM Başkan Çiçek ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan, protokolü imzaladılar.

- ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title