Haberler

Bağımsız Bakanlar Yemin Etmek Üzere Kürsüye Çıktı, TBMM Karıştı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tatilde olan TBMM Genel Kurulu, bazı yeni bakanların yemin töreni, tezkere ve RTÜK üyelik seçimi için olağanüstü toplandı. Vekiller, bakanların yemin etmesine itiraz etti, ortalık karıştı.

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Bağımsız bakanların yemin edeceği ve Suriye tezkeresinin görüşüleceği oturumun açılışında gergin anlar yaşandı. Bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi. Çıkan tartışma sonrası elektronik oylama ve tekrar açık oylama yapıldı. Oylamaların ardından bağımsız bakanların yemin etmesi kararı çıktı.

Bağımsız bakanların yemin krizi üçüncü oylamada 233 hayır oyuna karşı 245 evet oyu ile aşıldı. Oylama sonunda bağımsız bakanlar yemin etti. Yemin sırasında CHP'li Musa Çam, bağımsız Adalet Bakanı Kenan İpek'e "Adaletin nerede" dedi. AKP'li ve CHP'li vekillerin birbirinin üzerine yürümesi ve Genel Kurul Salonu'nda tansiyonun yükselmesi üzerine oturuma 10 dakika ara verildi.

Ara sonrası diğer bağımsız bakanlar da kürsüye çıkarak yeminlerini tamamladı.

KRİZ ÇIKTI

TBMM Genel Kurulu'nda seçim hükümetinin bağımsız üyelerinin yemin etmesi beklenirken, muhalefet partilerinin üçünün de AK Parti karşısında bu üyelerin bağımsız olmadığı yönünde oy kullanması krize neden oldu.

Suriye ve Irak tezkereleri için olağanüstü toplanan TBMM'de ilk olarak geçici seçim hükümeti üyelerinin yemin etmesi gündeme alındı.

3 PARTİ İLK KEZ ORTAK OY KULLANDI

CHP'nin açtığı usul tartışmasının ardından Genel Kurul oturumunu yöneten TBMM Başkan Vekili Koray Aydın, bakanların yemin etmesini talep etti. Ancak CHP bakanların yemin edemeyeceğini savunarak bunun oylanmasını istedi. Yapılan oylamada ise AK Parti'nin karşısında sayısal çoğunluğu olan CHP, MHP ve HDP bakanların yemin etmemesi yönünde oy kullandı.

Aydın, oylamanın ardından partilerin grup başvekilleri ile bir araya gelerek, krizi çözmeye çalışırken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu hükümetin Anayasanın 114 ve 116 maddelerine göre teşekkül etmediği bu oylama ile TBMM Genel Kurulu'nda tescillenmiştir. Cumhurbaşkanın yeni bir Bakanlar Kurulu listesi göndermesi gerekir" dedi.

KORAY AYDIN'DAN ELEKTRONİK OYLAMA KARARI

Verilen aranın ardından Koray Aydın, içeride katip üyeler arasında görüş ayrılığı yaşandığını belirterek oymayı elektronik olarak tekrarlayacağını açıkladı. AK Partili miletvekilleri bu duruma itiraz etse de elektronik oylamaya geçildi.

NEDEN OYLAMA YAPILDI

TBMM dışından atanan bir kişinin yemin edebilmesi için TBMM başkanının kendisini kürsüye davet etmesi gerekiyor. MHP'li TBMM Başkan Vekili Koray Aydın toplantının en başında böyle bir yetkisi olduğuna, inanmadığını söyledi. Bunun ardından başlayan usul tartışması ve ardından gelen açık oylamada da CHP-MHP ve HDP'nin oylarıyla meclis başkanının böyle bir yetkisi olmadığı yönünde karar çıktı.

Ancak el kaldırılarak yapılan oylamanın sonucu konusunda başkanlık divanı katip üyeleri arasında anlaşmazlık çıktı. Bunun üzerine meclis başkanvekili Koray Aydın aynı oylamayı sayımda bir anlaşmazlık olmaması için elektronik sistemde yapılmasına karar verdi.

556 OY ÇIKTI

Yapılan elektronik oylamanın ardından 556 oy çıktığı açıklandı. 550 üyeli Meclis'te 556 oy çıkması üzerine TBMM Başkan Vekili Koray Aydın partilerin grup başkan vekilleriyle toplantı yapmak için oturuma ara verdi. Oyların fazla çıkmasının, milletvekillerinin hem elektronik yolla hem de pusula yoluyla oy kullanmalarından kaynaklandığı öğrenildi.

TEKRAR AÇIK OYLAMA

Verilen aranın ardından TBMM'de tekrar açık oylama yapıldı. Milletvekilleri el kaldırarak oylamaya katıldı. Bu sırada ilginç anlar yaşandı. Koray Aydın "Ayaktaki arkadaşlar sık durmayın. Boşluklara doğru ilerleyin. Ayakta durmayın oturun" şeklinde milletvekillerini uyardı.

YEMİN KARARI

Art arda yaşanan oylamaların ardından bağımsız milletvekillerinin yemin etmesi yönünde sonuç çıktı.

TBMM KARIŞTI

Yemin kararının ardından bağımsız bakanlar kürsüye gelerek yemin etmeye başladı. Bu sırada CHP'li Musa Çam'ın bağımsız Adalet Bakanı Kenan İpek'e "adaletin nerede" dediği duyuldu. AK Partili ve CHP'li vekillerin birbirinin üzerine yürümesi, ve Genel Kurul Salonu'nda tansiyonun yükselmesi üzerine oturuma 10 dakika ara verildi. Ara sonrası tüm bağımsız bakanlar kürsüye çıkarak yeminlerini etti.

OKTAY VURAL: SEÇİM HÜKÜMETİ KURULAMAMIŞTIR

Oktay Vural, TBMM'deki oylamayla ilgili olarak, "Hukuki bir sonucu olmaz ama siyasi bir sonucu vardır. Bu kişilerin bakanlık yapmalarını engelleyen bir durum yok ancak meclis faaliyetlerine katılmalarını engelleyen bir durum var. TBMM çatısı altında bunu siyasi anlamı anayasaya uygun bir seçim hükümeti kurulamamıştır. Bu oylamayla bu ortaya çıkmıştır." dedi.

- OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIDAN NOTLAR -

Meclis Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Gündeme geçmeden önce duygu ve düşüncelerini ifade eden Aydın, "Hemen her gün yüreklerimizi dağlayan şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi. Aydın, "Bugün milletimizin gözü kulağı buradadır, gazi Meclis'in kurucu iradesi buradadır, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhaniyetleri buradadır. 95 yıllık parlamento tarihimizin bize kazandırdığı engin tecrübelerle bütün sorunların üstesinden geleceğimize olan inancım tamdır." diye konuştu.

VEKİLLERE "DİKKAT EDİN" ÇAĞRISI

Aydın, Genel Kurul'da konuşma yapacak milletvekillerine söz ve üsluplarına dikkat etmeleri yönünde çağrı yaptı. Yunus Emre'nin "Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı" sözünü hatırlatan Aydın, şairin yıllar öncesinden seslendiği gibi kırıcı ve incitici dil kullanmak yerine daha yerinde bir dil kullanmalarını tavsiye etti.

GENEL KURUL'DA GERGİN ANLAR

Aydın'ın açılış konuşmasının ardından Genel Kurul gündemine geçildi. Geçici hükümette yer alan bağımsız 11 bakanın yemin törenine geçilmesi öncesinde CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 11 bakanın arasında bazılarının "sözde bağımsız" olduğu dolayısıyla yemin etmesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle usul tartışması başlattı. Özel, "Eğer bu yemini edeceksek önce sayın bakanların çıkıp hepimizin huzurlarında 'Adalet ve Kalkınma Partili değiliz' diye yemin etmelerini bekliyoruz" dedi.

Bunun üzerine Genel Kurul'da AK Partili milletvekilleri ile CHP'li milletvekilleri arasında usul tartışması yaşandı. Usul tartışması talep ederek kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, koalisyon görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hükümet kurma görevini vermemesini sert bir dille eleştirdi.

Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Doğan Kubat, eski Başbakanlardan Nihat Erim'in 12 Mart 1971 Muhtırası'nın ardından CHP'den istifa ederek hükümet kurmasını örnek verdi. Ardından sataşma gerekçesiyle tekrar söz alarak kürsüye gelen CHP'li Özgür Özel, Nihat Erim'in o günlerde yaptığının yanlış olduğunu belirterek, AK Parti'ye yönelik eleştirilerine devam etti. Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ise darbecilikle suçladı.

"AYNAYA BAKSAYDI KİMİN DARBELERLE İKTİDARA GELDİĞİNİ ÇOK NET GÖRECEKTİ"

Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da, "Bir aynaya baksaydı kimin darbelerle iktidara geldiğini çok net görecekti" dedi.

Üçüncü kez kürsüye gelen Özgür Özel ise, "Hadi biraz ortam yumuşasın, Hababam Sınıfı'na bakalım. Hababam Sınıfı'nda herkes var, Türkler var, Kürtler var, solcular var, ülkücüler var. Orada bir tek siz yoksunuz. Çünkü 80 öncesinde çekildi o film. 12 Eylül darbesinin ürünleri orada olamaz" diye konuştu.

"MECLİS'İN TOPLANMASI UTANÇ VERİCİ"

Ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken söz aldı. Meclis'in tezkere için toplanmasını eleştiren Baluken, "Ülkenin dört bir tarafından oluk oluk kanın aktığı dönemde Meclis'in savaş tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplanması utanç verici" dedi.

Çözüm süreci ve koalisyon süreci üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da eleştiren Baluken, "Seçim kabinesi 7 Haziran'da oluşan halk iradesinin boşa çıkarılmasının bir sonucudur. Çözüm süreci masasını deviren Cumhurbaşkanı koalisyon sürecine de müdahale etmiştir. Anayasada sarayın yolunu bilmeyenlere hükümet kurma görevi verilmez diye bir yerde yazmıyor" ifadelerini kullandı.

CHP, MHP VE HDP BİRLİKTE HAREKET ETTİ

AK Partili vekiller, Genel Kurul gündeminde yer alan 11 bakanın yemin işlemine geçilmesi konusunda TBMM Başkanvekili Koray Aydın'a ısrarlarını sürdürdü. Ardından MHP adına söz alarak kürsüye gelen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da CHP'li Özgür Özel'e, "Bu konuda zaten yapılacak oylama neticesinde usulle ilgili bir kanaat Meclis'te oluştuğu zaman yapacağınız işlem nedir? Nasıl bir işlemde devam edeceğiz?" diye sordu. Bunun üzerine Özel, "Bakanlar yemin etmeyecek, gerçekten tarafsız bakanlar yemin edecek" karşılığını verdi.

Tartışmaların sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Koray Aydın, Genel Kurul'da tutumu konusunda, "Israrınızı sürdürürseniz oylama yaptıracağım" diyerek açık oylama yaptı.

CHP, MHP VE HDP'li milletvekilleri, TBMM Başkanvekili Koray Aydın'ın tutumu konusunda birleşerek, olumsuz oy kullandı. Bunun üzerine muhalefetten alkış sesleri yükseldi. Aydın ise, "Sayın milletvekilleri katip üyeler arasında bir anlaşmazlık var, 10 dakika ara veriyorum, grup başkanvekillerini arkaya davet ediyorum" dedi. Ardından Genel Kurul'a 10 dakika ara verildi.



İHSAN ÖZKES GENEL KURUL'DA TEK BAŞINA

Öte yandan 7 Haziran seçimlerinde CHP'den İstanbul Milletvekili olarak Meclis'e giren ve daha sonra partisinden istifa eden İhsan Özkes'in Meclis sıralarında tek başına oturması dikkat çekti.

YEMİNDEN SONRA TEZKERE

Yemin krizinin aşılmasından sonra 21 Ağustos'ta Meclis'e gönderilen, Suriye ve Irak'a sınır ötesi harekat yapma yetkisi veren Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerine geçilecek.
Geçen yıl yapılan görüşmelerde tezkereye "hayır" diyen CHP, artan terör olayları ve tezkerenin gerekçesine IŞİD terör örgütüyle ilgili vurgu yapılması nedeniyle bu kez olumlu yönde oy kullanacak.

MHP de tezkereye daha öncekilerde olduğu gibi yine evet oyu vereceğini açıkladı.

İKİ BAKAN "HAYIR" DİYECEK

HDP hem tezkerenin bir önceki hükümet tarafından gönderilmesine tepki gösteriyor hem de sınırötesi operasyon düzenlenmesine karşı. Bu nedenle kabinede yer alan 2 HDP'li bakan "hayır" oyu kullanacak.

Bağımsız Bakanlar Yemin Etmek Üzere Kürsüye Çıktı, TBMM Karıştı
Kaynak: AA / Güncel
title
Close