Haberler

TBMM Genel Kurulu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Satır: "Evlilik cüzdanı erkek ile kadının bir ömrü paylaşma kararlılığının sözleşmesidir, kadına sahip olunduğunu tescilleyen bir belge değildir" CHP'li Küçük: "Bu ülkede kadın olmanın fıtratında dayak yemek, şiddet görmek olmasın, ölmek olmasın" MHP'li Öz: "Kadına yönelik.

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, kadını sahip olunacak, üzerinde her türlü tasarrufta bulunulacak nesneye indirgeyen bakış açısının değişmesi gerektiğini belirterek, "Evlilik cüzdanı erkek ile kadının bir ömrü paylaşma kararlılığının sözleşmesidir, kadına sahip olunduğunu tescilleyen bir belge değildir" dedi.

Kadına yönelik şiddete karşı alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için verilen araştırma önergesinin öngörüşmelerinde CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Sedef Küçük, "kadın ve şiddet", "kadın ve cinayet" kavramlarının çok sık gündeme geldiğini söyledi.

Her yıl yüzlerce kadının sudan sebeplerle öldürüldüğünü ifade eden Küçük, "Sayısı belirsiz cinayet olayları bir şeylerin yolunda gitmediğini açıkça gösteriyor" diye konuştu. Küçük, Şefkat Der'in araştırmasına göre perdeyi yeterince kapatmamanın, telefonun sürekli meşgul çalmasının, çayı iyi demlememenin, zayıflamak ya da şişmanlamanın hatta erkeğin tuttuğu takımın yenilmesinin kadına şiddetin bahanesi olabildiğini anlatarak, kadınların Türkiye'de "güvercin ürkekliği" ile yaşadığını vurguladı.

Kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi için bazı düzenlemeler yapılmasına rağmen gelişme kaydedilmediğine dikkati çeken Küçük, uygulama ve zihinlerdeki sorunların aşılamadığını dile getirdi. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinin siyaset üstü mesele olduğunun altını çizen Küçük, bu alanda yapılacak her düzenlemeyi desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Kadınlarla erkekler eşit haklara sahip olana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Küçük, "Bu ülkede kadın olmanın fıtratında dayak yemek, şiddet görmek olmasın, ölmek olmasın" dedi.

"Milletvekilleriyle bile görüşmediniz"

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, kadına yönelik şiddetin önlenememesinin nedeninin kadın-erkek eşitliğine inanmamak olduğunu söyledi.

Toplumdaki geleneksel yaklaşımların Meclis'te devam ettirildiğini dile getiren Tuncel, "Yurdumuz Anadolu, Meclisimiz baba dolu" diye konuştu.

Kadınların savaşlarda da şiddet gördüğünü anlatan Tuncel, "Ezidi kadınların IŞİD tarafından ganimet olarak değerlendirildiğini gördük. Savaş demek sadece cinsel saldırı değil, göç ve sefalet demek" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın siyasi parti gruplarından destek talebine olumlu baktıklarını belirten Tuncel, "Ancak Sayın Bakan, bakan olduğunuzdan beri bırakın sivil toplumla görüşmeyi, Meclis'teki kadın milletvekilleriyle buluşmadınız, önerilerimizi almadınız. Kutlamak için aradığımızda size ulaşamadık" diye konuştu.

"Evden uzaklaştırılan erkek intikam almak istiyor"

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için yapılan düzenlemelerin kağıt üstünde kaldığını belirtti.

Kadınlara gerçek bir koruma sağlanamadığını ifade eden Öz, 15 yaşından 60 yaşına kadar her yaş grubundaki kadının şiddet mağduru olduğuna işaret etti.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde sosyolojik çalışma yapılmasının önemine değinen Öz, ailelere psikolojik destek verilmesi, aile danışmanlığında sosyologların da görevlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Madalyonun bir de öbür tarafı var. Kadına şiddeti erkek uyguluyor" diyen Öz, yanlış uygulanan politikaların kadınların daha çok şiddete maruz kalmasına ve cinayetlere yol açtığını öne sürdü.

Şiddeti önleme çalışmalarında erkeğin dışlanmamasının şart olduğunu vurgulayan Öz, şöyle devam etti:

"Kolluk kuvvetlerine verdiğimiz yetkilerle evden atılan erkek toplumdan dışlanıyor. Buna sebep olarak da hayat arkadaşını görüyor, ondan da intikam alma hırsıyla hareket ediyor. Kadına yönelik şiddetin sorumlusu erkekler olduğu için şiddet önleme çalışmalarında erkekler dışlanmamalıdır. Şiddet uygulayanların ruh sağlığıyla ilgili ciddi bir inceleme yapılmalı ve teşhise göre tedavi yoluna gidilmelidir. Aile terapisi zorunlu tutulmalı ve buna erkeğin katılımı mutlaka sağlanmalıdır."

Öz, sağlık ocaklarında aile danışmanlığı kurulması gerektiğini ifade ederek, bu yolla sorunlar büyümeden çözüm sağlanabileceğini, okullarda da sosyologların görevlendirilebileceğini söyledi.

"Öldürmeye ikna olmuş birine polisiye tedbir yetersiz kalır"

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, yasal düzenlemelere, devletin kadın ve aileye bakışının değişmesine rağmen koruma altındaki kadınların yüzde 9'unun tedbir kararlarına rağmen öldürüldüğünü belirtti.

Saldırganlığın altyapısının yok edilmesine yönelik eylem planlarının ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Satır, "Öldürme konusunda kendisini ikna etmiş, yok etmeyi çözüm olarak gören kişi için polisiye ve adli tedbirler yetersiz kalmaya devam edecektir" diye konuştu.

Aile birliğini korumak gibi anayasal, insan hayatını korumak gibi kutsal görevle karşı karşıya olduklarını ifade eden Satır, kadına şiddet ve cinayetle sonuçlanan bakışın evrilmesi gerektiğini anlattı.

Aile içi şiddet ve kadın cinayetlerinin toplum sağlığı sorunu haline geldiğine işaret eden Satır, şiddet sonucu ortaya çıkan etkilerin uzun yıllar sürdüğünü belirtti. Satır, "Aile içi şiddetin bumerang gibi geri geldiği çocuklar, kendilerinin veya annelerinin gördüğü şiddeti bir sonraki nesle bu sorunu taşıma potansiyeli taşıyor" dedi.

Sadece yasal düzenlemeyle çözümün zor olduğu kanıtlanmış sorunla karşı karşıya olduklarını ifade eden Satır, "Kadına bakış açısını evirecek çalışmalar ortaya çıkarmalıyız. Kadını sahip olunacak, kontrol edilebilecek, üzerinde her türlü tasarruf yapılabilecek nesneye indirgeyen bakış açısı değişmelidir. Evlilik cüzdanı erkek ile kadının bir ömrü paylaşma kararlılığının sözleşmesidir, kadına sahip olunduğunu tescilleyen bir belge değildir" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel
title
Close