Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda Gergin Saatler

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin Başbakan Erdoğan hakkındaki Meclis soruşturması önergesinin gündeme alınarak, Meclis soruşturması açılıp açılmaması konusundaki görüşmelerin bugün yapılmasına ilişkin önerisi kabul edilmedi.

Partisinin önergesi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, 17 ve 25 Aralık operasyonlarına değinerek, dört eski bakan hakkında Meclis soruşturması açılması kararı verildiğini anımsattı.

17 ve 25 Aralık'ta aslında hükümetin yargıya darbe yaptığını iddia eden Özgündüz, bazı tapeleri okudu. Özgündüz şunları söyledi:

"Bu şaibelerle bir insan Çankaya'ya çıksa bile ki çıkacaktır, hakkıdır. Seçime katılanların 3'te biri, yüzde 51.8'i oy vermiştir. Ancak bu şaibelerle çıkmasın. Bunlar hakikaten var mıdır, yok mudur, montajlıdır bir soruşturma komisyonu kurulsun. Tapeler gitsin, incelensin. Bu iddialar varsa bunların soruşturulması lazım. Bunu soruşturacak olan bu yüce Meclis'tir. Bütün bu iddialar dururken 'güçlü irade, milli irade' diyerek yukarıya çıkıyor beyefendi. Ama bu irade bayağı bir şaibeli ve defolu."

AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, muhalefetin bu önergesinin "bilinçaltı" Erdoğan sayıklaması üzerinden gelen bir anlama yaslandığını iddia ederek, "Gerçekten negatif bir dille Erdoğan sayıklamanız aslında bilinçaltınızda sayın Erdoğan'ın Türkiye'de oynamış olduğu büyük ve önemli role bir atıftır. Değişime ve halkın gönlünde taht kurmasına ilişkin bir gerçeklikle yüzleşmenizin neticesidir. Çünkü sayın Erdoğan dışında söz söylediğinizde kimse dinlemiyor" dedi.

Bostancı, 10 Ağustos'ta seçimlerin yapıldığını, şartların değiştiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Mevlana'nın dediği gibi her gün yeni sözler söylemeniz lazım. Ama önergeyi okuyorsunuz insana bir dejavu duygusu veriyor, nerede kalmıştık duygusu uyanıyor. Yaşanan şartları okuyup yeni sözler söylemek, kendini güncellemek gerekirken eski klişeler ve kurtarıcı olması beklenen Tayyip Erdoğan hasımlığı üzerinden siyaset yapmaya kalkışmak bence CHP'nin işine yaramaz. Eski klişelere düşerek hukuken tartışmalı, şaibeli konularda vermiş olduğunuz önergeyi görüyoruz. 26 hukukçunuz var. Şu 9 sayfalık önergenize hukuki bir kılıf giydirmeye çalışmışsınız ama bu elbise her yerden lime lime dökülüyor. Hem kuşkulardan bahsediyorsunuz hem de 'kuşkusuz ki' diyerek yargılardan bahsediyorsunuz. Hem hakimlik hem savcılık yapıyorsunuz. Bu metnin insanlar için ikna edici olmasını beklemek, bu Meclis'ten kimi insanların böylesine sakil bir metne destek vererek parmak kaldıracağını zannetmek kesinlikle yanlış olur."

"SİZ HUKUKÇU DEĞİLSİNİZ"

Sataşma üzerine söz alan Özgündüz, Bostancı'ya "siz hukukçu değilsiniz" diyerek, bazı iddiaları anımsattı.

Bunun üzerine Bostancı, mülkiye mezunu olduğunu ve biraz hukuk okuduğunu belirterek, "Biz burada siyasetçiyiz, Ali bey kendisini hala savcı zannediyor olabilir. Ama siyasetçiyiz iddiada bulunuruz, hüküm vermeyiz, yargıda bulunmayız. Nasıl dönemin başbakanı diye önceden iddianameler hazırlanıyor. Bunları siz görmüyor musunuz? Ne benim ne sizin göreviniz savcılık. Savcılık yapacaksınız buradan gideceksiniz. Burayı bir mahkeme kürsüsü gibi kullanamazsınız" karşılığını verdi.

Yeniden söz isteyen Özgündüz'ün, "dönemin başbakanı" diye hiçbir yerde bir iddianame bulunmadığını, bunun külliyen yalan olduğunu söyledi. Özgündüz'ün "Getirin, gösterin. Böyle bir şey yok" ifadesine AK Parti sıralarından itirazlar geldi.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, öneri üzerindeki konuşmasında muhalefete, "Mazeret üreteceğinize onurluca istifa edin" diye seslendi.

Can'a sataşma gerekçesiyle yanıt veren MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, "Onuru varsa Başbakan istifa etmeli" dedi. Halaçoğlu, onurdan bahsedenlerin, millete "ananı da al git" diyemeyeceğini, bayrağı indirenlere karşı sessiz kalamayacağını öne sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz de sataşma gerekçesiyle söz istedi. Özgündüz, onurlu bir kişinin, Meclis soruşturmalarının üzerini örtemeyeceğini, sandığın yolsuzlukları kapatma yeri olmadığını ifade etti.

Konuşmaların ardından CHP'nin sözkonusu önergesi ile MHP'nin uyuşturucu madde bağımlılığının nedenlerinin araştırılmasına ilişkin Meclis Araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin önerilerini kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close