TBMM Genel Kurulu
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, isim bazındaki değişikliklerin, milli eğitim politikasının temel çizgisinde değişiklik olduğu anlamına gelmediğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, isim bazındaki değişikliklerin, milli eğitim politikasının temel çizgisinde değişiklik olduğu anlamına gelmediğini söyledi.
Avcı, TBMM Genel Kurulu'nda, Diyarbakır'da "Selahaddin Eyyubi Üniversitesi" adıyla yeni bir vakıf üniversitesi kurulmasını öngören Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Yasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Tasarısı görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Dershanelerle ilgili ne yapılacağı sorusuna Avcı, dershanelerin adeta bir paralel eğitim sistemi oluşturmasının Türk eğitim sisteminin bütünlüğü bakamından sakıncalı olduğu düşüncesiyle başlatılan çalışmalarının belli noktaya gelmek üzere olduğunu kaydetti.
Avcı, "Dershanelerin bugünkü düzen içinde işlemesi uzun vadede söz konusu olmayacağı, büyük bölümünün özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi için özel okul koşullarında değişiklikler yapmak, teşvik edici olabilir. Konunun ayrıntılarını çalışmalar sonuçlandıktan sonra paylaşabilirim" dedi.
Yurt yapılması konusundaki soruya karşılık Avcı, konunun YÖK ile ilgili yeni düzenleme içinde ele alınabileceğini belirterek, çeşitli formüllerle vakıf üniversitelerinin yurt yapımının teşvik edilebileceğini kaydetti.
-"Belli bölümlere talep azaldı"-
Avcı, bir yandan öğretmenlerin istedikleri zaman istedikleri yerlere gitmesini isterken, bir yandan da boşalttıkları sınıflara da yeni öğretmenlerin gitmesinin önemli olduğuna işaret ederek, "Milli eğitim camiası gibi yüzbinlerce öğretmen ve milyonlarca öğrencinin olduğu hareketli bir alanda, bire bir ayarlamaları yapmak ve tüm değişkenleri aynı anda optimum düzeyde buluşturmak, dünyanın hiçbir yerinde mümkün değil. İyi bir modelleme ve uzun vadeli planlamayla asgari düzeyde sorunlara yol açacak şekilde, arz ile talep dengesini kuracağımızı ümit ediyorum" diye konuştu.
2023 perspektifiyle Türkiye'nin öğretmen ihtiyacıyla ilgili proje grubunun 3-4 yıldan beri çalıştığına işaret eden Avcı, dün konuyla ilgili toplantıya katıldığını anlattı. Avcı, öğrencilerin eğitim fakültelerine belli bölümlerine taleplerinin radikal biçimde değiştiğine işaret ederek, bazı bölümlerin daha çok tercih edilirken, bazı bölümlerde ciddi talep düşüşü olduğunu söyledi.
Öğretmen işgücü piyasasının gerekli bilimsel verilerle desteklenmesi halinde değişime uyum gösterebileceğini belirten Avcı, "Öğretmenleri öğrencisiz, öğrencileri de öğretmensiz bırakmamak için daha insani yöntemlerle çerçeve sunmak mümkün olacak" dedi.
Avcı, AK Parti döneminde bakanlıkta ciddi değişiklikler olduğunu ifade ederek "İsim bazındaki değişiklikler, milli eğitim politikasının temel çizgisinde değişiklik olduğu anlamına gelmiyor. Her 4 bakan üzerine yeni değerler koyacağımız zemin bıraktı. Kendilerine teşekkür ediyorum. Sayın Ömer Dinçer'e özellikle teşekkür ediyorum. Bakanlığın yılların birikmiş sorunlarını, yönetim ve teşkilat yapısını ciddi manada gözden geçiren, düzelten ve bize üzerinde daha rahat çalışabileceğimiz, icraat yapacağımız bakanlık devretti. Ben onun şahsında tüm eski milli eğitim bakanlarına teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Tasarının 2. maddesi kabul edildi.
Muhabir: Melda Çetiner
Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM