TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat-27 Nisan Alt Komisyonu, dönemin Ankara Vali Yardımcısı Ramazan Sodan ve İstanbul Vali Yardımcısı Yusuf Odabaş'ı dinledi."fişlemeye" maruz kaldığını söyledi...
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat-27 Nisan Alt Komisyonu, dönemin Ankara Vali Yardımcısı Ramazan Sodan ve İstanbul Vali Yardımcısı Yusuf Odabaş'ı dinledi.
Sodan, 28 Şubat'ta insan hakları ihlalleri yaşandığını, kendisinin de
"fişlemeye" maruz kaldığını söyledi.
1996 yılında atandığı Ankara Vali Yardımcılığı görevini yürüttüğü sırada, görev süresi 5 yıl olmasına karşın 1998'de Gaziantep'e tayin edildiğini anlatan Sodan, mülkiye başmüfettişinin kendisi hakkında hazırladığı rapor nedeniyle görev yerinin değiştirildiğini ifade etti.
Hazırlanan rapor, somut delillere dayanmadığından dava açtığını belirten Sodan, sonuç alamayınca konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdığını, davanın karar aşamasında olduğunu kaydetti.
Neden böyle bir uygulamaya maruz kaldığının sorulması üzerine Sodan,
"Bilgimiz yok. Savunma da alınmadı. Rapor, İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla hazırlandı. Raporda, 'belli dini görüşüm olduğu, çağdaş yaşama sahip olmadığım' ifade ediliyor. O dönemin ortamıyla hazırlanmış, belgesiz, delilsiz bir rapordu. Bunların normal olmadığı ortaya çıktı, biz de hakkımızı arıyoruz" dedi.
Rapora, dava açtıktan sonra, mahkeme kararıyla ulaştığını anlatan Sodan, AİHM'den netice alması durumunda raporu hazırlayanlardan tazminat isteyeceğini söyledi.
Sodan, 12 Eylül 1980'de Akseki Kaymakamı olduğu hatırlatılarak, o dönemde Akseki'de işkence olup olmadığı sorusuna, "Böyle bir şeye şahit olmadım. Orası küçük bir ilçeydi" yanıtını verdi.
-"İrticai faaliyetler yönünden araştırıldım"-
Yusuf Odabaş da 28 Şubat'ta İstanbul Vali Yardımcısı olarak görev yaptığını, 18 ay yürüttüğü görevinden alınarak Kırşehir'e gönderildiğini anlattı.
Odabaş, "Öyle uygulamalar gördük ki çok zor durumda kalan arkadaşlarımız oldu. Ben kışın ortasında evimi boşaltmak zorunda kaldım" dedi.
Bölücü, yıkıcı, irticai faaliyetler yönünden araştırıldığını ve buna ilişkin hakkında rapor hazırlandığını dile getiren Odabaş, daha sonra İçişleri Bakanlığı'ndan yeniden müfettiş talebinde bulunduğunu ve bu müfettişin hazırladığı raporun ilk rapordan tamamen farklı olduğunu söyledi.
Bu fark nedeniyle ilk raporu hazırlayan müfettiş hakkında dava açtığını belirten Odabaş, "müfettiş kanaatinden dolayı yargılanamaz" denildiğini ve sonuç alamadığını ifade etti.
Odabaş, "Bunlar o sürecin ne kadar acımasız ve zor olduğunu gösteriyor. İlgili makamlara dilekçeler verdik ama sonuç almadık. Suç kapatıldı" dedi.
Yürütmenin durdurulması için Danıştay'a dava açtığını anlatan Odabaş, buradan da sonuç alamadığını söyledi. Odabaş, devletin aleyhine dava açmayı uygun bulmadığından konuyu AİHM'e götürmediğini kaydetti.
Odabaş, "Bundan sonra böyle hukuksuz uygulamaların yaşanmaz olması, yaşanmamış olması ve olmaması için buradayız. Komisyona ve Başkana onun için teşekkür etmek istiyorum. Amacımız birilerini yargılamak, cezalandırmak değil, demokrasimizin daha güçlü, hukukumuzun her zaman herkes için uygulanabilir olmasını sağlamak olmalıdır" diye konuştu.
Muhabir: Ferdi Türkten
Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM