Haberler

Tbf Başkanı Erdenay ve Milli Takımlar Menajeri Yıldırım Panele Katıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tbf Başkanı Erdenay ve Milli Takımlar Menajeri Yıldırım panele katıldı Erdenay Galatasaray'ın hatası bu kuralı bilip 'Lisansı TBF verdi' diye almasıydı Burada en masum olan Fenerbahçe olarak gözüküyor.

Tbf Başkanı Erdenay ve Milli Takımlar Menajeri Yıldırım panele katıldı

Erdenay Galatasaray'ın hatası bu kuralı bilip 'Lisansı TBF verdi' diye almasıydı

Burada en masum olan Fenerbahçe olarak gözüküyor. Yönerge çok açık. Burada Fenerbahçe haklı bir itiraz yaptı. Şimdi tahkimi bekleyeceğiz

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Harun Erdenay ile Milli Takımlar Menajeri Haluk Yıldırım, 'Tecrübe Konuşuyor' konulu panele konuk oldu.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Tecrübe Konuşuyor' panelinde olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını kaydeden TBF Başkanı Harun Erdenay, Haluk Yıldırım ile burada olmaktan mutluyuz. Orlando'da Hidayet Türkoğlu'nun bir vedası oldu. Bizler de orada kendisiyle birlikteydik. Ancak Hidayet, rahatsızlığı nedeniyle bu panelde bizlerle birlikte olamadı. Umarım bir sonraki panelde kendisi sizlerle buluşacak. Haluk Yıldırım ile Ülker spor'da birlikte oynadık. Onun kaptanlığını yaptım. Başkan olalı 6 ay olsa da uzun süredir basketbolun içerisindeyim. Yöneticilik kariyerime 2006 yılında milli takımlarda başladım. Basketbol, ülkemizde ve dünyada çok sevilen bir spor halini aldı. Bizim de hepimizin bildiği gibi 12 Dev Adam; dünya sıralamasında 8.sırada bulunuyor. Şimdi 2017 yılında Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapacağız. Bizi büyük bir heyecan bekliyor. Turgay Demirel 23 senede basketbolu çok amatör seviyeden çok profesyonel seviyeye çıkarttı. İspanya ve ABD ile birlikte en iyi üç federasyondan biri olarak gösteriliyoruz. Her yerde de çok ateşli taraftar kitlemiz olduğu söyleniyor. Olimpiyat Elemesi'ne ev sahipliği yapmak için başvurduk. Şayet orayı geçersek Olimpiyat Oyunları'nda 12 Dev Adam'ı izleyeceğiz dedi.

'Tecrübe Konuşuyor' konulu panelin başlıkları şu şekilde

YABANCI SINIRLAMASIYLA İLGİLİ;

Harun Erdenay

6 yabancı oyunculu sisteme geçtik. Bu kulüplerin avantajına oldu ve başarılar da gelmeye başladı. Şu an 9 takımla ilk kez Avrupa Kupalarında ülkemiz temsil ediliyor. Barcelona ve Real Madrid çok önemli takımlar ama biz İspanya'nın üzerindeyiz. Türk oyuncular şuan dakika bulmakta zorlanıyorlar. Genç oyunculara yer veren takımlar var ama problemler olabiliyor. Belki bu yıl sistemde bir değişikliğe gidebiliriz. Ümitler liginin olmaması nedeniyle 18 yaşına kadar oyuncu şans buluyor ve sonrasında da A Takım'a geçiyor. Örnek vermek gerekirse, Fenerbahçe'de olan bir guard'ı düşünün... 18 yaşındaki oyuncunun Bobby Dixon ve Kostas Sloukas gibi isimlerin arasında kendisine yer bulması çok zor.

Haluk Yıldırım

6 yabancı oyuncu, Türk oyuncuların sürelerini etkiliyor. Anadolu Efes'te yerli oyuncuların ciddi süreler aldığını görüyoruz. Hangi oyuncu daha fazla takıma katkı sağlarsa o oyuncu süre alıyor. Altyapılarda çok ciddi başarılar elde ediyoruz. Bu oyuncuların hepsi oynadığı turnuvalarda madalyalar kazandı. Ama 18 yaşından sona A Takım seviyesine çıkamıyorlar. Geçtiğimiz yıl genç oyuncularla ilgili projeler geliştirildi ve en çok genç oyuncu oynatan takıma maddi yardım verildi. Hep birlikte Türk oyuncuların daha çok süre alacağı sisteme geçmeyi planlıyoruz.

Altyapı seçmelerinde kulüplerin fiziksel özelliklere göre oyuncuları tercih etmesiyle ilgili;

Harun Erdenay

Büyük kulüpler sporda daha çok fiziğe bakıyorlar. Buldukları zamanda yatırım yapıyorlar. Ben olsam biraz daha kısa oyunculara bakardım. Kerem Tunçeri ve Ender Arslan'dan sonra Kenan ile Berk gibi oyuncular istediğimiz seviyelere henüz gelmediler. Tüm kulüpler uzun oyuncu arıyorlar ve bunun ceremesini çekiyoruz. Şuan çok fazla uzun oyuncumuz var ama kısalarımız o derecede değiller. Ben de kulüplerimize çağrı yapıyorum; artık oyuncularımızın fiziğine bakmadan yeteneklerine yatırım yapmalarını temenni ediyorum.

Ligde ve Euroleague'de en beğendikleri oyuncularla ilgili;

Haluk Yıldırım

Cedi Osman'ı beğeniyorum. Furkan Korkmaz da çok iyi bir oyuncu. Esasında bu oyuncu sayısını arttırmamız lazım. Oyun kurucumuz Bobby Dixon... 80 milyon nüfusu olan bir ülke için bu sorunu çözmemiz lazım. Ayrıca Vesely'i de beğeniyorum.

Harun Erdenay

Ender, Semih ve Cedi Osman'ı beğeniyorum. Bobby Dixon ile Heurtel'i de beğeniyorum. Ayrıca Real Madrid'den Llull ile Spanoulis de tarzlarını beğendiğim oyuncular arasında.

Türk takımlarının Eurocup ve Euroleague'de yakaladıkları başarılarıyla ilgili;

Haluk Yıldırım

Bu yıl Fenerbahçe ile Anadolu Efes'in Final Four oynayabileceğini düşünüyorum. Eurocup'ta da Galatasaray, Pınar Karşıyaka ve Banvit, ciddi başarılar elde edeceklerdir.

Kizer olayıyla ilgili;

Harun Erdenay

Öncelikle yönetim kuruluna gelen itirazla hareket ettik. Bu itirazda Fenerbahçe- Galatasaray maçında Kizer, daha önce Abdullah Gül Üniversitesi maçında Bosna uyruğuyla oynadı sonrasında ABD uyruğuyla oynadı. Yaklaşık 20 yıldır orda olan yönergede bir oyuncu sadece bir uyruk ile oynayabiliyor. Yönerge çok açık. Buradaki ince nokta Galatasaray'a TBF çalışanının bu lisansı vermesi. O çalışan arkadaşımız hakkında soruşturma başlattık ve işine de son verdik. Galatasaray'ın hatası bu kuralı bilip 'Lisansı TBF verdi' diye almasıydı. Her demokratik ortam gibi burada da bir üst nokta var. Tahkim de 31 Aralık'ta karar verecek. Bugüne kadar 900'ün üzerine giden dosyadan tahkim 3 tanesini bozdu. Kararların onanması durumunda ciddi bir yüzde var. Federasyonun hatası var ama 12 yaşındaki çocuğa sürücü ehliyet veriliyorsa o araba kullanacak diye bakmamak lazım. Federasyonun hatası varsa Galatasaray yöneticilerinin de hatası bulunuyor.

Bu yönetmelik uzun yıllardır var. Galatasaray yöneticileri de bu kurala hakimdi. Onlarda ikinci başvuruyu Bosna olarak yaptılar ve FIBA uyardı. Bosna ile oynatamazsınız. Galatasaray'da bu oyuncuyu oynatamayacaktı. Bence burada da Galatasaray yöneticileri hata yaptılar.

Burada en masum olan Fenerbahçe olarak gözüküyor. Yönerge çok açık. Burada Fenerbahçe haklı bir itiraz yaptı. Şimdi tahkimi bekleyeceğiz.

Kulüp takımını çalıştıran antrenörün milli takımını çalıştırmamasıyla ilgili;

Harun Erdenay

Öncelikle FIBA'nın aldığı yeni karara bakmak lazım. FIBA 2016 tarihi itibariyle eleme maçlarını sezon içerisine koydu. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında bu uygulama başlayacak. Eskiden milli takım sadece yaz dönemiydi ve antrenörler burada çalışabilirdi. A Milli Kadın Takım Başantrenörü Ekrem Memnun bu yoğun tempoya dayanamayacağını belirterek istifa etti. Artık antrenörün iki takımı bir çalıştırmasına imkan yok. Ergin Ataman önümüzdeki dönemde kariyerine bir yön verecek. 2016 sonuna kadar bizimle sözleşmesi var. Erkek milli takımında da bu şekilde bir karar verilecek. Zaten tersi de sağlıklı olmaz. Ne biz ne de Galatasaray Ergin Ataman'dan yararlanabilir. Üç dört ayrı kulvarda bir antrenörü zorlamak kimseye yarar vermez. Ergin Ataman ile sezon sonunda kulübüyle de konuşup bir karar vermesini istedik.

Fenerbahçe ? Galatasaray ezeli rekabetiyle ilgili;

Haluk Yıldırım

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin yıllardır gelen bir dostlukları var. Rekabet tabii ki olacak. İki sene önce olaylar zirveye çıkmıştı. Bir final maçına çıkılmadı. Bu markaya zarar veren bir olay. Artık iki tarafın da daha serin kanlı olduğunu düşünüyorum. Olaylar daha da sakinleşti ve çok büyük olayların çıkacağına inanmıyorum. İki takımda 40 dakika boyunca kazanmak için mücadele edecekler ve sahada her şey bitecek.

Harun Erdenay

Aziz (Yıldırım) başkan kendi düşüncesine göre milli takımı sadece milli takım antrenörünün çalıştırmasını düşünüyor. Kendisi milli değerlerine çok sahip çıkan birisi ve oyuncularını da gönderdi. Bu oyuncuların hepsi çok iyi arkadaşlar ve uzun yıllardır da bu olay süregeliyor. En zor maçlardan sonra bile birlikte yemeğe gidiyorlar. Milli Takıma geldikten sonra da kulüp konuşmaları taşınmıyor. Biz federasyon olarak bu düşüncelerden dolayı şanslıyız.

Kırsal kesimlere basketbol desteğiyle ilgili;

Harun Erdenay

Basketbol sevgisi sadece büyükşehirlerde olmuyor. Işık Üniversitesi karşısına büyük bir eğitim ve kamp merkezi yapıyoruz. Orada yaşayan gençlerde bu tesislerden mutlaka yararlanacak. Tabii ki 81 ilin tüm ilçelerine gitme şansımız yok. Ama 12 Dev Adam Basketbol Okulları'nı Anadolu'ya yaymayı başardık. 1 yıl içerisinde basketbol kamp merkezi yaparak bu spora destek vereceğiz.

1 ay önce TFF Başkanı Yıldırım Demirören bana tesisleri gezdirdiler. Biz de Şile'de 140 dönümlük bir tesis yapacağız. Hem milli takımlar hem de bölgelerdeki milli takımlar orada olacak. Katar, Dubai ve Mısır'a destek olacağız. Ayrıca Şile ve çevresinde basketbol potansiyeli varsa da bunu değerlendireceğiz.

Basketbol kariyerleri boyunca yaşadıkları engellerle ilgili olarak;

Haluk Yıldırım

Öncelikle sağlıklı olmanız lazım. 2003 yılında lenf kanseri oldum ve 6 ay basketbol oynayamadım. Tedavim bittiğinde basketbola geri döndüm. Sonuçta sağlıklı olmanız gerekiyor. İyi-kötü oyuncu sonrasında ayrılıyor. En önemli şey 40 dakika mücadele etmeniz. İnişler çıkışlar elbette çok olacak. Özellikle de günümüzde 60-70 maç yapan oyuncuların işleri hiç kolay değil. Seyahatler ve sağlık konusu sizleri etkiliyor. Bu olaylar basketbolda yaşanıyor.

Harun Erdenay

Başka ülkelerdeki sporcular yaşadıkları hastalıklardan döndüklerinde bir şekilde dünyaya örnek oluyorlar. Haluk (Yıldırım) her zaman mütevaziydi. Çok zor bir hastalığı yenerek kariyerine devam etti. Benim birkaç el ve burun kırığı dışında çok büyük sorunlarım olmadı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close