TBB Başkanı Feyzioğlu Açıklaması
"Özel görevli mahkemelerin, aynı şekilde terörle mücadele mahkemelerinin kapatılması fevkalade olumludur.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Özel görevli mahkemelerin, aynı şekilde terörle mücadele mahkemelerinin kapatılması fevkalade olumludur. Böylece Türkiye'de ilk kez çift başlı yargı sisteminden kurtuluyoruz" dedi.
Feyzioğlu, TBB Özdemir Özok Kongre Merkezi girişine konulan Atatürk heykelinin açılışında gazetecilerin sorlarını yanıtladı.
İnternet düzenlemesine ilişkin soru üzerine Feyzioğlu, ciddi inceleme yapmadan konuşma lüksüne sahip olmadıklarını söyledi. Çalışmayla ilgili ciddi bir rapor hazırladıklarını belirten Feyzioğlu, raporu basın ve kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi. Feyzioğlu, düzenlemenin ilk görüntü olarak internetin sınırlandığı şeklinde anlaşıldığını ancak ayrıntılarına ve dünyadaki örneklerine hazırlayacakları raporda yer vereceklerini ifade etti.
Parlamentoya sunulan demokratikleşme paketine değinen Feyzioğlu, "Özel görevli mahkemelerin nihai olarak kapatılması olumludur. Aynı şekilde terörle mücadele mahkemelerinin kapatılması da fevkalade olumludur. Böylece Türkiye'de ilk kez çift başlı yargı sisteminden kurtuluyoruz. Ancak yeniden yargılama noktasında taleplerimizin en azından teklifte tam olarak karşılanmadığını, yerine getirilmediğini de ifade etmek zorundayız" diye konuştu.
Balyoz davasıyla ilgili 5 nolu harddiskin sahteliğinin sabit olduğunu belirten Feyzioğlu, "Sahtelik ortaya çıktıktan sonra mevcut yapının yargılama yapmasının anlamsızlığı da ortaya çıktı. Özel görevli mahkemelerin kaldırılması bu büyük haksızlığın çözümünde çok önemli bir adım olacaktır" görüşünü savundu.
Feyzioğlu, "kumpas" iddialarının sadece Balyoz davasıyla sınırlı olmadığını, bu nedenle özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı 2 Temmuz 2012 tarihi itibariyle verilen bütün hükümlerin yeniden yargılamaya, Yargıtayda bozmaya konu olması gerektiğini dile getirdi.
-"Demokratikleşme paketi zenginleştirilmeli"
Paketin zenginleştirilerek, gizli tanıklığın kaldırılması, ses bantlarının ve dijital verilerin tek başına mahkumiyete esas delil olmaması yönündeki hükümlerin pakete dahil edilmesi gerektiğini dile getiren Feyzioğlu, "Yargıtayın da artık tamamen kapatılmış, kapısına kilit vurulmuş mahkemelerin kararlarını çok daha titiz inceleyeceği ve demokrasilerde yeri olmayan mahkemelerin verdiği hükümleri bozacağına inanmak istiyoruz" dedi.
Dört bakanla ilgili fezlekelerin Adalet Bakanlığınca iade edildiğinin söylenmesi üzerine Feyzioğlu, fezlekelerin Adalet Bakanlığına, oradan Başbakanlığa gönderileceği şeklinde bir düzenleme olmadığına işaret etti. Fezlekelerin doğrudan TBMM Başkanlığına gönderilmesi gerektiğini, buna karşın Bakanlığın kendisine gelen fezlekeyi iade etmek yerine TBMM'ye gönderebileceğini ifade eden Feyzioğlu, savcılığın fezlekeyi TBMM başkanlığına tekrar göndermesinin önünde engel olmadığını savundu.
Feyzioğlu, "Yeterli sayıda milletvekilinin Meclis soruşturması önergesi vermesi de mümkündür ama fezlekenin özelliği savcılık belli bir araştırma yapmıştır, belli bir delile ulaşmıştır. Dolayısıyla o deliller, araştırma ışığında bir Meclis soruşturması tartışmasının yapılması çok daha faydalı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Temyiz aşamasının tutukluluk süresinden sayılmamasının AİHM kararlarına dayandırıldığının belirtilmesi üzerine Feyzioğlu, Türk hukuk sisteminin bu noktada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden ileri olduğunu ancak Yargıtay'ın yorumunun Türk Anayasası'nın AİHS ve AİHM içtihatlarından ileriliğine engel olduğunu savundu.
-Heykel açılışı
Heykeltıraş Filinta Önal'ın yaptığı ve anlaşmazlık nedeniyle Dumlupınar Hükümet konağı önünden kaldırdığını iddia ettiği Atatürk heykeli, TBB Özdemir Özok Kongre Merkezi'nin önüne konuldu.
Heykelin açılışını yapan Feyzioğlu, Dumlupınar'da açılışı yapılamayan heykeli TBB girişinde görmek için Filinta Önal'dan izin istediklerini söyledi.
Önal'ın eserinin, burada sergilenmesini kabul ettiğini belirten Feyzioğlu, "Anlamlı bir gün yaşıyoruz. Biz görevi devralırken Türkiye Barolar Birliği daima bir kutup yıldızı olmuştur. Bundan sonra da tüm siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin yönünü ararken gözleyeceği kutup yıldızı olmaya eskisinden de daha kararlı şekilde devam edecektir. Öyle sanıyorum ki Türkiye Barolar Birliği son aylarda bunu defalarca ispatladı" dedi.
"Bizim kutup yıldızımız Mustafa Kemal Atatürk. Bizim yaptığımız Atatürk'ün ışıklı yolunu takip etmek ve tüm topluma o ışıklı yolu anlatmak" diyen Feyzioğlu, "Türkiye son haftalarda bir devlet krizi yaşamakta bu devlet krizinden çıkışta da yine tüm toplum gördü ki Atatürk ile birleşmekten başka çare yok. Ancak bunu içi boş, anlamsız bir slogan olarak söylemek yerine Atatürk'ü anlayarak ifade etmemiz lazım. Atatürk'ü anlayanlar toplumun değerlerine saygı duyarlar, milli devleti korurlar, hukukun üstünlüğünü savunurlar, yargının tarafsız ve bağımsız olmasını talep ederler. Bugün Atatürk'ü anlamak Türkiye'nin en önemli sorununun adalet olduğunu bilmekten geçer" değerlendirmesinde bulundu.
Filinta Önal da Dumlupınar'da bir hukuksuzluğa uğradığını, kendisine hukukçuların, avukatların sahip çıktığını ifade ederek, "Heykelin yerini bulduğuna inanıyorum. Burada olmasından da onur duyuyorum" dedi. - Ankara