Tayland'da Ordunun Yönetime El Koyması
Cunta yönetimi, kendisini Tayland kraliyetinin korucuyucusu ilan etti.
Tayland'da 22 Mayıs'ta yönetimi ele geçiren ordunun, Tayland kralı ve ailesine yönelik eleştiriler getiren muhalefete yönelik yeni bir kampanya başlattığı bildirildi.
Darbe lideri General Prayuth Chan-ocha, Tayland'da monarşinin korunması için yönetim tarafından yapılacak her türlü girişimin hiçbir şekilde kraliyet yönetimini siyasetin içine sürüklemek amacı taşımadığını belirtti.
Cunta yönetiminin Sözcüsü Albay Yongyuth Mayalarp ise Tayland kraliyet ailesi hakkında yasal olmayan tartışmaları kökünden kazıyarak daha iyi bir düzen sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Bazı Taylandlılar, cunta yönetiminin kraliyet ailesine yönelik koruma kampanyasına olumlu yaklaşırken, birçok uzman cuntanın bu politikasının gerçek temelli ilerlemediğini belirtiyor. Güvenlik gerekçesiyle ismini açıklamayan akademisyen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tayland'da kraliyete yönelik bir hareketin veya tehdidin bulunmadığını, bunun sadece "ordunun hayal dünyasından" başka bir şey olmadığını söyledi.
Geçen hafta cunta tarafından çağrılan ve aralarında yurt dışında yaşayanlarında bulunduğu 20'den fazla şüpheli, çağrıya karşılık vermezlerse temyize başvurma veya avukat temin etme hakkı olmaksızın askeri mahkemelerde yargılanacak.
Şüpheliler arasında sosyal paylaşım sitelerinde Tayland kraliyetini eleştiren videolar paylaşan Londra'da yaşayan kuaför Chatwadee Amornpat ve bir kitap yazarak 2006'daki darbenin arkasında kraliyet ailesinin olduğunu iddia eden akademisyen Ji Ungpakorn da bulunuyor.
Bu arada, Tayland kraliyet ailesi hakkında uydurma ve yanlış bilgilerin bulunduğu gerekçesiyle Amornpat'ın Facebook hebasının kapatılması amacıyla sitenin kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg'a ulaştırılmak üzere Tayland dışında yaşayanlar tarafından başlatılan imza kampanyasında 55 bin imzaya ulaşıldı.
Tayland'da kraliyet ailesine yönelik suç işlendiği gerekçesiyle açılan davalarda 2006'dan bu yana artış var. 2005'te 33 olan dava sayısı, 2010'da 500'e yükseldi.
Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej, 2005'te yaptığı ünlü konuşmasında "Kralın eleştirilemeyeceğini söylerseniz, kralın insan olmadığını söylemiş olursunuz" demişti.
Tayland'da ordu, ülkede 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protesto gösterilerinin üzerine 22 Mayıs'ta yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayut Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti. Cunta lideri, pazartesi günü ülkeyi yönetmek için Tayland Kralı Bhumibol'un resmi onayını almıştı.
Cunta lideri Prayut Çan-oça'nın açıklamalarından sonra Tayland'da yeni hükümetin ekim ayına kadar kurulması beklenirken, 2015 sonuna kadar seçim yapılması öngörülmüyor. - Ankara