"Tasarım Tomtom Sokakta" Tasarımın Kalbi Oldu
İstanbul'un kendine özgü dokusuyla en özel bölgelerinden biri olan Tomtom Mahallesi, tasarım dünyasının renkleriyle yenilendi.
20-23 Ekim tarihlerinde, Tescilli Markalar Derneği (TMD) ve Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) ana sponsorluğunda düzenlenen "Tasarım Tomtom Sokakta" etkinliğinde 100'ün üzerinde tasarımcı; hayatı, yaşamı ve sokağı tasarlamak üzere bir araya geldi.
Zengin tarihi ve geçmişi bugüne taşıyan mimarisi ile yeme-içme mekânlarından sanat galerilerine, müzelerden tasarım mağazalarına, yaratıcılığın merkezi olmaya aday Tomtom Mahallesi, tasarımı İstanbul'un kalbine taşımak için özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İstanbul'u yaşamayı bilen ve hikâyelerinden eserler üreten yaratıcı insanlar, İstanbul'un en güzel sokaklarından biri olan Tomtom Kaptan Sokak'ta buluştu. Geleceğin tasarım mahallesi; 20-23 Ekim tarihleri arasında festival havasındaki "Tasarım Tomtom Sokakta" etkinliğiyle şenlendi. 50 stant ve 30'a yakın mağazada 100'ün üzerinde tasarımcı; etkinlikte bir araya geldi. Gün boyu sergi alanlarını ve stantlarını gezen ziyaretçiler akşamüstü ise canlı müzik performanslarını dinleme fırsatı yakaladı.
Tomtom Mahallesi'nin yaratıcı havasını güçlendirmek, yeni bir soluk getirmek amacıyla Hakan Kodal, Bahar Korçan, Serra Arıkök ve Ayşegül Temel inisiyatifinde kurulan "Tasarım Tomtom Sokakta" etkinliğinin ana sponsorluğunu, Tescilli Markalar Derneği (TMD) ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) üstlendi.
Katılımcı tasarımcılar arasında yer alan Arzu Kaprol, Bahar Korçan, Ceylan İnsel, Mehtap Elaidi, Ümit Ünal gibi isimler gün boyu stantlarında ziyaretçilerle buluştu. İş ve sanat dünyasının önde gelen isimleri de etkinliğin ziyaretçileri arasındaydı. Arzum Onan, Azra Akın, Aslı Pasinli, Ayşe Özyılmazel, Berna Laçin, Derya Alabora, Duygu Yetiş, Ebru Cündübeyoğlu, Emine Kamışlı, Esra Kaktüs, Füsun Kuran, Gamze Cizreli, Günseli Kato, Levent Erden, Melisa Sözen, Rana Tabanca, Revna Demirören, Tansa Mermerci, Yılmaz Yılmaz gibi isimler etkinliği ziyaret etti.
Tasarım Tomtom Sokakta katılımcılarının stantlarının bulunduğu bina üzerinde, Bahar Korçan ve ekibinin hayata geçirdiği enstalasyon ise büyük ilgi gördü. "Tasarım Tomtom Sokakta"nın Yaratıcı Direktörü olarak Bahar Korçan, çalışmanın ana fikriyle ilgili, "Evrende var olmuş her parçanın birbiri ile olan iletişimi sonucu, herkesin bütünü oluşturan elemanlar olduğundan hareket ederek hazırladığımız bir tasarım oldu. Yaşamda hepimizin birbirimize bağlı olduğunu hatırlatmak istedik" dedi. Etkinlik kapsamında tasarımlarını sergileyen 78 yaşındaki Berzan Debbağ'ın çalışmaları da ziyaretçiler tarafından ilgi gördü. Ahmet Rüstem ve Hasan Pehlevan'ın çalışmalarının görülebileceği "Sanat Sokağı" etkinliğin ilgi çeken bölümleri arasında yer aldı. Sanatçı Ahmet Rüstem, "Mekân Algısı ve Tasarım" başlığı altında Tomtom Kaptan Sokak'ta bir çalışma yaparken, Grafiti Sanatçısı Hasan Pehlevan ise etkinliğin çeşitli mekânlarında yer alan çalışmalarıyla ziyaretçilerle buluşturdu.
Tomtom Kaptan Sokak etrafındaki 4 farklı mekânın yanı sıra bölgenin çeşitli mekânlarında festival havasında geçen organizasyonda; tasarımcıların moda, aksesuar, dekorasyon, grafik, yeme-içme kategorilerinde tasarım örnekleri keşfedilebildi. 4 günde 5 bin ziyaretçinin katılımının hedeflendiği etkinlikte, ziyaretçiler, tasarım sohbetleri ve atölyeler ile alanında profesyonel isimlerle buluştu. "Tasarım Tomtom Sokakta" ayrıca İKSV Tasarım Bienali Yaratıcı Mahalleler ve Design Week paralel programında yer aldı.
Marka Tasarımında Kadına Destek
Tasarım Tomtom Sokakta etkinliğinin ana sponsoru Tescilli Markalar Derneği (TMD) tarafından, etkinlik kapsamında, düzenlenen "Marka Tasarımında Kadın" isimli bir yarışmanın ödülleri de sahiplerini buldu. Yarışmada 3 farklı kategoride (Özgün Logo, Özgün Ürün Tasarımı, Genç Marka) kazananlara ödülleri takdim edildi. Özgün Logo kategorisinin kazananı Kırk3 oldu. Özgün Ürün Tasarımı ödülünü 7 Elephant, Genç Marka ödülünü ise Mesele aldı. Gecede kazananlara ödüllerini Tescilli Markalar Derneği Başkanı Füsun Kuran takdim etti. Tasarımda ve markalaşmada kadının yeri ve önemini vurgulamak amacıyla ilk kez düzenlenen yarışmanın, kadınları desteklemek amacıyla her yıl yapılması hedefleniyor.