Tasarım İçin İzmir'de Buluştular
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Tasarım Yaz Okulu'na, Türkiye'nin değişik kentlerindeki 20 farklı üniversiteden lisans öğrencileri katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve İzmir'in "Kültür, Sanat ve Tasarım kenti" hedefine yönelik çalışmalarıyla öne çıkan İzmir Akdeniz Akademisi ile İzmir Tarih Tasarım Atölyesi, 20 farklı üniversiteden katılımın olduğu Tasarım Yaz Okulu'na ev sahipliği yaptı. Mimar Nuri Aydın'ın koordinatörlüğü, Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Murat Arıkut ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden Dr. Can Gündüz'ün yürütücülüğünde gerçekleştirilen 'Tasarım Yaz Okulu'na üniversitelerin farklı bölüm ve disiplin alanlarından seçilen lisans öğrencileri katıldı.
Kadifekale merkezli çalışmalarda, semt sakinlerinin yoğun olarak kullandığı tandır ocakları, farklı tasarım yaklaşımlarıyla sahip çıkılması gereken birer kültür varlığı olarak ele alındı. Akdeniz Akademisi Müdürü Ayşegül Sabuktay, Akademi'nin hedef ve faaliyetlerini özetlerken, İzmir Tarih Tasarım Atölyesi Müdürü Dr. Çağlayan Deniz Kaplan da Büyükşehir Belediyesi'nin Basmane, Tilkilik, Namazgâh, Kadifekale, Kemeraltı Çarşısı ve Smyrna-İzmir Antik Kenti Agorası çevresinde gerçekleştirdiği çalışmaları anlattı.
Temel mantık yerinde korumak
Bilgilendirme toplantılarının ardından beş gruba ayrılan katılımcılar, bölgede alan incelemesi yaptı. Edindikleri deneyimleri Tasarım Yaz Okulu'nun yürütücüleriyle ve diğer gruplarla paylaşan katılımcılar, ocakların fiziksel mekân ihtiyaçları, bu ihtiyaçların ardında yatan sosyo-kültürel girdiler ve ocakların yerinde korunarak geliştirilebilmesine yönelik tasarım yaklaşımlarına ilişkin sunumlar gerçekleştirdi.
'Tasarım Yaz Okulu' katılımcılarına, İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Neslihan Demirtaş Milz, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden Doç.Dr. Zehra Akdemir ve Yrd. Doç. Dr. Ferhat Hacıalibeyoğlu tarafından birer sunum da yapıldı.