Tarsus - Bardakoğlu: "Çağdaş Dünyanın Özgürlüklere Büyük İht
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İslam Dininin Özgürlükleri Geliştirdiğini Söyleyerek, "özgürlüklerin Daha da Gelişmesinin Daha da İleriye Gitmesinin Bizim Dinimizden Aldığımız O Ruhun Gereği Olarak Görüyorum. Çağdaş Dünyanın Özgürlüklere Büyük Bir İhtiyacı Olduğunu Düşünüyorum" Dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İslam dininin özgürlükleri geliştirdiğini söyleyerek, "Özgürlüklerin daha da gelişmesinin daha da ileriye gitmesinin bizim dinimizden aldığımız o ruhun gereği olarak görüyorum. Çağdaş dünyanın özgürlüklere büyük bir ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" dedi.
Tarsus 75. Yıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Türk-İslam Kültür ve Medeniyetinde Tarsus Sempozyumu'nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Kuran'ın insanlığın zihin dünyası olduğunu söyledi. Türk İslam kültür ve medeniyetinin kendisinin bilim, sanat ve edebiyat alanında gösterdiğini belirten Bardakoğlu, "Üçünün de ortak yanı hiçbir ayrım yapmadan herkesi kucaklamasıdır. İslam coğrafyasında geçmişin mirası inkar edilmez. Bütün dinlere ait o hatıra göz bebeği gibi korunur ve onlarla hep iftihar edilir. İslam özgüveni olan bir dindir. İslam sürekli özgüvenli olmayı gösterir. Tarsus diyince farklı inançlar, farlı dinler, farklı diller, en güzel korunduğunun, yaşadığının örneğidir. Yahudilik, Musevilik, Hıristiyanlığa ait ve İslam dönemine ait kutsallar burada bugüne kadar korunmuştur ve hepsi saygı görmüştür. İslam dini özgürlükleri geliştirmiştir. Kendine özgüveni geliştirmiştir. Dolayısıyla özgürlükler de gelişmiştir. Özgürlüklerin daha da gelişmesinin daha da ileriye gitmesinin bizim dinimizden aldığımız o ruhun gereği olarak görüyorum. Çağdaş dünyanın özgürlüklere büyük bir ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" dedi.
Bardakoğlu, Avrupa'ya gittiğinde Saint Paul Kilisesi'nin kilise olarak ibadete açılmasının sürekli olarak istendiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sadece Hıristiyanlığa ait değil bütün dinlere ait bu eserlerin korunması gerektiğini ve dinlerin özgürce yaşanması gerektiğini anlatıyoruz. Bu itibar ile sonuna kadar destekliyoruz. Din özgürlüklerini savunmak, farklı dinleri onaylamak anlamına gelmez. dinler arası hoşgörüyü, diyalogu benimsemek farklı dinlerinde Allah'a giden hak yollar olduğunu eşit derecede kabul ettiğimiz anlamına gelmez. Elbette ki her din mensubu dinine mensup olmakla iftihar edecek dinini hak dini olarak görecek bu kaçınılmazdır. Dindar olmanın samimi gereği budur. Elbette her Hıristiyan da kurtuluşun Hıristiyanlıkta olduğunu her Budist kurtuluşun Budistlikte olduğunu söyleyecek ve inanacak, ama her Müslüman'ında İslamiyet'e hak dini olarak görmesi ve Allah tarafından ilahi dinin İslam dini olduğunu kabullenmesi ve buna inanması gerekmektedir."
Konuşmaların ardından sempozyuma destek verenlere, emeğe geçenlere ve katılımcılara plaket verilirken Başkan Kocamaz, Bardakoğlu'na Tarsus'u simgeleyen bir plaket verdi. Törenin ardından sempozyumuna geçildi. Prof. Dr. Mustafa Fayda başkanlığında başlayan oturumda bilim adamları Tarsus'un Müslümanlar tarafından fethini, bir kültürel dönüşüm modeli olarak Halife Memnu dönemi ve Tarsus, Memlükler döneminde Tarsus ve Osmanlılar döneminde anlattı.
Sempozyuma, AKP Mersin Milletvekili Ömer İnan, MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş, CHP Milletvekilleri Vahap Seçer ile Ali Oksal, Mersin Vali Yardımcısı Recep Uzal, Tarsus Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy, Mersin İl Müftüsü Niyazi Ersoy, Tarsus Müftüsü Abdulkerim Akbaba, bilim adamları ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.