Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Tarla Faresinin 13'üncü Türü Kilis'te Keşfedildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, Türkiye'de şu ana kadar 12 türde yayılış gösteren tarla faresinin yeni bir türünü Kilis'in Elbeyli İlçesi çevresinde keşfettiklerini söyledi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, Türkiye'de şu ana kadar 12 türde yayılış gösteren tarla faresinin yeni bir türünü Kilis'in Elbeyli İlçesi çevresinde keşfettiklerini söyledi. Prof. Dr. Sözen, kromozom sayısı, post rengi ve kafatası özellikleri ile diğer türlerinden ayrılan yeni türe, 'Elbeyli tarla faresi' adını verdiklerini belirtti.

Prof. Dr. Mustafa Sözen, Kilis'in Elbeyli İlçesi çevresinde bulup örneklerini aldıkları tarla faresi üzerinde, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Nuri Yiğit ve Prof. Dr. Ercüment Çolak ile çalışma yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Sözen, inceleme sonunda söz konusu türün, Türkiye'de 12 türde yayılış gösteren tarla faresinin yeni bir türü olduğunu keşfettiklerini belirtti. 'Elbeyli tarla faresi' adını verdikleri 13'üncü türün diğer türlerden farklı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sözen, "Yeni türümüz, kromozom sayısının 2n= 46 olması ile Türkiye'deki diğer tarla faresi türlerinden kesin bir şekilde ayrılmaktadır. Bunun yanında post rengi, bazı kafatası özelliklerine göre de ayrılmaktadır" dedi.

Yeni tür ile ilgili hazırladıkları makalenin TÜBİTAK tarafından yayınlanmakta olan Türk Zooloji Dergisi'nde yayınlandığını ifade eden Prof. Dr. Sözen, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar yapılan bilimsel çalışmalarımızda türün yayılışının sadece Elbeyli çevresi ile sınırlı olduğunu belirledik. Ancak türün yayılışının Suriye'ye doğru ve Kilis'in diğer bölgelerine doğru devam edebileceğini düşünüyoruz. Özellikle buğday tarlalarında ve çayırlık alanlarda yayılış gösteriyor. Mevcut durumda, yeni keşifler yapılana kadar bu türün sadece Kilis'te yayılan ve Türkiye'ye özgü yani endemik bir memeli türümüz olduğunu söyleyebiliriz. Mevcut bilgilere göre oldukça dar bir yayılışı olduğu için öncelikle türün yayılış alanını belirlemeli ve türü tehdit eden faktörler varsa ortaya konulmalıdır. Sonrasında da elde edilecek sonuçlara göre gerekiyorsa türün korunmasına yönelik tedbirler alınmalıdır." - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title