Tarla Fareleri Denizlili Çiftçinin Kabusu Oldu!
Denizli'nin Acıpayam ilçesindeki çiftçilerin başı tarla fareleriyle dertte. Ekin alanları delik deşik olan, ürünlerini kaybeden çiftçiler devletten yardım istiyor.
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde tarlalardaki ürünleri yiyip zarar veren farelere karşı kapan kuran çiftçiler, sorunu çözemeyince devletin önlem almasını ve konunun doğal afet olarak değerlendirilmesini istedi.
FARELER TARLALARI İSTİLA ETTİ
Acıpayam ilçesinin özellikle Yassıhüyük Mahallesi'nde buğday, arpa, biber, kavun, karpuz gibi ürünlere zarar veren tarla fareleri, ürünlerin köklerini yiyor. Farelerle mücadele etmek için tarlalarına kapan kuran çiftçilerin bu çabası yeterli olmadı. Yassıhüyük Mahallesi Muhtarı Kadir Kuşcu, fare istilasının doğal bir afet gibi algılanması gerektiğini belirterek, "Fareler bizim ekili anlarımıza zarar veriyor. Mahsullerimizin köklerini yiyor. Buğday, arpa, biber, karpuz, kavun ektiğimiz alanlarımızda farelerle mücadele ediyoruz. Vatandaşlar kapanlarla fareleri yakalamaya çalışıyor. Ama kapanlarla müdahale etmek çok zor. Devletin bize yardımcı olmasını istiyoruz." dedi.
"PERİŞAN OLDUK, ZARARIMIZ BÜYÜK"
Yassıhüyük Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ayhan Onay, farelerin uzun süredir ekilmeyen yonca tarlalarında ürediklerini söyleyerek, "Ovamızda ekili alanlar fareler tarafından istila edildi. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri zehir kullanmamızı istemiyor. Farelerin çoğalmasının önüne geçmek zorundayız, çaresiz kaldık. İnsanlar bahçelerini bir gün sonra fareler tarafından istila edildiğini görünce şaşırıyor. Perişan olduk. Zararımız büyük" diye yakındı.
2 SAAT İÇİNDE 350 FAREYİ ÖLDÜRDÜLER
Yassıhüyük Mahallesi'ndeki çiftçi Ayhan Tekelioğlu ise, iki saat içinde sopayla 350 fare öldürdüğünü belirterek, "Fareler tarlamdaki tüm ürünü bitirdi. Ben de nadas yapmak istedim. Traktör pulluğunun geçtiği yerlerden yüzlerce fare çıktı. Sopayla öldürdüm. İki saat içerisinde 350'ye yakın fare öldürdüm. Bunu sopayla bitirmek mümkün değil. Devletin yardımcı olması lazım" diye konuştu.
"TOPLU ve TARAMALI MÜDAHALE YAPILMALI"
Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Necdet Demir, tarla faresi ile mücadele konusunda kış döneminde zehirli buğday dağıttıklarını belirterek, bu mücadelenin toplu ve organize şekilde olması gerektiğini ve tarla faresinin verdiği zarardan dolayı devletin, çiftçiye herhangi bir ödeme yapmasının şu an için söz konusu olmadığını söyledi. Demir, iklimsel sebeplerle tarla faresi popülasyonunda artış olduğunu belirterek, "Fareler şartlar uygun olduğunda iki ayda bir ve her seferinde 6-10 arası yavru yapan ve doğan yavruların da 2-3 ay sonra üremeye başlaması nedeniyle çok hızlı çoğalabilen zararlılardır. Tarla faresinin doğal düşmanları yılan, baykuş, sansar, tilki, gelincik, atmaca, şahin ve doğan gibi hayvanlardır. Üreticilerimizin aynı anda tarlalarındaki beslenme deliklerine zehirli buğday bırakmaları mücadelenin etkinliği açısından önemlidir. Bu nedenle toplu ve taramalı mücadele yapılmalıdır. Üreticilerimiz tarafından 2014-2015 hububat üretim sezonunda 299 bin dekar alanda tarla faresi mücadelesi yapılmıştır" dedi.
CHP'Lİ VEKİL, KONUYU MECLİSE TAŞINACAK
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da konuyu TBMM gündemine taşıyacağını, çiftçini-üreticinin mağduriyetinin çok büyük olduğunu, üreticilerin tarlalarının etrafını fare kapanlarıyla çevirdiğini, ancak tüm mücadeleye rağmen farelerle baş edemediklerini belirterek, "Bu yıl sadece Acıpayam değil, iç Ege'de yoğun bir fare popülasyonu var. Üreticinin kaybı çok büyük. Acıpayam'da tarlaları gezdim ve sıkıntının çok büyük olduğunu gördüm. Tarlalar fare yuvalarından delik deşik olmuş. Yüzlerce fare deliği var. Afet kapsamına girmediği için çiftçinin zararının karşılanması da söz konusu değil. Denizli Valiliği ile sorunu görüşeceğim. Ayrıca üreticilerin yaşadığı zararın giderilmesi için konuyu TBMM gündemine taşıyacağım." dedi.