Haberler

Tarımın Geleceği İçin Dev İşbirliği

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi ile İzmir Ticaret Borsası Türk Tarımının gelişimi için el ele veriyor.

İzmir'in iki köklü kurumu tarımın geleceği için işbirliğine gidiyor. Ege Üniversitesi ile İzmir Ticaret Borsası arasında imzalanan protokolle; tarımda etkin ve ileri teknoloji kullanımı ile yüksek verim ve kalitede tarımsal üretimin ve gıda işlemenin geliştirilmesi, çevreye duyarlı üretim modelleri yaratılması amaçlanıyor.

Tarımın geleceği için dev işbirliğinin imzaları Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli tarafından atıldı. EÜ Rektörlük Binasında yapılan protokol törenine Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kutsal Turhan, Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. Canan Fisun Abay, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Bolca, İİBF Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özlem Önder, Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Uğur Sunlu, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Süheyda Atalay, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şebnem Tavman,Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar ve Borsa yetkilileri katıldı.

EGE ÜNİVERSİTESİ, TÜRKİYE'NİN TARIMDA SAĞ KOLU OLACAK

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak protokol töreninde yaptığı konuşmada Ege Üniversitesi gibi köklü bir üniversitenin 64 yıllık birikimini akademik ve idari personeliyle gençleri geleceğe hazırlamak için kullandığını belirtti. Prof. Dr. Budak, "Bilgi birikimimizi arazide ürüne dönüştürmek için her türlü desteği vereceğiz. Bu protokol, daha önce Tarım Bakanlığı ile yaptığımız protokollerle çok örtüşüyor. Çiftçinin eğitimi konusunda da akademik desteğimizi vereceğiz. Devlet, üniversite ve sanayi el birliği ile tarımda sürdürebilir anlamda model fabrika uygulamasını harekete geçireceğiz. Bu protokol ile ülkeye istihdam sağlamaktan Ege Üniversitesi ailesi olarak bahtiyar olacağız ve daha farklı protokollere de imza atacağız. Bu işbirliği tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

Üniversite ile işbirliğini çeşitli alanlarda da geliştireceklerini söyleyenİzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, "Ortaklaşa seminer, sempozyum ve çalıştay düzenleyeceğiz. Çocuklarımız ve gençlerimiz için sosyal sorumluluk projeleri geliştireceğiz. Yine Borsa-üniversite işbirliğiyle üreticiler, işletmeler, ara elemanlar ve öğrenciler için eğitim programları hazırlayacağız.Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İzmir Ticaret Borsası Laboratuvar, ARGE ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. arasında işbirliğinin geliştirilmesi için ortak hareket edeceğiz. Bu iş birliğinin, 2014 yılında İzmir Ticaret Borsası'nın yüzde yüz sermayesi ile kurulan ve bu yıl dünya genelinde 31 ülkeden 125 cihazın katıldığı karşılaştırma testlerinde birinci ve dördüncü sırada yer almayı başaran İZLADAŞ Merkez ve Selçuk Pamuk Lif Analiz Laboratuvarlarımızın başarı çıtasını çok daha yükseğe taşıyacağına inanıyorum. Bu protokolün bütününün ve ortaya çıkaracağı eserlerin ise Türk tarımına yepyeni biz vizyon getireceğini düşünüyorum" dedi

Yeryüzünde ekilebilir alanların sürekli azaldığını, su sorununun giderek daha ciddi bir hâl aldığını dile getiren Kestelli, iklim değişikliğinin üretimi tehdit ettiğini ve dünya nüfusunun hızla artmayı sürdürdüğünü söyledi. Tüm verilerin, tarımın geleceğin en stratejik sektörlerinden biri olacağına işaret ettiğini dikkat çeken Kestelli, yapılan iş birliğinin ardında yatan en önemli nedenin de geleceğe bugünden hazır olabilmek olduğunu söyledi. Kestelli, "Temelinde akıllı robotlar, nesnelerin interneti, bulut teknolojileri, sensör ağları gibi kavramların olduğu; kısaca bilişim teknolojileri olarak özetlenen büyük dönüşümün, yani Tarım 4.0'ın figüranı değil başrol oyuncusu olmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Ege Üniversitesi ve İzmir Ticaret Borsası arasında imzalanan protokol; akıllı tarım uygulamaları, tarımsal üretimde yüksek kalite, yüksek verim ile üretim, bu kapsamda Ziraat Fakültesi Menemen Çiftliğinin, Ticaret Borsasının katkılarıyla Tarımsal Eğitim Merkezi, Tarım-Teknoloji Uygulama Merkezi, Sürekli Eğitim Merkezi, ileri teknoloji uygulamaları yapan Akıllı Çiftlik formatında Türkiye'ye örnek bir modele dönüşmesi, sürdürülebilir tarımda atık yönetimi, tarımsal atıkların hammadde olarak değerlendirilmesi, atık borsası kurulması ve çevre dostu tarım uygulamaları, ortaklaşa seminer, sempozyum, çalıştay düzenlenmesi, çocuklar, kadınlar, gençler ve dezavantajlı kesimler için sosyal sorumluluk projeleri geliştirilmesi, üreticiler, işletmeler, ara elemanlar ve öğrenciler için eğitim programları geliştirilmesi, iki kurumdaki laboratuvarlar arasında işbirliklerinin geliştirilmesi gibi konuları kapsıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close