Haberler

Tarımın Geleceği Başkentte Masaya Yatırıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunç, dünyada nüfusun hızla arttığını ifade ederek, "Gıda ve tarım için kullanılan doğal kaynaklar ise azalıyor.

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Ankara Şubesi tarafından organize edilen 1. Gıda ve Tarımda Yenilik Çalıştayı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Hadi Tunç ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay'ın da katılımıyla Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Bu nedenle tarım ve gıda sektöründeki sorunları çözmek, sektörde sürdürülebilir bir kalkınma gerçekleştirmek her zaman için önemli ve stratejik bir alan olmuştur." dedi. Gıda ve tarım sektörünün yaklaşık 6 milyon çalışanı, 60 milyar dolar civarındaki hasılası ve 17 milyar dolarlık ihracat kapasitesiyle Türkiye'nin stratejik alanlarından biri olduğunun altını çizen Tunç, Bakanlığın Ar-Ge çalışmalarına ve desteklerine vurgu yaptı.

Türkiye'de tarımın durumu, tarımda yapılması gerekenler ve tarımın geleceğinin masaya yatırıldığı çalıştayda; Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpay, ilerleyen dönemlerde dünyada temiz su ve gıdayla ilgili savaşların olabileceğine değinerek, çalıştayın başta gıda ve hayvancılık olmak üzere tüm alanlarda hayırlara vesile olmasını diledi.

MMG Genel Başkanı Osman Balta, Türkiye'nin orta gelir düzeyini aşması için yüksek teknolojili üretime geçmesi gerektiğini ifade ederek, "Ülke olarak bizim mutlaka yüksek teknolojili ürünler üretebilmek adına tarımsal ürünlerimizde de dijital dönüşümü tamamlamamız, topraklarımızı en etkin ve verimli şekilde kullanmamız gerekiyor." dedi. Türkiye'nin, topraklarını verimli şekilde işleyemediğini belirten Balta, özellikle sürdürülebilir gıda üretimi konusunda ciddi atılımlar yapılması gerektiğinin altını çizdi. MMG Ankara Şube Başkanı Yılmaz Ada ise tarımın bir sonraki evresinin "nesnelerin interneti" olacağına dikkati çekerek, dijital sensörlerle donatılmış tarım makinelerinin, insansız traktörlerin ve uydu destekli arazi işlemenin tarımsal üretimin merkezine yerleşeceğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından TAGEM Genel Müdürü H. Gazi Kaya, "Kamu, Özel Sektör ve Üniversite-Ar-Ge ve İnovasyon İşbirliği" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Doç. Dr. Ufuk Türker, Tarım 4.0: akıllı tarım ve tarımda dijitalleşme konularına değinirken, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Kafkas, biyoteknoloji ve tarımda yenilik fırsatları hakkında bilgi verdi. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü'nün yöneticisi olduğu "Tarımsal Girdilerin Millileştirilmesi ve Ticarileştirilmesi" konulu panelde ise; Türkiye'nin ilk yerli traktör fabrikası Tümosan (Türk Motor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı Özgür Güven, Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Davut Keleş konuşmacılar arasında yer aldı.

Türkiye'de tarımda yapılması gerekenler, tarımın geleceği ile ticarileşememe, sanayideki dönüşüm ve Ar-Ge tabanlı yerel kalkınmanın önündeki engellerin giderilmesi konularına dikkat çekmek isteyen MMG, tüm bu çalışmaları kapsayacak 3. Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi ve Sergisi'ni 17-18 Ekim tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirmeyi planlıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close