Tarım Orman-İş'ten FIFA'ya Kırmızı Kart
Birleşik Kamu-İş'e bağlı Tarım Orman Hayvancılık ve Çevre Hizmet Kolu Tarım Emekçileri Sendikası (Tarım Orman- İş), Aydın'ın Didim İlçesi'nde temsilcileriyle bir araya geldi.
Birleşik Kamu-İş'e bağlı Tarım Orman Hayvancılık ve Çevre Hizmet Kolu Tarım Emekçileri Sendikası (Tarım Orman- İş), Aydın'ın Didim İlçesi'nde temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda, İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyoneli'nin (BWI) Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) dünya kupası organizasyonları için yapılan stadyum inşaatlarında işçileri yeni nesil kölelik yönetimi ile çalıştırılması kınanıp, 2013 yılından bu yana tüm dünyada düzenlene 'FIFA'ya Kırmızı Kart' kampanyasına destek verilmesi kararı alındı.
Tarım Orman-İş Sendikası tarafından Didim Holiday Resort Hotel'de ikinci temsilciler kurulu eğitim semineri düzenlendi. Seminere CHP Ankara Milletvekilleri Gökhan Günaydın ve İzzet Çetin, Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük, Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir, Eğtiim-İş Aydın Şube Başkanı Şaban Özdemir, Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş ve sendika temsilcileri katıldı.
Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş'un basın açıklaması sonrası sendika temsilcileri, dünya kupası organizasyonları için yapılan stadyum inşaatlarında işçilerin yeni nesil kölelik yönetimi ile çalıştırıldığını öne sürerek, İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyoneli'nin (BWI) tarafından tüm dünyada yürütülen 'FIFA'ya Kırmızı Kart' adlı kampanyaya destek verdi. Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, vahşi kapitalizmin rant uğruna insan yaşamını hiçe sayarak varlığını sürdürdüğünü belirtti. Dünya kupası organizasyonlarını düzenleyen ve bütçesi yıllık 1 milyar doları aşan devasa bir örgüt olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) dünya kupası organizasyonları için yapılan stadyum inşaatlarında işçileri yeni nesil kölelik yönetimi ile çalıştırdığını ifade ederek, "Bu yöntem dünya kupası organizasyonlarının gerçekleştirildiği ülkelere göre değişmektedir. Örneğin 2022 yılında dünya kupasının yapılacağı Katar'da göçmen işçiler 'Kafala' adı verilen bir yöntem dahilinde kölelik benzeri bir sistem ile çalıştırılmaktadır. Bu yöntem ile göçmen işçilerin pasaportları işverenler tarafından toplanmakta ve bu işçiler ağır iş kazası riski taşıyan alanlarda hiçbir güvenlik önlemi alınmaksızın çalıştırılmaktır. Bu inşaatlarda bugüne kadar yüzlerce işçi yaşamını yitirmiş olup, eğer hiçbir önlem alınmaz ise Katar Dünya Kupası'nın yapılacağı 2022 yılına kadar 4 bin göçmen işçinin yaşamını yitireceği öngörülmektedir" dedi.
İŞ HAKLARI YOKSA, DÜNYA KUPASI DA YOK
Sendikalarının da üyesi olduğu BWI, bu cinayetlere karşı FIFA'yı uyarmak adına 2013 yılından bu yana tüm dünyada 'FIFA'ya Kırmızı Kart' (Red Card for FIFA) isimli bir kampanya yürüttüğünü belirten Durmuş, şunları söyledi: "29 Mayıs 2015 tarihinde İsviçre'nin Zürih şehrinde FIFA'nın yeni başkanının seçileceği 65. FIFA Kongresi gerçekleştirilecek. FIFA'ya Kırmızı Kart kampanyası dahilinde BWI ve üye sendikaları, kongrenin yapılacağı bina önünde geniş çaplı bir eylem yapacaklar. Tarım Orman-iş olarak bizler de bugün burada BWI'nin bu kampanyasına desteğimizi göstermek adına, üyelerimizle beraber FIFA'ya Kırmızı Kart göstereceğiz. Aynı zamanda, yapılacak olan FIFA kongresinde başkan olarak seçilecek adayın, başta işçi ve insan haklarına saygılı bir kişi olmasını temenni ediyoruz. Fakat 27 Mayıs 2015 tarihinde basına yansıyan FIFA üst düzey yöneticilerine yönelik yapılan yolsuzluk operasyonu, bu alanın rant uğruna kullanıldığının açık göstergesidir."
Basın açıklaması sonrası eğitim seminerine geçilirken, Tarım Orman-İş Sendikası Genel Sekreteri Ali Başaran'ın yönettiği birinci oturumda PWI Proje Koordinatörü Gülşah Doruk, PWI ve projenin tanımını yaptı. Sendika Genel Başkanı Şükrü Durmuş'un yönettiği ikinci oturumda ise ilk konuşmacı olarak CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Türkiye'de sendikal hareketin tarihçesi ve bugünkü durumunu değerlendirdi. CHP Ankara Milletvekili ve Ziraat Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Gökhan Günaydın ise üretimden kopan 'Türkiye Ekonomisi ve Tarım' ile 'Köylünün Dönüşümü' hakkında konuşma yaptı. Orman Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Yüksel Çağlar da 'Türkiye'de Sermaye Birikiminin Ormanlar ve Emek Üzerindeki Sömürüsünün Boyutları' konusunda konuştu. Son olarak ise çalışma grupları oluşturularak çalışmalar ve kamu çalışanlarının ortak sorunları ile önerileri ve Tarım Orman-İş çalışmaları ve önerileri masaya yatırıldı. Eğitim semineri, yarın yapılacak iki oturumla devam edecek. - Aydın