Haberler

Tarım Kentinde Tarım Fuarı Yine Çadırda

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da gıda, tarım ve hayvancılık fuarının üçüncüsü de yine çadırda açıldı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Şanlıurfa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı bir kez daha çadırda açıldı.

Yıllardır siyasilerin söz vermelerine rağmen bir türlü fuar alanı oluşturmadığı son üç yıldır fuarlar çadırlarda hizmet veriyor.

Paşabağı Mahallesi'nde yapılan fuara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Başsavcısı Uğurhan Kuş, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, resmi kurum ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Dün saat 14.00'de düzenlenen törenle açılış kurdelasını Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş kesti.

'FUARLAR ÇİFTÇİNİN UFKUNU AÇAN KURULUŞLARDIR'

Fuarda konuşan Şanlıurfa Ziraat Odası İl Koordinatörü ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, fuarların çiftçilerin ufkunu genişlettiğini kaydederek, "Bilindiği gibi tarım fuarları her zaman çiftçinin öncülüğü yapmıştır. Çiftçilerimize bol bereketli günler diliyorum. Fuarlar her zaman için çiftçinin ufkunu açan kuruluşlardır. Burada sadece tarım ve hayvancılık aletleriyle yetinmemek gerekir. Burada elbette çiftçinin ufkunu açan, ufkunu genişleten özelliklerin yanında bununla birlikte toprağa dört elle sarılmasını sağlayan makineler vardır. Böyle platformlarda, böyle fuarlarda hem fuar öncesi hem fuar sonrası platformların düzenlenmesi ve çiftçilerin sorunlarının dinlendiği, çiftçinin sorunlarının çözüme kavuşturulduğu platformların yapılması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

KAYA: 58 BİN ÇİFTÇİMİZ VAR

Daha sonra kürsüye gelen Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, "Şanlıurfa tarım alanları bakımından 12 milyon dekar sulanan alan, çiftçi sayımız ise 58 bindir. Türkiye'de üretilen pamuğun yüzde 40'nı üretiyoruz. Pamukta ülkemiz açısından gerçekten stratejik bir üründür. Tarımın başkenti olan Şanlıurfa'da zaman zaman sorunlar oluyor. Urfa olarak gerçekten biz şanslıyız. Bakanımıza hangi sorunu iletsek, en doğru şekilde çözüm bulmaya çalışıyor" dedi.

ÇİFTÇİ: FUARLAR ÇİFTÇİLERİN SÖZLEŞME YAPMA YERİDİR

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise, "Şanlıurfa bereketli topraklarıyla, sulanabilir alanlarıyla gıda ve tarım anlamında bir potansiyele sahiptir. Sadece sizin varlık olarak toprağa sahip olmanız yeterli bir unsura sahip değildir. Bu toprağı bereketli kılabilmenin yollarından bir tanesi de teknik ve bilgiye ulaşmanız gerekiyor. İşte tarım fuarları çiftçimizin bilimi takip etme, tekniği takip etme, teknikten faydalanabilme tekniğin ortaya çıkarmış olduğu makineleri, araç ve gereçleri toprağa kavuşturma noktasında bir ufuk açma yoludur. Aynı zamanda yine bu fuar merkezlerinde çiftçilerimizin bir araya gelmesi, diğer illerden fuara gelecek olan tarımla uğraşan kesimlerin birbirleriyle sözleşme ve anlaşma yapma mekânları olarak değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

KÜÇÜK: PAMUĞU ALIYORUZ GAZİANTEP'A SATIYORUZ

Son konuşmacı olarak kürsüye gelen Şanlıurfa Valisi İzzettin küçük ise, "Verimli toprak lazım, bir de güneş lazım, bir de gerekir. Bu üçü bir araya gelince oradan şehirler, medeniyetler fışkırıyor. Şanlıurfa'da bir de fazladan bir şeyler var. Ülkenin tarım bakanı bu ilden çıktı. Bizim yapacak çok işimiz var. Bu büyük arazide, bu güzel arazide çok şey üretiyoruz ama bunu direk satıyoruz. Herkes bunun farkındadır. Pamuğu alıyoruz Gaziantep'e satıyoruz, buğdayı alıyoruz başka bir şehre satıyoruz, fıstığı da satıyoruz. Tabiî ki çiftçilerimiz kazanıyor ama bunlardan daha çok kazanmamız lazım, bunun üstüne bir şeyler koymamız gerekir. Bakanımızın çabaları sonucunda Gıda İhtisas Organize Sanayi'si kuruldu. Resmiyette devlette bir statüsü var" dedi.

DANİŞ: BEREKET HİKMETTEN DOĞAR, HİKMET DE BİLGİDİR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş da, Urfa'nın bereketli topraklara sahip olduğunun altını çizerek, "7 bölgede 7 toplantı yapacaktık ama ilk toplantımızı Urfa'da yaptık. Türk tarımının tüm problemlerini sahada çiftçilerimizle, gerçekten toprağı işleyen çiftçilerimizle, örgütlerimizle konuşmuş olacağız. Yani atalarımızın dediği gibi 'tarlada iziniz varsa ambarda yüzünüz olur'. Önceden tarlaları sabanla bırakıyorduk, çapayla bırakıyorduk. Şimdi ise gerçekten son derece teknolojik tarım makineleriyle, mekanizasyon aletleriyle artık tarım yapmak durumundayız. Bereket hikmetten doğar, hikmet de bilgidir. Eğer siz zamanın en teknolojik aletlerin bilgisine, teknolojisine sahip olabilirseniz daha fazla ürün elde edebilirsiniz. Daha kaliteli ürün elde edebilirsiniz. Ben inanıyorum değil bunu Türkiye'de yeryüzünde Urfalı üreticilerden, Urfalı çiftçilerden daha iyi yapabilecek kimsenin olmadığına inanıyorum. Yeter ki Urfalılar istesin, yeter ki üreticiler istesin. Urfa'da Göbeklitepe kazıları devam ediyor. İnsanlık yaşamının en eski tarihine Urfa'da rastlandı. En eski tarımın yapıldığı topraklar da Urfa'dır. Tarımda en tecrübeli topraklar, en tecrübeli birikim aslında Urfa'dadır. Tabi ki farklı düşünebiliriz, farklı sektörlerde çalışabiliriz. Kimimiz üretecek, kimimiz paketleyecek, kimimiz pazarlayacak. Kimimiz de bürokrat arkadaşlarımız, memur arkadaşlarımız sizlere hizmet edecek, sizlere bilgilerini ve becerilerini aktaracaklar. Ama biz hep beraber birlik içerisinde çalışabilirsek ancak sonuca ulaşabiliriz. Sadece üretmek, sadece iyi üretmek, sadece çok üretmek yeterli değildir. Çok iyi bir sunumunuz olacak, çok iyi pazarlarınız olacak ve doğru pazarlara ürününüzü doğru bir şekilde ulaştırabileceksiniz. Urfa'nın bereketli toprakları sadece bölgeyi değil Türkiye'yi, komşu ülkelerimizi doyurabilecek kadar bereketli topraklardır. Yeter ki doğru şekilde tarım yapalım, yeter ki sonuç alabilelim" dedi.

Konuşmaların ardından fuara destek verenlere birer plaket verildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ve beraberindeki heyet fuarın açılış kurdelesini kesti. Fuar alanında açılan stantları da gezen Daniş ve beraberindekiler son olarak ise Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı standa gelerek, burada kendilerine ikram edilen çiğ köfteyi yediler.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title